Техніка

Самохідний обприскувач AGRIFAC Condor зменшує знесення крапель на 95%

Обприскування без знесення крапель

Обприскування без знесення крапель

На поля України вийшла нова, доволі технологічно цікава машина. Це самохідний обприскувач AGRIFAC Condor, який зменшує знесення крапель на 95% навіть у вітряну погоду 

Найвища ефективність обприскування досягається за збігу кількох важливих умов. Слід обрати сприятливі погодні умови, забезпечити відповідну норму виливу, оптимальний розмір крапель і повноцінне покриття цільової поверхні. Також потрібно стежити, щоб робочий розчин не зносило вітром у посадку або на сусідні поля. Якщо з нормою виливу проблем загалом не виникає — виробники навчилися підтримувати цей параметр, то з іншими умовами періодично виникають труднощі. 

Розглянемо розмір крапель. Цей параметр дотримується внаслідок застосування певних розпилювачів, до яких із відповідним тиском подається робочий розчин. Зі зміною тиску умови розпилювання також змінюються, і утворюються краплі іншого розміру. Проблему навчилися розв’язувати шляхом застосування імпульсних систем розпилювання, які дозволяють регулювати норму виливу без зміни робочого тиску. 

Однак стабільність розміру краплі ще не означає, що вона потрапить у ціль. Вітер, конвекційні потоки, турбуленція позаду обприскувача сприяють знесенню крапель. Частина крапель випаровується через надто довге перебування в повітрі, ще якийсь відсоток осідає за межами ширини захвату штанги. У результаті якість обробітку суттєво знижується, з’являються ризики потенційного пошкодження інших посівів, природної рослинності й водойм. 

За збереження потрібної норми внесення оператор може змінювати розмір краплі прямо з кабіни для зменшення впливу вітру та випаровування у разі високих температур

Неповне покриття рослин краплями робочого розчину також може суттєво вплинути на результат обприскування. Особливо це стосується роботи з інсектицидами й фунгіцидами, коли потрібно дістатись усіх пазух рослини, а також нижніх поверхонь листків. 

Компанія AGRIFAC розробила систему HighTechAirPlus, яка дозволяє усунути проблему регулювання розміру крапель і забезпечити максимальне зменшення знесення навіть за несприятливих умов вітряної погоди. Ця технологія застосовується в самохідних обприскувачах Condor, які вже почали працювати на полях України й показали себе з найкращого боку. 

Система HighTechAirPlus забезпечує найкраще вкриття рослин робочим розчином і стабільність роботи за будь-яких погодних умов. Ураховуючи, що вплив температури, вітру та вологості на обприскування суттєво зменшується, фермери мають значно більше «вікно» для виконання обробки. Система гарантує постійний розмір крапель, який до того ж легко змінювати. Залежно від типу препарату і рекомендацій виробника оператор може встановити бажане значення норми внесення як і розміру краплі і обприскувач налаштується до вимог. Далі розглянемо роботу системи детальніше, щоб не виникало сумнівів щодо її можливостей. 

Система HighTechAirPlus здатна покращити дозування препаратів і забезпечити необхідну продуктивність, незважаючи на мінливі погодні умови. У ній поєднується традиційне обприскування, застосування повітряних потоків і змішування в тримачах насадок. Вона дозволяє підтримувати постійний розмір крапель, який можна легко встановлювати й змінювати з кабіни. 

Принцип дії системи HighTechAirPlus

Завдяки HighTechAirPlus від компанії AGRIFAC можна досягати вищої продуктивності, не потрібно змінювати розпилювачі, з’являється можливість виконувати обприскування практично без знесення крапель. Тобто система HighTechAirPlus дозволяє завжди проводити обприскування із заданим розміром крапель. Розмір крапель можна плавно регулювати від дуже дрібних до великих, тому в будь-якому разі покриття посівів буде оптимальним. 

Принцип дії системи доволі простий: до форсунки подається не тільки робочий розчин — через окрему трубку підводиться повітря під тиском. Усередині форсунки змішується повітря з рідиною, і з розпилювача виходять краплі з бульбашками повітря всередині. Це нагадує роботу інжекторних розпилювачів, де повітря всмоктується всередину природним шляхом. Однак результат суттєво відрізняється: у системі HighTechAirPlus процес змішування рідини з повітрям є набагато більш контрольованим. Під час зміни швидкості руху норма виливу забезпечується зміною кількості робочого розчину рідини, що подається до форсунок. Одночасно система збільшує подання повітря, щоб підтримувати постійну кількість розчиненого в краплях повітря й, відповідно, розмір самих крапель. 

Що отримує користувач? Насамперед це краплі оптимального розміру, які забезпечують максимально можливий результат дії препаратів. Залежно від умов розмір крапель можна змінювати безпосередньо з кабіни обприскувача. Наприклад, під час роботи в прохолодну погоду (вночі або рано вранці) менші краплі є продуктивнішими. Якщо ж доводиться працювати за умов високих температур, розмір крапель варто збільшити, щоб уникнути їх передчасного випаровування. 

Для різних препаратів оптимальний розмір крапель може суттєво відрізнятись. У звичайних умовах оператору довелось би замінювати розпилювачі. Система HighTechAirPlus дає змогу обійтися без зайвих рухів. Вона здатна забезпечувати роботу в діапазоні норми виливу від 50 до 330 л на гектар (з форсунками TKSS-5 HTA). З тим діапазон розміру крапель — у межах від 50 до 800 мкм. 

Система HighTechAirPlus кардинально зменшує відсоток дрібних крапель, які більше від інших зносить повітряними потоками. Крім того, форсунки розташовуються на відстані 25 см одна від одної, що дає змогу розташовувати штангу на висоті усього 30 см від цільової поверхні. Дослідження показали, що обприскування з плоскоструменевою форсункою HTA 10/39-TKSS4 з робочим тиском рідини 5,0 бар, тиском повітря 1 бар і відстанню до цільової поверхні 30 см зменшують знесення крапель на 90%. Для ще кращої боротьби зі знесенням слід працювати з робочим тиском рідини 3,0 бар і тиском повітря від 0,5 до 0,8 бар, або тиском рідини 4,8 бар і тиском повітря 0,8 бар. У цьому разі знесення зменшується на 95%. 

Окрім очевидних переваг, таких як постійний розмір крапель, що не залежить від швидкості руху, і практично повна відсутність знесення у будь-яких умовах роботи, — система HighTechAirPlus здатна покращити економічну складову обприскування. Наприклад, можна сміливо зменшувати кількість рідини на 10–20%. Однієї заправки вистачатиме на більшу кількість гектарів, тож обприскувач встигатиме обробляти більшу площу протягом зміни. Система дає змогу зменшити загальну кількість пестицидів, що використовуються протягом сезону. Це досягається високою ефективністю первинних обробок, коли повторні обробки застосовуються вкрай мало, і тільки через вплив зовнішніх чинників (наприклад, погодних умов). 

Робота оператора стає зручнішою. Непотрібно перемикати форсунки, треба тільки задати норму внесення й обрати розмір краплі — діапазону роботи форсунки HTA 10/39-TKSS4 достатньо практично для всіх можливих варіантів обробок, що використовують у сучасних умовах. Зношення форсунки значно менше, тому замінювати його потрібно рідше. Великий розмір сопла дає можливість установлювати фільтри з більшим розміром вічок. Відповідно, забивання форсунок лишаються у минулому. 

Володимир Огійчук

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ