Агрономія

Від якості насіння і його правильної передпосівної обробки залежить майже 50 % урожаю сої

Здорове коріння - сильна рослина

Здорове коріння - сильна рослина

Від якості насіннєвого матеріалу і правильної передпосівної обробки насіння залежить майже 50 % урожаю сої. Саме ці чинники дають змогу отримати дружні сходи, захищені від патогенів, і розкрити максимальний потенціал рослин.

При виборі протруйника слід зважати на багато моментів. Парадокс ситуації в тому, що хай там як ми намагаємося врахувати всі можливі чинники, завжди буде щось, що ми не взяли до уваги, а над іншими ми взагалі не маємо влади. Звісно, нам не вдасться все передбачити, але ми можемо детально проаналізувати ситуацію і підготуватися краще, ніж у попередні роки.

Поговоримо про основні аспекти при виборі протруйника на сою: терміни посіву, попередник, ґрунт, фітосанітарний стан, основні проблеми минулого року тощо.

Соя — світлолюбна і теплолюбна культура. Сіяти сою потрібно, коли ґрунт добре прогріється і на глибині загортання насіння температура становитиме +13…14 °C. При нижчих температурах насіння довго проростає, а сходи вразливіші до патогенів і можуть пошкоджуватися весняними заморозками, які в останні роки бувають дедалі частіше. Цей рік укотре довів, що терміни сівби сої мають значення. Прохолодні травень і червень помітно ослабили рослини, і на ранніх посівах урожайність була набагато меншою. З іншого боку, зволікати з початком посіву сої не слід, адже температура щодня підвищується, а з нею втрачається дорогоцінна волога.

Соя — досить ніжна культура на початкових етапах росту, тому важливо приділити увагу вибору діючих речовин протруйника та їхньому впливу на сходи культури. Діючі речовини з групи триазолів не варто використовувати для обробки насіння сої, бо вони знижують рівень схожості й енергію проростання та негативно впливають на симбіоз рослин із бульбочковими бактеріями.

Вибір якісного насіння — один із ключових моментів при вирощуванні сої. Щороку діагностичні центри компанії «Сингента» аналізують тисячі зразків насіння сої на фітопатологічне навантаження. За даними діагностичних центрів, основні насіннєві інфекції — це аскохітоз (Ascochyta sojaecola), пероноспороз (Peronospora manshurica), септоріоз (Septoria glycines), біла гниль (Sclerotinia sclerotiorum), а особливо гриби роду фузаріум (Fusarium spp.). На сходах і бобах частіше виявляють F. gibbosum і F. oxysporum, а при в’яненні — F. oxysporum.

Вирощування будь‑якої культури призводить до формування певної екосистеми й накопичення всіляких хвороб у ґрунті. Фізіологічно активна зима, коли протягом 5–6 тижнів тримається температура нижча за –5 °C, дає змогу на природному рівні контролювати розвиток шкідливих організмів в орному шарі ґрунту. Проте останніми роками на території України такої зими не було. Сьогодні ж ми говоримо про те, що всі форми патогенів, які залишаються в ґрунті або на рослинних рештках, мають змогу вижити й уражувати сходи та коріння молодих рослин. Коріння має важливе значення для розвитку рослин, бо воно дозволяє рослинам максимально використовувати закладений у них генетичний потенціал. Кореневу систему важко досліджувати через те, що прихована від очей людини в ґрунті.

Крім того, на цьому етапі нашого господарювання ми частково порушили сівозміну, створивши в такий спосіб дуже сприятливі умови для розвитку ґрунтових інфекцій, як-от фузаріоз (Fusarium spp.), ризоктонія (Rhizoctonia spp.), пітіум (Phythium spp.), біла гниль (Sclerotinia spp.) та інших патогенів.

Один із найнебезпечніших ґрунтових патогенів — ризоктонія. Цей збудник — поліфаг, тобто йому байдуже, яка рослина стане його жертвою. Паразитує в стадії стерильної грибниці і може вільно розвиватися в ґрунті на органічних рештках. За несприятливих умов зовнішнього середовища грибниця патогена видозмінюється, утворюючи чорні пластинчасті склероції, які теж є джерелом інфекції. Найсприятливіші для патогена умови — температура +10…22 °С, надмірне зволоження ґрунту і його погана аерація, що часто буває від утворення кірки після дощу.

Перші ознаки хвороби проявляються при проростанні насіння на підсім’ядольному коліні проростків у вигляді бурих плям, які часто охоплюють стебло рослини. Максимального розвитку сягає у фазі утворення перших справжніх листків. Підземна частина стебла, стрижневий і бокові корені вкриваються коричневими розпливчастими вдавленими плямами, які можуть охоплювати чималу їх поверхню. Уражене стебло тоншає, висихає, проростки гинуть. Утрати врожаю сої на ґрунтах, уражених ризоктонією, можуть сягати 30 % і більше. Підступність цієї хворобі в тому, що міцелій ризоктонії легко може вражати сильні здорові рослини і «відкривати ворота» для вторинної інфекції, як-от фузаріози і бактеріози.

Якісний передпосівний обробіток ґрунту, дотримання сівозміни, використання високоякісного посівного матеріалу, оптимальні терміни посіву, безумовно, мають величезне значення для обмеження розвитку хвороб сої. Проте вирішальне слово в контролі насіннєвої і ґрунтової інфекцій завжди за якісним протруйником.

Вайбранс RFC — це системно-контактний фунгіцидний протруйник, до складу якого входять седаксан 25 г/л, флудиоксоніл 25 г/л та металаксил–М 37 г/л.

Формуляцію RFC — Rhizobium Friendly Compounds (дружня до бактерій формуляція) — спеціально розроблено для обробки насіння разом з інокулянтом, вона не впливає на життєздатність бульбочкових бактерій.

В основі протруйника лежить інноваційна діюча речовина седаксан — перша молекула від компанії «Сингента», розроблена спеціально тільки для обробки насіння. Седаксан — діюча речовина, яка належить до інгібіторів сукцинатдегідрогенази (SDHI). Седаксан бере участь на рівні енергетичного обміну в клітинах патогена і пригнічує метаболізм грибів шляхом зв’язування ферменту сукцинатдегідрогенази в процесі клітинного дихання. На додаток до контролю широкого спектра хвороб вона має унікальний фізіологічний вплив на рослину, який забезпечує міцніші, здоровіші корені, які найраціональніше використовують доступну вологу на ранніх фазах розвитку і вповні використовують мінеральне живлення з ґрунту. Здорове коріння — сильна рослина. У седаксану широкий спектр контролю патогенів і найкращий у його класі контроль ризоктонії.

Флудиоксоніл після посіву рівномірно розподіляється в ґрунті навколо насінини й закріплюється в ґрунтово-поглинальному комплексі.

Діюча речовина флудиоксоніл пригнічує ріст міцелію, діє на утворення клітинних мембран і синтез амінокислот. Цей механізм дії характерний тільки для групи фенілпіролів, тому ця діюча речовина має унікальну біологічну ефективність. Флудиоксоніл — еталон у контролі однієї з найнебезпечніших хвороб сходів сої — фузаріозу.

Металаксил–М — високосистемна діюча речовина тривалої дії з класу феніламідів. Швидко поглинається насінням і рівномірно розподіляється по рослині після проростання. Крім того, перерозподіляється в ґрунті поблизу насіння, звідки пізніше його вбирає коріння і він засвоюється рослиною. Так не тільки захищаються насіння і проросток на найранішій і найвразливішій стадії росту, а й забезпечується тривалий захист від вторинних інфекцій. Металаксил–М інгібує синтез нуклеїнових кислот, що призводить до уповільнення і порушення мітозу клітин патогена. Це єдина діюча речовина з фунгіцидною дією проти класу ооміцетів. Контролює такі хвороби сої як пероноспороз і пітіозна коренева гниль.

Такий склад діючих речовин у протруйнику Вайбранс RFC дає максимальний фунгіцидний захист від широкого спектра насіннєвих і ґрунтових інфекцій при вирощуванні сої.

ГОЛОВНІ ПЕРЕВАГИ ПРЕПАРАТУ

  • Сучасна формуляція, розроблена для одночасного нанесення з інокулянтами
  • Надійний фунгіцидний захист у сівозмінах, насичених просапними культурами
  • Стимулює розвиток кореневої системи на всіх типах ґрунтів
  • Подовжений захист від усіх форм кореневих і прикореневих гнилей та пероноспорозу
  • Формула М у складі протруйника забезпечує краще утримання препарату на насінні та ідеальну якість протруювання

Іван Петренко,
канд. с.-г. наук, менеджер з технічної підтримки захисту насіння, компанія “Сингента”

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ