Агромаркет

Обприскувачі в масштабі

Обприскувачі в масштабі

Агрохолдинги можуть продемонструвати шляхи до оптимізації та збільшення ефективності всіх виробничих процесів і, зокрема, обприскування посівів.

  

Володимир Мерзлюк

Ми звернулися до керівника інженерної служби Агробізнесу «Кернел» Володимира Мерзлюка з проханням розповісти про особливості вибору й експлуатації обприскувачів. Далі пропонуємо виклад одержаних пояснень. Функціональність техніки холдингу визначається технологіями, що застосовують господарства. Саме виходячи із цього відбувається і вибір обприскувачів. На сьогодні «Кернел» у своїй роботі користується самохідними обприскувачами. Це пов’язано як із їх функціональними можливостями, так і високою продуктивністю. Щодо брендів, то більшість виробників нині можуть забезпечити потрібну технологічність. Проте наш вибір припав на продукцію американських марок John Deere та Case. Одним із головних критеріїв вибору (звісно, крім технологічності) була максимальна продуктивність. На сьогодні в підрозділах самохідні обприскувачі протягом сезону обробляють 20–25 тис. гектарів, а нові машини продемонстрували продуктивність близько 30 тис. Це вдалося завдяки тому, що ці обприскувачі застосовувалися від ранньої весни, щойно з’являється можливість виходити в поле, і до пізньої осені, до перших морозів, коли вносять останні в сезоні препарати.

 

Другий чинник, що впливає на вибір, — це застосування обприскувачів у пізніх фазах розвитку таких високорослих культур, як кукурудза й соняшник.

 

Нині на підприємствах компанії працює 81 самохідний обприскувач. Більшість із них виробництва компанії Tecnoma (39 одиниць), Case, John Deere, а також по кілька одиниць інших брендів.

 

Віддати перевагу якомусь одному бренду практично неможливо, оскільки існує багато суб’єктивних чинників, що впливають на експлуатаційні показники та загальний ресурс техніки. Орієнтуватися на простоту експлуатації теж неправильно, бо сучасні самохідні обприскувачі обладнано різноманітними допоміжними системами, і всі вони потребують від оператора високого рівня кваліфікації. Наприклад, це системи точного землеробства (навігація, автопілотування, відімкнення секцій) й одночасного використання багатьох препаратів.

 

Термін експлуатації самохідного обприскувача становить 10 тис. мотогодин. Виходячи з досвіду, це приблизно 5–7 років. Потім купують новий обприскувач. На сьогодні потреби компанії в самохідних обприскувачах закрито приблизно на 85%, тому поки що відбувається процес доукомплектації підрозділів необхідною технікою. Протягом найближчих двох років цей процес завершиться й почнеться оновлення парку обприскувачів, оскільки деякі машини вже відпрацювали по 6–7 років.

 

Експлуатацію обприскувачів можна умовно розділити на два етапи. Перший етап — гарантійний. Тут усе залежить від сервісної служби продавця. Саме продавець (його сервісна служба) забезпечує наші підрозділи всім, що потрібно для безперервної експлуатації обприскувачів. Другий етап — постгарантійний. Інженерній службі підприємства, у якому експлуатується обприскувач, надається право самостійно обирати собі сервісного партнера. Прості ремонти й технічне обслуговування роблять спеціалісти технічної служби, а складні роботи віддають сервісному партнеру, який має технічну можливість і кваліфікований персонал для їх виконання. 

 
 

Від підготовки персоналу залежить дуже багато. Це і загальна продуктивність протягом сезону, і стан обприскувачів (мається на увазі відсутність механічних пошкоджень), і їх загальний ресурс. Оператор окрім досвіду роботи із сучасними машинами повинен мати й досвід роботи саме з обприскувачами. Також обов’язковим є навчання у дилера, оскільки техніка може виконувати дуже багато функцій і є відносно складною. Отже, для ефективного використання сучасних обприскувачів потрібні знання і вміння їх застосовувати. До того ж обприскувачі різних виробників можуть відрізнятись великою кількістю елементів. Додатково в міжсезоння проводять навчання із залучанням дилера й інженерної служби підприємств, щоб підвищити рівень знань механізаторів.

 

Звісно, під час експлуатації виникають різні труднощі, які можна поділити на організаційні та технологічні. Важко сказати, які з них призводять до більших простоїв техніки, але те, що вони існують — не секрет. Найпоширеніші причини — організаційно-логістичні, коли вчасно не підвозиться вода або витратні матеріали. Рідше виникають проблеми технічного характеру, і ще рідше причиною зупинок стає людський чинник. На жаль, від впливу людей на виробничі процеси поки що неможливо відійти, хоча до цього все активно йде.

 

Усі обприскувачі обладнано системами точного землеробства. Автопілотування (підрулювання) дає можливість чітко рухатися по технологічних коліях, без пропусків і перекриттів. Система відімкнення секцій значно зменшує перевитрату розчину, особливо на розворотних смугах. Моніторинг норми виливу виконується за допомогою датчиків, які встановлено в кожному обприскувачі, що дає можливість точно знати, чи якісно була виконана робота.

 

Нові моделі самохідних обприскувачів John Deere можуть переобладнуватись на розкидачі мінеральних добрив, що дає можливість ще більше завантажувати цю машину. До того ж вони можуть робити диференційне внесення. На ринку не так багато розкидачів, що можуть це робити, тому це подвійна цінність.

 

Підприємства агрохолдингу «Кернел» активно залучають авіацію. В основному це літаки Ан-2, що розпилюють десиканти по високорослих культурах. Річ у тім, що самохідні обприскувачі навіть із великим кліренсом пошкоджують рослини й збивають зерно на землю. Врожайність культур дещо зменшується, тому для десикації вигідніше застосовувати авіацію. Надвисока точність тут не потрібна, отже, літаки якнайкраще придатні для цієї роботи.

 

Довідка

 

Компанія «Кернел» — найбільший у світі виробник і експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Вертикально-інтегрована структура компанії будується на тісно пов’язаних між собою бізнес-сегментах: виробництво, експорт і внутрішній продаж соняшникової олії; високотехнологічне рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг зі зберігання й перевалки зерна на елеваторах і портових терміналах. «Кернел» щорічно підтверджує беззаперечне лідерство в усіх напрямах діяльності в регіонах присутності й світових рейтингах. Протягом 10 років акції компанії торгуються на Варшавській фондовій біржі.

 

 

Володимир Огійчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ