Техніка

Зменшити втрати зелених кормів можна завдяки застосуванню спеціального інструментарію

Точна годівля

Точна годівля

Зменшити втрати зелених кормів можна завдяки застосуванню спеціального інструментарію  

Щоб від молочного тваринництва не отримувати збитки, а заробляти, потрібно до кожного процесу підійти вкрай виважено. Значною мірою це стосується якості кормів і особливо — зелених. Усі звикли зосереджуватись на стадії заготівлі сінажу і силосу, а відбору з траншеї приділяють значно менше уваги. Проте на цьому етапі помилки можуть призводити до суттєвих втрат якості корму і, відповідно — продуктивності стада. 

Після відкриття траншеї, анаеробні умови всередині змінюються, внаслідок чого починають утворюватися хвороботворні мікроорганізми. Досліди показують, що під час порційного нарізання силосу або сінажу можна отримати до 8–10% втрат. Мінімізувати їх можуть спеціальні фрези для відбору сінажу і силосу, що запобігає псуванню корму і максимально зменшує кількісні та якісні втрати. 

На українському ринку представлено багато моделей техніки для нарізання силосу як вітчизняного, так і імпортного виробництва. Закордонні моделі, можливо, чимось і кращі, ніж деякі вітчизняні, але суттєво відрізняються ціною. Як наслідок — далеко не кожен український фермер, маючи навіть відносно велике господарство, може дозволити собі таке обладнання. Що ж йому робити? Економити, витрачаючи час на пошуки аналогів або копій, і пожертвувати якістю і надійністю роботи такої техніки? Поспішаємо розвіяти цей стереотип: в Україні не просто існує, а й успішно працює на багатьох агрокомплексах силосна фреза компанії «А.ТОМ», що конкурує зі всесвітньо відомими брендами. 

Ківш із вилами для порційного виймання силосу

Завод-виробник надав фермам молочного кластера компанії Kernel спеціалізований ківш із фрезою для демонстрації його функціоналу в реальних умовах. Серед головних переваг силосного ковша варто виділити ідеальне зрізування будь-яких кормів. Відбирання силосу, сінажу, корнажу, жому, соломи відбувається без надмірного розпушування стінки, а отже — без небажаного потрапляння повітря, без самозігрівання та повторної ферментації, без розвитку шкідливих мікроорганізмів. 

Відібрана маса оптимально розпушується, а це пришвидшує роботу, адже корм вже подрібнений і треба тільки перемішати його у міксері. Ківш має оптимальний обсяг — 2 м., що полегшує розрахунок кількості корму, потрібного для завантаження. Ківш можна застосовувати як фрезу для вилучення та подрібнення силосної маси, а також як звичайний ківш для вантаження й транспортування сипких кормів, як із телескопічними, так і з фронтальними навантажувачами. 

Порційне виймання силосу без руйнування структури краю

Торговельна марка «А.ТОМ» пропонує аграріям навісне обладнання за доступною ціною. Усю техніку, зокрема й устаткування для силосу, тестують у реальних умовах фермерських господарств із попереднім контролем усіх етапів виробництва. Завдяки цьому постачальник має змогу запропонувати апробоване і сертифіковане навісне обладнання, що відповідає сучасним вимогам. 

Держава компенсує 

Ще один безперечний плюс такого обладнання — можливість придбання на умовах програми часткової державної компенсації, у рамках якої сільськогосподарський товаровиробник може повернути до 40% ціни обладнання. 

Постановами Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» від 1 березня 2017 року №130 (далі — Постанова № 130) і «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» від 7 лютого 2018 року №86 передбачено компенсацію придбаного у вітчизняних виробників обладнання для сільського господарства у розмірі 25% її ціни (без урахування податку на додану вартість). Якщо ваша компанія належить до агропромислового сектору, а ви є сільськогосподарським товаровиробником (згідно з п. 209.6 ст. 209 Податкового кодексу України, сільськогосподарським товаровиробником уважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) (за визначенням п. 2.15 ст. 2 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України») на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, у якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75% вартості товарів/ послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно), ви можете скористатися цією пропозицією, придбавши продукцію «А.ТОМ». 

Як це працює 

Щоб взяти участь у державній програмі, треба здійснити такі кроки: 

1. Ознайомитися з офіційним переліком техніки й обладнання, для якого передбачено державну компенсацію. 

2. Ознайомитися з асортиментом товарів виробництва ТМ «А.ТОМ» (ФОП Томчук А. М.), що підпадають під програму держкомпенсації, на сайті «Пак-Трейд» й обрати обладнання, що задовольняє потреби вашого господарства. 

3. Внести повну його ціну, скориставшись послугами уповноваженого банку. 

4. Подати заявку та відповідні документи, що підтверджують факт придбання обладнання ТМ «А.ТОМ» (ФОП Томчук А. М.) до банку. 

Інформацію про розмір часткової компенсації банк надалі передає Міністерству аграрної політики. Мінагрополітики, своєю чергою, перераховує кошти для компенсації банку, а банк — на рахунок кандидата, якому призначено відшкодування. Уповноважені банки формують реєстр сільськогосподарських товаровиробників, які придбали обладнання, і щомісяця до 10-го числа подають його в електронному та паперовому вигляді до Мінекономіки. 

Ківш із фрезою для силосу

Готуємо документи 

Відповідно до п. 11 Постанови № 130 для отримання часткової компенсації сільськогосподарські товаровиробники подають до уповноваженого банку, через який здійснено оплату вартості обладнання, заявки та підтвердні документи щодо їх придбання, а саме: 

• копію платіжного доручення або іншого платіжного документа, що підтверджує оплату; 

• акт прийняття-передання техніки та обладнання; 

• свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та/або машини (якщо техніка підлягає обов’язковій державній або відомчій реєстрації). 

Крім надання перелічених вище документів сільськогосподарський товаровиробник проходить аудит на відповідність — згідно з Постановою № 130. 

Особливі умови 

Важливим є те, що учасники програми компенсації (фермери) не повинні мати порушених справ про банкрутство, не бути банкрутами, не перебувати на стадії ліквідації. Також їм не можна мати на перше число місяця, у якому ухвалюватиметься рішення щодо здійснення виплат, простроченої більше ніж шість місяців заборгованості з платежів, контроль за якими покладено на органи ДПС. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ