Агрономія

Насіння та захист озимого ріпаку компанії BASF

Насіння та захист озимого ріпаку компанії BASF

Однією з найрентабельніших культур в Україні є озимий ріпак. Важко спрогнозувати для сільгоспвиробників  труднощі цього сезону посівної кампанії, що пов’язані з погодними умовами цього року. Лімітаційним чинником  для отримання сходів ріпаку є наявність вологи, а тому частим явищем є ранні посіви, як це ми  спостерігали  минулого сезону. такі посіви потребують ретельнішого підходу до елементів технології вирощування. Саме тому важливо використати якісне насіння та надійний захист посівів.

Наявне портфоліо зареєстрованих і комерціалізованих гібридів озимого ріпаку BASF дає змогу вирощувати їх у будь-якій кліматичній зоні України. Холодні зими з різкими перепадами температур, весняні примхи та затяжні посухи, а також інші перешкоди з успіхом долають такі гібриди, як ІнВ1066, ІнВ1030, Сейфер, Панчер, Фенцер, Лексер, Брентано та Джампер, а наявність гібридів під виробничу систему Clearfield® ІнВ1166 КЛ і Елмер КЛ полегшує боротьбу з бур’янами, зокрема й хрестоцвітими.

ІнВ1166 КЛ новий гібрид, який кардинально відрізняється від уже відомого Елмер КЛ. Гібрид для оптимальних і пізніх строків сівби, оскільки він інтенсивно розвивається з осені, характеризується раннім цвітінням і пізнішим дозріванням, порівнюючи з Елмер КЛ. Використання в господарстві двох різних гібридів за характеристиками дасть змогу нівелювати примхи погодних умов і допоможе зменшити навантаження на техніку, як під час сівби, так і впродовж збирання врожаю.

Ефективність гербіциду Нопасаран® проти основних бур’янів у посівах ріпаку

Середньостиглий гібрид ІнВ1030, основною характеристикою якого є висока адаптивність до умов вирощування. Він дуже добре почувається як на Сході, так і на Заході України — це підтвердили середні показники врожайності за три роки досліджень у внутрішніх дослідах, що були на рівні 47,5 та 49,3 ц/га відповідно. Саме за стабільно високі показники врожайності, високу зимостійкість і стійкість до полягання цей гібрид посів місце в комерційній лінійці озимих ріпаків BASF. ІнВ1066 добре доповнює лінійку середньопізніх гібридів із високим потенціалом урожайності, а особливо в центральних і західних областях країни, де його врожайність за роки досліджень у середньому становила від 49,9 до 52,2 ц/га. Демонструє швидкий розвиток з осені. Формує сильні та потужні рослини з високою стійкістю до вилягання. Підбираючи різні за розвитком гібриди, ми можемо запобігти низці негативних чинників. Так, за потреби здійснити ранню сівбу, ми можемо обрати гібрид із повільнішим розвитком восени, таким є — Лексер. Також цей гібрид у регіонах із достатнім зволоженням не рекомендується загущувати. Лексер розкриває свій потенціал за знижених норм висіву, має високий бал гілкування та високу компенсаційну здатність. У демонстраційних посівах результати врожайності у 2018 році були на рівні 40,5 ц/га в Дніпропетровській області та 42,8 ц/га — в Київській. За пізніх строків сівби або за умов сівби в cухий ґрунт й отримання пізніх сходів ефективно буде використати для сівби такі гібриди, як Панчер, Сейфер і Фенцер. Ці гібриди мають швидкі темпи розвитку навіть за знижених температур, і краще за інші гібриди встигають сформувати вегетативну масу й накопичити потрібну кількість цукрів для перезимівлі рослин. У 2018 році врожайність цих гібридів у демонстраційних ділянках в господарствах становила: Фенцер у Дніпропетровській області — від 42,2 до 46,4 ц/га, Панчер від 34,0 ц/ га — у Херсонській, до 50,7 ц/га — в Київській області. Основною відмінністю між гібридами є швидкість відновлення вегетації та розвиток навесні, а також строки стиглості. Найповільніше відновлюють свою вегетацію навесні гібриди Сейфер, показники врожайності якого у 2018 році становили 41,6 ц/га в Житомирській і 46,3 — у Київській області в демонстраційних посівах господарств; і Брентано.

Для вирішення викликів, що стоять перед аграріями, BASF упроваджує новий для ринку України інноваційний підхід із продажу насіння. Він являє собою комплексну пропозицію, до якої входять гібриди насіння озимого ріпаку та препарат Карамба®. До нової пакетної пропозиції входять 11 паків, кожен із яких містить дві посівних одиниці певного гібрида та 5 л засобу захисту ріпаку Карамба®. Назви запропонованих BASF паків вказують на характеристики гібридів. Наприклад, із паком «Універсальний» аграрій отримає гібрид Брентано з високим ступенем адаптації до умов вирощування у всіх регіонах. Пропозиція містить ще такі паки, як: «Пластичний» із гібридом ІНВ 1120, «Оптимальний» із гібридом Панчер, «Стійкий» із гібридом Фенцер, «Досконалий» із гібридом Сейфер, «Високоолійний» із гібридом Лексер, «Квік старт» із гібридом Джампер, «КЛ пізній» із гібридом ІНВ1166 КЛ, «КЛ ранній» із гібридом ЕЛМЕР КЛ, «Пізній» із гібридом ІНВ1066 та «Стабільний» із гібридом ІНВ1030.

Фото 2,3. Вплив осіннього застосування Карамба® Турбо на перезимівлю рослин озимого ріпаку. (Агроцентр BASF, Київська обл., Білоцерківський р-н, смт Терезине, 2019 р.)

Крім вибору правильного гібрида потрібно створити оптимальні умови росту й розвитку рослин ріпаку. Для цього необхідно усунути конкуренцію з боку бур’янів, що призводить до витягування посівів, слабшого розвитку росли та втрати поживних речовин із ґрунту. Саме тому важливим є гербіцидний захист в осінній період.

Виробнича система Clearfield® для ріпаку передбачає використання післясходового гербіциду із широким спектром дії Нопасаран® і висівання стійких до нього гібридів ріпаку. Перевагою системи є те, що одноразове внесення гербіциду Нопасаран® із нормою витрати 1,2–1,5 л/га + ПАР Метолат 1,2–1,5 л/га у фазу 2–6 листків у культури (бур’яни на початкових фазах розвитку: 2–4 листки — у дводольних, 1–4 листки — у злакових) дає можливість повноцінно контролювати однорічні злакові й дводольні бур’яни (рис. 1), зокрема проблемні: редьку дику, гірчицю, лободу білу, а також падалицю злакових культур.

Для знищення однорічних злакових і дводольних бур’янів у посівах традиційного ярого ріпаку добре себе зарекомендували гербіциди: Бутізан® 400, Бутізан® Стар і Бутізан® Авант.

Особливу увагу варто звернути на гербіцид Бутізан® Авант із нормою витрати 1,5–2,5 л/га, який характеризується меншою залежністю від вологості та для активізації його дії достатньо 5 мм опадів. Застосування цього гербіциду забезпечує надійний контроль бур’янів, таких як ромашка, підмаренник чіпкий, види глухої кропиви, види гірчаку, кучерявець Софії, мак дикий, види герані й ін. Якщо насіння вже почало проростати, а це відбувається за оптимальних умов приблизно через 48 год після сівби, уникайте застосування Бутізан® Авант досходово, або якщо прогнозуються рясні опади в найближчі дні після запланованого обприскування.

Однією з переваг гербіцидів Бутізан® 400, Бутізан® Стар і Бутізан® Авант є досить широкий спектр дії та тривалий період застосування: до сівби, після сівби або по двох справжніх листках культури (ВВСН 00-12), коли бур’яни перебувають на початкових фазах розвитку.

Важливим елементом технології у вирощуванні ріпаку озимого є забезпечення оптимального розвитку рослин і захист від вимерзання. Посіви, на яких застосовувалась Карамба® Турбо, рівномірно сповільнюють свій ріст. Це значно зменшує ризик переростання й втрати листя або навіть загибелі рослин у зимовий період. Для захисту від переростання та формування потужної кореневої системи рослин, підготовки рослин до кращої перезимівлі й захисту від хвороб необхідно застосовувати регулятори росту Карамба® Турбо або Карамба®, що входить до пакетної пропозиції разом із гібридами ріпаку.

За сівби ріпаку в оптимальні терміни рекомендовано застосовувати Карамба® Турбо 0,7–1,0 л/га або Карамба® 0,75–1,0 л/га у фазу 4 листки залежно від густоти посівів і стану рослин. На ранніх посівах краще подвійне внесення: Карамба® Турбо 0,7 л/га у фазу 4 листки та Карамба® Турбо 0,7л /га або ж Карамба® 0,75–1,0 л/га через 14–21 день після першої обробки залежно від стану рослин. Пам’ятайте, найкращий час для першого застосування регулятора росту, коли рослини ріпаку перебувають у фазі — початок розкриття 5-го листка.

Важливим є те, що в осінній період часто спостерігається значне коливання денних і нічних температур. Карамба® Турбо є менш залежною від погодних умов і ефективно працює за середньо-добової температури +5 °С, в той час як більшість препаратів на основі тільки триазолів починають ефективно працювати від +12 °С. Часто виникає ситуація нерівномірності сходів рослин ріпаку, звідси питання: коли ж правильно використати регулятори росту та яка їх доцільність. У таких випадках орієнтиром є фаза розвитку тих рослини, які є в більшості на посівах. І внесенням Карамба® та Карамба® Турбо припиняються ростові процеси більших рослин на довший період, ніж менших рослин, які отримають «меншу» кількість препарату й мають інтенсивніший метаболізм, вирівнюючись таким чином із більшими рослинами за розмірами. А продукти асиміляції надходять до нижньої частини рослини та витрачаються на формування міцної й потужної кореневої системи. Крім морфорегуляції препарати Карамба® Турбо та Карамба® надійно захищають посіви від основних хвороб, зокрема фомозу, який найчастіше розвивається в осінній період.

Для досягнення максимальних результатів слід ретельно підходити до всіх технологічних операцій вирощування ріпаку.

Успішної вам посівної кампанії та отримання високих урожаїв!

Матковська Марія, технічний менеджер BASF з розвитку продуктів на соняшнику та ріпаку
Тарас Костина, керівник напряму маркетингу відділу насіння BASF

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ