Елеватор

Баришівська зернова компанія Grain Alliance будує другу чергу Ніжинського елеватора

Нарощуючи потужності

Нарощуючи потужності

На початку лютого Баришівська зернова компанія Grain Alliance розпочала будівництво другої черги Ніжинського елеватора

Ніжинський елеватор Баришівської зернової компанії від початку експлуатації успішно відпрацював два сезони, і тепер настав час збільшити потужності одночасного зберігання. На урочисту подію розширення потужностей завітали голова обласної ради Олена Дмитренко, Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг, Ніжинський міський голова Олександр Кодола та генеральний директор Grain Alliance Євгеній Радовенюк. 

Однак повернемось до самого початку. Будівництво елеватора в Ніжині було розпочато ще у 2017 році, а вже у 2019-му він запрацював на повну потужність. До першої черги входили повний комплекс обладнання для приймання, доробки й відвантаження збіжжя, а також два металевих силоси, що вміщують 24 тис. тонн. Загальна вартість першої частини проєкту становила 75 млн гривень. 

У діяльності компанії активно впроваджують енергоощадні технології, адже зерносушарка BONFANTI працює разом із котлом на альтернативному пальному — відходах обробки зерна і соняшниковому лушпинні. Свого часу Баришівська зернова компанія зробила великі інвестиції в енергоефективне обладнання, що дозволило збільшити швидкість і якість сушіння, зменшити витрати й викиди парникових газів. 

Від початку експлуатації загальний обсяг перевалки становив понад 250 тис. тонн збіжжя. Три оберти на рік стали нормальною практикою, що змусило власників продовжити будівництво. Важливим є те, що крім власного зерна елеватор активно залучає продукцію від інших фермерів. У загальному обсязі частка «чужого» зерна становить близько 28%. Як зазначає директор Ніжинського елеватора Євген Примушка, головним завданням у діяльності елеватора є продуктивна організація роботи потужностей. Минулий сезон показав, що за вмілої організації можна отримувати хороший економічний ефект. Порівнюючи з іншими елеваторами, ціна на послуги є досить конкурентною, що насамперед досягається системою енергоефективності, на базі якої побудовано елеватор. Усе це дозволяє чітко бачити перспективи й можливості, яких можна досягати шляхом розширення. 

У 2019 році група компаній Grain Alliance отримала кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку в сумі 10 млн євро, щоб розширити потужності для зберігання зернових з упровадженням енергоефективних технологій, а також придбання сільськогосподарської техніки. Також торік Баришівській зерновій компанії вдалося залучити ще один кредит ЄБРР, призначений для підтримання ліквідності й операційної діяльності в розмірі 7 млн євро. Співпраця компанії з найбільшим міжнародним інвестором і будівництво другої черги дозволить Ніжинському елеватору в кілька разів збільшити потужності приймання зерна. Кредитні кошти будуть спрямовані на поліпшення інфраструктури для логістики, зберігання й транспортування. 

Будівництво триває 

Урочистий старт будівництва другої черги Ніжинського елеватора Баришівської зернової компанії Grain Alliance відбувся 9 лютого. У плані встановити додаткові силоси та сушарку німецького виробництва з українським генератором, який працюватиме на альтернативному пальному. Проєкт реалізовується за безпосередньої співпраці з Європейським банком реконструкції й розвитку (ЄБРР). 

Новий проєкт Баришівської зернової компанії Grain Alliance викликав чималу цікавість. Так, на урочисте відкриття другої черги будівництва завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні пан Тобіас Тиберг

— Ми раді, що нам випала нагода підтримати цей проєкт, що є внеском в екологічно безпечну та енергоефективну зернопереробну галузь. Сільське господарство — одна з найважливіших і найперспективніших галузей для України, вона сприяє розвитку економіки в Україні. Нас тішить, що наша країна виступає інвестором в економічний розвиток і як ініціатор проєктів енергетичної ефективності бізнесу та збереження довкілля в Україні, — зазначив пан Тиберг. 

Генеральний директор Grain Alliance Євгеній Радовенюк, ніжинський міський голова Олександр Кодола, голова чернігівської обласної ради Олена Дмитренко та Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг

Та насамперед новий проєкт — це розширення й зростання місцевої громади, області та всієї України, нові можливості для розвитку і бюджетних надходжень. Олександр Кодола, Ніжинський міський голова, зазначив, що питання екологічності роботи промислових підприємств, що працюють на території громади, є надзвичайно важливими. «Я знаю, що у Швеції і Європейському банку реконструкції й розвитку велику увагу приділяють саме екологічним проєктам. І якраз Ніжинський елеватор Баришівської зернової компанії є прикладом успішного розв’язання гострих питань, пов’язаних із забруднення довкілля. Тому ми вітаємо шведських інвесторів і сподіваємося на подальшу плідну співпрацю заради розвитку ніжинської громади». 

Олена Дмитренко, голова Чернігівської обласної ради, наголосила: «Чим більше у нас буде таких проєктів, тим швидше ми налагодимо добру співпрацю з європейськими країнами й будемо рухатись уперед у своєму розвитку». 

Ніжинський елеватор Баришівської зернової компанії Grain Allaince — унікальне промислове підприємство України. У своїй роботі елеватор зовсім не використовує газ і працює на твердопаливних пелетах. 

Довідка  

Grain Alliance — прогресивний сільськогосподарський оператор в Україні, що має понад 20-річний досвід успішного ведення сільського господарства. 

Зерновий альянс обробляє в Україні близько 55 тис. гектарів сільськогосподарських земель у Київській, Черкаській, Полтавській, Хмельницькій і Чернігівській областях. 

На сьогодні Grain Alliance має шість зернових елеваторів із сумарною сушильною та зберігальною потужністю понад 260 тис. тонн. Це елеватори в Березані (52 тис. тонн), Баришівці (15 тис.), Яготині (54 тис.), Ярмолинцях (15 тис.), Ніжині (24 тис.) та Пирятині (101 тис. тонн). Три з них мають доступ до залізниць, що забезпечує збільшення потужностей. Окрім сучасних елеваторів компанія має змогу зберігати збіжжя в підлогових сховищах (ще 35 тис. тонн). 

Будівництво елеватора в Ніжині було розпочато 2017 року. За потреби протягом найближчих років його потужність можна наростити до 100 тис. тонн. Потужності автоприймання становлять 900 т/добу. Відвантаження можливе автомобільним і залізничним транспортом. 

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ 

Євгеній Радовенюк

Євгеній Радовенюк, президент Баришівської зернової компанії Grain Alliance 

— Збільшення потужностей цього лінійного елеватора одночасно збільшує можливості для обробки зерна, яке ми вирощуємо на своїх полях, а також розширює потенціал інших агропідприємств ніжинської зони з доробки, зберігання й транспортування збіжжя в порти. Ми й далі розвиваємо це потужне біоенергетичне підприємство, і другу чергу будівництва плануємо завершити вже восени цього року. 

Таір Мусаєв

Таір Мусаєв, віцепрезидент, комерційний директор Баришівської зернової компанії Grain Alliance 

— Ми почали будівництво Ніжинського елеватора 2017 року. І вже з першого сезону підприємство запрацювало на повну потужність. Із самого початку енергоефективність і екологічна безпечність — це були стратегічні основи нового проєкту. І розширення потужностей Ніжинського елеватора — закономірний крок у питанні розвитку компанії. У результаті розширення на підприємстві вже цього року планують збільшити показники одночасного зберігання зерна до 70 тис. тонн. Це дасть значно більше можливостей для роботи зі сторонніми поклажодавцями, а також зробить роботу підприємства гнучкішою й прибутковішою.   

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ