Техніка

У ТОВ «Нива 2008» з 2017 року працює Agrifac Condor із системою HighTeckAirPlus

Обприскувати тільки якісно!

Обприскувати тільки якісно!

Обприскувач має бути найкращим — тільки так можна гарантувати ефективність інвестицій у засоби захисту

Cучасні технології обприскування за останні 10 років просунулися далеко вперед. Однак тільки кілька виробників пропонують справді революційні рішення, які здатні суттєво розширити можливості обприскувача. 

Григорій Супрун

Власник ТОВ «Нива 2008» Григорій Супрун на власному досвіді побачив, що можна отримати від одного з найкращих на ринку самохідних обприскувачів. З 2017 року тут працює модель Agrifac Condor із системою HighTeckAirPlus (HTA), і працівники господарства бачать у цьому тільки позитив. 

Перше знайомство з обприскувачем Agrifac Condor відбулося, коли для термінової обробки соняшнику фунгіцидом винайняли цю модель обприскувача в компанії «Конкорд». Перше враження від роботи обприскувача було найкращим: вразили швидка зміна кліренсу, висока якість обприскування й низькі експлуатаційні витрати. Машина працювала на полях підприємства впродовж сезону, завдяки цьому змогли порівняти її продуктивність із продуктивністю причіпних обприскувачів, що раніше працювали в господарстві. У рамках планування подальшого розвитку підприємства було вирішено придбати власний самохідний обприскувач. 

На виставці Agritechnica визначилися, що це буде машина Agrifac. Розглядали кількох інших виробників, але одним бракувало технологічності, іншим — зручності в експлуатації. Врешті-решт домовились із дилером, що разом приїдуть на завод Agrifac Condor і підберуть потрібну комплектацію. Там ретельно підійшли до цього питання, і машина справді вийшла вдалою. Серед додаткових опцій слід загадати комплект LED-освітлення для безпечної роботи в нічний час, а також додатковий вугільний фільтр, який гарантує оператору захист від хімічних препаратів. У результаті, коли машина з’явилася на підприємстві й оператори побачили, у яких умовах вони працюватимуть, одразу змінилося ставлення до обприскування. 

Якщо раніше всі відмовлялися працювати на обприскуванні через ризики для здоров’я й неприємні запахи, то з появою обприскувача Agrifac стало зрозумілим — оператор повністю захищений від негативного впливу хімікатів. До того ж роботу організували так, щоб оператор взагалі не виходив із кабіни, а заправляла агрегат окрема команда. 

Григорій Супрун зазначив, що змінний кліренс дозволяє працювати від початкових стадій розвитку рослин і аж до десикації соняшнику. До речі, якість десикації стала набагато кращою, ніж за використання літальних апаратів. 

За п’ять років машина показала себе як надійна і безвідмовна. Звісно, виникали питання через незнання техніки, іноді траплялися поламки, але нічого критичного, що могло б зупинити роботу в полі, не було. Сервісні питання вирішували з дилерами, і навіть коли виникали труднощі, їх все одно вирішували. 

Звісно, обприскувач було оснащено системою HTA, яка дає можливість працювати у будь-який час, коли швидкість вітру сягає 10–12 м/с і більше. Зі звичайними форсунками за таких умов працювати не вдається, тоді як із системою HTA можна збільшувати розмір краплі, щоб вітер не впливав на її траєкторію і забезпечувалась якість покриття цільових поверхонь. Сумніви щодо придбання цієї системи відпали, коли в Нідерландах приїхали до фермера і побачили, що той обприскує у досить вітряну погоду. Біля ферми активно працював великий вітрогенератор, тобто швидкість вітру була досить велика. Однак це не стало причиною зупинити обприскувач. 

Форсунка системи HighTechAirPlus

Коли почали оцінювати якість роботи машини, спробували зменшувати норми виливу до 100 і навіть до 50 л/га. У результаті дійшли висновку, що ґрунтові гербіциди можна вносити з нормою 175 л/га, а страхові гербіциди — зі 125–150 л/га. Пробували застосовувати й меншу норму, але зменшується продуктивність машини. Для такої роботи потрібна потужніша водяна помпа, а саме в цій машині встановлено стандартну. Григорій Супрун зазначив, що в новому обприскувачі обов’язково врахує цей момент. 

Для зменшення витрат робочого розчину обприскувач оснащено пофорсунковим вимкненням і системою циркуляції рідини в штанзі. Це дає змогу уникати пропусків і перекриттів, а також покращує ситуацію із захистом на розворотних смугах. Циркуляція рідини в штанзі забезпечує гомогенність розчину навіть за умови застосування порошкових препаратів. Жодних питань немає ані до концентрації розчину, ані до рівномірності обприскування по всій ширині штанги. Як запевнив власник підприємства, він ще не бачив кращої якості обприскування, ніж у машинах Agrifac Condor із системою HTA. 

Коли власник підприємства поїхав на завод замовляти обприскувача, там йому радили узяти більшу штангу, щоб можна було їздити з меншою швидкістю й не втрачати продуктивність. Однак вирішили не ризикувати й не брати 45-метрову штангу, а обрали 36-метрову. Обприскувач працює зі швидкістю 9–12 км/год. Для когось це дуже повільно, але, на думку власника підприємства, «літати» по полях на швидкості 25 км/ год досить ризиковано через різні перешкоди. Крім того, трапляється, що дощі намивають горби або тварини можуть вирити яму в технологічній колії, і оператору доводиться різко гальмувати, що, своєю чергою, може призвести до пошкодження або поламки штанги. Також швидкий рух провокує утворення пилової хмари позаду машини, що сильно погіршує ефективність дії препарату в зоні технологічної колії. Тому за швидкістю тут не женуться, і за добу встигають обробляти до 500 га, зокрема за роботу вночі 250–350 га. Цього цілком достатньо для потреб підприємства. 

Технологічність машини власник розглядає як безперечну перевагу. Висока якість обприскування дає змогу зменшити кількість обробок, якщо це виходить зробити, можна зменшити концентрацію робочого розчину й таким чином заощадити кошти без втрати ефективності. 

Григорій Супрун переконаний, що система локального обприскування окремих видів бур’янів, яка вже активно випробовується, суттєво відрізняє обприскувачі Condor від машин інших виробників. Нині дедалі більше аграріїв стикається з ваточником сирійським, берізкою й амброзією. Ці бур’яни з’являються значно пізніше від основних і післясходових гербіцидних обробок. У цей час температура повітря зростає, що суттєво ускладнює боротьбу зі шкодочинними рослинами. Додаткова суцільна обробка гербіцидами в будь-якому разі спричинить значний стрес у культурних рослин і пригальмує їх розвиток, що неодмінно вплине на врожайність. Якщо ж працювати локально, можна отримати величезну економію на препаратах і логістиці води, а також уникнути стресу більшості культурних рослин у полі. 

— На сьогодні вартість препаратів зросла до такого рівня, що аграрій не може ризикувати з внесенням й обприскувати поля абияк. Якщо вже витратили гроші на препарат, його треба внести відповідно до технологічної карти з урахуванням фази розвитку рослин, температурного режиму й вологості повітря.
Наприклад, торік 80–90% робочого часу обприскувача припало на нічну пору, коли температура падала до прийнятного рівня. А вдень і ввечері, коли температура була на рівні +30…+35 °С, ніхто не обприскував, незважаючи на наявність такої високотехнологічної машини. Щодо системи HTA, то я вважаю, що працювати без неї все одно, що працювати без навігації. Вона розв’язує нам руки і значно розширює «вікно» сприятливої для захисту рослин погоди.
Система LED-освітлення дає можливість оператору бачити всю смугу обробки, що покращує безпеку. Кермування відбувається за допомогою автопілоту, висота штанги також підтримується автоматично. У нас великих схилів немає, але все одно нерівності є, тож ця функція є корисною, щоб обробка проводилась із заданої висоти.
Григорій Супрун, власник ТОВ «Нива 2008»
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ