Агрономія

Нове рішення проблеми обприскування

Ірландська компанія MagGrow створила просте у монтажі та обслуговуванні обладнання, яке допомагає вирішити головну проблему обприскування: гарного покриття рослин робочим розчином без здування крапель.

Про це розповів керівник відділу продажів компанії MagGrow Браян Горхем.

Браян Горхем

Проблема та рішення

— Одна з основних проблем, що існують в обприскуванні сільському господарстві — знайти баланс між гарним покриттям та точністю факелу покриття, — наголосив пан Браян Горхем.

Дуже маленькі краплі гарно покривають, окутують рослину, але їх здуває вітер. Дуже просто створити крупні краплі, які не будуть здуватися. Але тоді виникає проблема гарного покриття листків рослини робочим розчином. 

Якщо є гарне покриття і краплі майже не здуваються — менше витрачається води, пестицидів, менше забруднюється навколишнє середовище. Препарати працюють саме на тих рослинах, для яких і призначалися.

Цю проблему вирішує використання нашого інноваційного продукту. У звичайному обприскувачі є бак з робочим розчином пестицидів та штанга, через яку розчин потрапляє на рослини. Компанія MagGrow створила обладнання, яке складається з двох частин. Одна з них — система трубопроводів, схожа на радіатор, розташовується між штангою обприскувача і баком. Всередині «радіатору» розташовані сильні постійні магніти. Друга частина приладу — магніти, що розташовуються всередині штанги обприскувача по всій її довжині. 

Рідина з баку трубопроводами проходить через магнітні радіатори, потім потрапляє в штангу з іншими магнітами і через форсунки розприскується на  рослини.

Оскільки магніти постійні, вони не потребують ніякого живлення від електроенергії. Не мають частин, що рухаються, їх досить просто встановлювати, майже не потрібне обслуговування. 

Рідина, яка проходить через трубопроводи — перебуває в зоні дії сильного магнітного поля. І фізичні та хімічні властивості рідини змінюються таким чином, що вона має оптимальні властивості для обприскування.

Ефективність системи MagGrow

Фото 1. Листки троянди, які були обприскані з використанням системи MagGrow.
Фото 2. При роботі обприскувачів із системою MagGrow і без неї помітно, що у другому випадку краплі сильно зносяться вітром. При використанні системи постійних магнітів знесення крапель зменшується на 70%.

У такому випадку більшість використовуваної рідини не потрапляє на рослини — її зносить вітром, вона падає на землю, на сусідні ділянки. 

Досить великі краплі можуть потрапляти на рослину, відбиватися від неї або стікати на ґрунт. Це забруднення навколишнього середовища та додаткові непотрібні витрати пестицидів, води, пального, ресурсу техніки, трудовитрати, й зрештою грошей. А також незахищеність рослин. При поганому нанесені препаратів хімія не діє або діє не в повній мірі, рослини залишаються незахищеними.

Будь-який фермер має дві мети: отримання прибутку та збереження навколишнього середовища. Система MagGrow дозволяє досягати обох цілей. Фермери витрачають менше коштів та зусиль на захист рослин і мінімізують негативний вплив на довкілля.

Завдяки кращому на 20% покриттю листків рослин препаратами завдяки системі MagGrow, фермер може зекономити до 20% на використанні пестицидів. При цьому не враховується зменшення витрат води, пального, оплату праці тощо.

Фото 3. Суницю садову підживлювали добривами по листу. Рослини, які оброблялися обприскувачами з використанням системи MagGrow отримали більше добрив, мають кращий вигляд, ніж контрольні, оброблені зі звичайних обприскувачів.

Зменшення знесення крапель залежить від температури навколишнього середовища, типу форсунки, норми внесення препарату, тиску в системі. Крім того, із системою MagGrow можна обприскувати при більшій силі вітру — від 5 до 20 кілометрів на годину. Це дає можливість проводити обробки додатково 2-3-5 вітряних днів на рік, у які не могли працювати звичайними обприскувачами. Це створює додаткові можливості для більш надійного захисту рослин, які були б неможливі при застосуванні звичайної техніки.

Результати тестів

Компанія проводить багато порівняльних тестів на різних культурах. 

Система MagGrow найбільш ефективна на таких польових польових культурах: пшениця, соняшник, кукурудза, соя, картопля, ріпак, на ягідниках: на суниці садовій.

На пшениці на горизонтальних поверхнях покриття препаратом зі звичайних обприскувачів було на рівні 3%, обприскувачів із системою MagGrow — 12%. На вертикальних — 38%, із використанням системи MagGrow покриття збільшилося до 61%. 

Дослідження на брюсельській капусті в США показало, що у частині рослин покриття зі звичайних обприскувачів становило 4,2%, із використанням системи MagGrow — 28%. На верхній частині рослини відповідно 38% та 67%.

Обприскування суниці садової в США показало, що з використанням системи MagGrow покращилося покриття рослини препаратами навіть з нижньої частини листків. Із використанням звичайних обприскувачів покриття зі звичайних обприскувачів становило 13 мікролітрів на кв. см,  із MagGrow — 15.

Інсталяція

Система MagGrow проста, практично не потребує обслуговування і встановлюється як на самохідні, так і на причепні обприскувачі, які мають штангу.

Браян Горхем тримає одну із секцій “радіаторів”

Встановлення системи MagGrow дуже просте: прилад монтується на обприскувач між баком та штангою і з’єднується трубопроводами. Оптимальна кількість секцій “радіаторів” — 8. Друга частина приладу легко вставляється в штангу. 

MagGrow працює з різними типами форсунок. І складна система пульсації, яка збільшує краплі знижуючи тиск, для системи MagGrow не є необхідною.  Також не потрібне дуже дрібне розпилення крапель із подальшим притисканням їх потоком повітря до рослини. 

Система MagGrow — це не компроміс між двома крайнощами, а поєднання переваг обох: середні за розміром краплі ніби прилипають до рослини, забезпечуючи гарне покриття та мінімальне знесення.

Про компанію

MagGrow — ірландська компанія, заснована 6 років тому.  Але сам продукт існує на ринку 25 років. 

Засновник компанії MagGrow Гарі Вікем колись давно працював інженером у підрозділі Henkel — компанії Loctite. Потім він розпочав свою справу. Пізніше зустрів партнера — американського фермера, який мав ідею зміни властивостей розчинів під дією магнітного поля. Із 2013 року компанія почала активно розвиватися після значних інвестицій у дослідження. Після трьох років наукових пошуків, після того як розібралися в усіх нюансах методу, розпочали виробництво.

Зараз компанія присутня в 13 країнах, де працює понад 100 комплектів цього обладнання.

У компанії MagGrow є команда дослідників-учених та інженерів-розробників. Ці люди не займаються продажами, виробництвом, а займаються наукою. Компанія працює з одним з найбільш відомих дослідників магнітного поля — професором Майклом Коуі, який працює у Дубліні, в коледжі Трініті. Також MagGrow співпрацює компанією Farmer 491, яка спрямована на досліди в сільському господарстві та сільськогосподарським Університетом Харпера Адамса неподалік Манчестера у Великій Британії.

MagGrow працює по всьому світу через дилерів компанії Trimblе. В Україні ретельно підбирає перших клієнтів, щоб у них встановити свою систему.

Чому Україна?

Система MagGrow збільшує прибутковість та зменшує шкоду довколишньому середовищу. Залежно від типу господарства, вона може окупитися менше, ніж за рік.

Найбільш ефективна вона на пшениці, соняшнику, кукурудзі. Україна — друга за розміром європейська держава і тут набагато більше, ніж в інших країнах, вирощують ці культури. Україна використовує набагато більше пестицидів, порівняно із іншими європейськими країнами. 

Тож потенціал застосування системи MagGrow в Україні дуже великий

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ