Агрономія

Якісне насіння — запорука доброго врожаю - слоган насіннєвої компанії «Агро­Форте»

Нехай урожаї будуть «форте»!

Нехай урожаї будуть «форте»!

«Якісне насіння — запорука доброго врожаю» — з цією тезою важко не погодитися, тож не дивно, що насіннєва компанія ТОВ «Агро-Форте» обрала своїм слоганом саме такий вислів і дотримується такого принципу у своїй діяльності.

 Заснована на базі кількох компаній — виробників сільськогосподарських культур, які вже багато років успішно працюють на аграрному ринку України. ТОВ «Агро­-Форте» має два напрями спеціалізації: виробництво та реалізація посівного матеріалу, а також реалізація вживаної сільгосптехніки та запчастини з країн Європи та США.

Свою діяльність підприємство починало з вирощування високоврожайних гібридів кукурудзи, сої, соняшнику, а також пшениці для потреб власного борошномельного заводу. Перш ніж вивести нові сорти в товарні посіви, агрономічна служба ретельно досліджувала їх на демоділянках. Така практика вплинула на подальший розвиток компанії, адже чимало колег­фермерів зацікавилося високоякісною продукцією «Агро­Форте», тож врешті­-решт у компанії вирішили розширити спектр діяльності й започаткували власне насінництво.

Паралельно ТОВ «Агро­-Форте» розвивала й напрям реалізації придбаної на аукціонах у країнах ЄС та США вживаної сільгосптехніки виробництва John Deere, JCB, Monosem, Case International, Case IH, Great Plains, Wil­Rich тощо та запчастин до неї.

Проте пріоритетною галуззю для компанії є вирощування якісного посівного матеріалу озимої пшениці та ячменю, сої й гороху. Для цього ТОВ «Агро­-Форте» має всі умови — земельний банк площею 3500 га, сучасний насіннєвий завод, партнерство зі світовими селекційно-­генетичними лідерами NPZ, Saaten Union, Strube, RWA, RAGT, Limagrain, KWS, Prograin які виводять на ринок потужні й стабільні сорти з високим потенціалом продуктивності — саме в такій продукції нині зацікавлені вітчизняні аграрії. У компанії «Агро-­Форте» постійно стежать за тенденціями розвитку світової селекції, і з появою нових перспективних сортів одразу ж упроваджують новинки у власне насінництво. А далі розпочинається кропітка робота виробництва високоякісного насіння з ретельним контролем дотримання сортової чистоти та якості.

Колектив компанії «Агро-Форте»

— Наше завдання — протягом трьох років, коли насіння потрапить від селекціонера до товарного виробника, зберегти його потенціал, — зазначає виконавчий директор ТОВ «Агро­Форте» Юрій Фаловський. — Для цього ми не лише ретельно контролюємо чистоту насіннєвого матеріалу, а й стежимо, щоб через хвороби, шкідників і неякісну обробку насіння не звести нанівець працю селекціонера. Тому, наприклад, пшеницю, на відміну від інших насіннєвих компаній, ми чотири рази обробляємо інсекто-­фунгіцидами, таким чином знищуючи збудників хвороб і їх переносників, також здійснюємо протруювання насіння якісними оригінальними протруйниками. На кожному етапі працівники підприємства ретельно контролюють дотримання сортової чистоти та якості, зокрема, проводять два сортових прополювання насіннєвих посівів, дотримуючись просторової ізоляції, регулярно проводять апробацію посівів, контролюють на кожному етапі очищення заводських ліній, техніки. Тому фермер, купуючи нашу продукцію, може впевнено використовувати її кілька років.

Надалі насіння доробляють і фасують на сучасному насіннєвому заводі компанії, оснащеному лінією AKYUREK. Особливістю заводу є використання Z­-норії, для якої властивий горизонтальне транспортування зерна, що мінімізує його пошкодження, та лінія діагностики спектрального аналізу на покриття й травмування насіння під час обробки його протруйниками. Таким чином очищення, доробка, протруювання й фасування посівного матеріалу проходить із дотриманням усіх норм ДСТУ, що підтверджується сертифікатами державного зразка.

З 2014 року ТОВ «Агро­Форте» тісно співпрацює з німецькою компанією NPZ, що має понад столітній досвід селекційної роботи та нині в складі селекційних і насіннєвих об’єднань провадить діяльність у Німеччині, Франції, Польщі, Чеській Республіці, Словаччині, Росії й Австралії. Сорти озимої пшениці NPZ уже давно отримали постійну «прописку» і на полях вітчизняних фермерів завдяки своїй урожайності, зимостійкості, якості зерна й іншим відмінним характеристикам.

Окрім якісної продукції ТОВ «Агро­Форте» в діяльності NPZ імпонує надзвичайно шанобливе та партнерське ставлення до фермера.

— Компанія NPZ окрім того, що має у своєму портфоліо високопродуктивні адаптовані до місцевих умов сорти сільгоспкультур, вирізняється ще й толерантною та конструктивною маркетинговою політикою, — зазначає Юрій Фаловський. — Якщо сорт пшениці протягом багатьох років надзвичайно добре зарекомендував себе, то вони не міняють його, не здорожчують, а поновлюють, вкотре надають нам супереліту, і ми далі з цим сортом працюємо. В результаті він має надзвичайно широкий попит. Проте NPZ постійно продукує нове насіння, яке одночасно реєструє і в Німеччині, і в Україні. Компанія однаково відповідально співпрацює з холдингами та малими фермерами. Причому ставить собі за мету не просто будь-­що продати насіння, а справді допомогти фермеру, забезпечити його і посівним матеріалом, і технологією. Для цього вони надають консультації, допоможуть вибрати сорт й обрати відповідну технологію вирощування. Тому нам дуже зручно з ними працювати — між нами порівну розподілена відповідальність перед фермером і робота, спрямована на розвиток їхньої селекції.

От і цього року напередодні осінньої посівної кампанії ТОВ «Агро­Форте» пропонує своїм клієнтам широку лінійку озимих зернових.

СКАГЕН — унікальний сорт елітної пшениці, що має стійкість до проростання зерна в колосі. Оптимальна густота стояння рослин — 600–800 колосків/м². Строки висіву — 15.09–20.10, таким чином СКАГЕН добре підходить для пізніх строків сівби. Норма висіву — від 3,5–4,5 млн/га насінин. Цей сорт має потенціал урожайності 10 т/га і більше, стабільний в отриманні високих урожаїв. Формує потужний прапорцевий листок, який характеризується дуже широкою листковою пластинкою з високим умістом хлорофілу, що дає змогу краще акумулювати сонячну енергію і завдяки цьому формувати високий урожай. Позитивною ознакою сорту є висока стійкість до осипання й проростання зерна в колосі. Він середньорослий — близько 90 см заввишки. За інтенсивної технології вирощування на посівах СКАГЕН обов’язково потрібно проводити дві рістрегуляції. Сорт має високу хлібопекарську якість, особливо по вмісту білка.

БОНАНЗА — високоврожайний, дуже зимостійкий сорт пшениці, який використовують для інтенсивного вирощування. Стабільно родить на всіх типах ґрунтів і після різних попередників. Строки висіву — від ранніх до оптимальних. Сорт вирізняється доброю кущистістю та компенсаційною здатністю на весні. Має дуже високу стійкість до борошнистої роси й обох ірж. Потребує дещо нижчої норми висіву проти інших сортів NPZ / Saaten Union.

ТОБАК — середньорослий сорт пшениці інтенсивного типу з дуже високим і стабільним потенціалом урожайності. Добре зарекомендував себе за оптимальних і пізніх строків сівби. Норма висіву становить 3,5–4,5 млн схожих насінин/га. Характеризується високою продуктивною кущистістю. Має високу стійкість до вилягання, зимостійкість і посухостійкість, стійкий до осипання зерна в колосі, а також до листкових хвороб. Має середню стійкість до фузаріозу колоса, тому потребує обов’язкового внесення фунгіциду під час цвітіння.

АХІМ — середньо-низький сорт пшениці із дуже високою зимостійкістю, що забезпечує стабільно високий урожай за посушливих умов. Потенціал урожайності сорту більше як 120 ц/га. Має високу стійкість до вилягання, посухи й до хвороб. Уміст білка — 12,5%. Має добрі хлібопекарські якості — група А. Особливо підходить для високоврожайних регіонів і регіонів із високим тиском хвороб.

ГЮСТАВ — високоврожайний сорт озимої пшениці з високою стійкістю до вилягання й зимостійкістю, стійкий до хвороб колоса і листків, єдиний сорт, що стійкий до всіх ізолятів борошнистої роси. Підходить для всіх попередників і будь­-якої місцевості та місцевості з високою ймовірністю захворювань і вилягання. Не потребує високої інтенсивності вирощування.

ТІТУС — фуражний сорт озимого ячменю з шестирядним типом колоса, належить до сортів інтенсивного типу з високою здатністю до кущення. Для його вирощування підійдуть більшість регіонів країни. Посівну розпочинають в оптимальні терміни. Цей сорт озимого ячменю має високу генетичну стійкість до основних патогенних хвороб, відмінну якість зерна, високу морозостійкість і посухостійкість.

СКАРПІЯ — сорт озимого ячменю, що дуже стійкий до вилягання та зламу колоса, невибагливий до ґрунтових умов сорт із високою зимостійкістю. Має високе продуктивне кущення навесні. Регіони вирощування — Центральна та Західна Україна

На окремих ділянках кожен сорт давав більше як 100 ц/га, це говорить про високий потенціал урожайності. Наші комбайни обладнано датчиком урожайності, що дає можливість бачити об’єктивний потенціал урожайності.

Пропонуємо до реалізації такі сорти:

Пшениця СКАГЕН — Еліта та І р.;
Пшениця БОНАНЗА — Еліта та І р.;
Пшениця ТОБАК — Еліта та І р.;
Пшениця АХІМ — Еліта;
Пшениця ГЮСТАВ — Еліта;
Ячмінь ТІТУС — Еліта та І р.;
Ячмінь СКАРПІЯ — І р.

Людмила Степанчук

Агро-Форте

Центральний офіс: вул. Келецька, 61-а, офіс 45, м. Вінниця
Відділ продажу насіння: +38 (068) 222 10 22
Відділ продажу техніки: +38 (067) 386 95 50
Запасні частини: +38 (067) 507 53 13
www. agro-forte.com

ТОВ «НПЦ Україна»
(044) 451-42-79
www. npz.com.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ