Техніка

Зернова сівалка з механічним приводом популярна в багатьох господарствах через низьку ціну й простоту конструкції

Технології механічних сівалок

Технології механічних сівалок
Сівалка СЗФ

Зернова сівалка з механічним приводом популярна в багатьох господарствах через низьку ціну й простоту конструкції.  

Сівба є одним із важливих агротехнічних заходів, від якого залежить урожайність. Основним завданням під час сівби зернових культур є рівномірне розміщення насіння по площі поля на встановлену глибину, щоб забезпечити зручні умови для розвитку рослин і оптимальну площу живлення. Також потрібно дотримуватись певних вимог, а саме: ґрунт має бути підготовлений відповідно до агротехнічних вимог у цій кліматичній зоні; поверхня поля має бути вирівняною, а висота й глибина гребенів і борозен не перевищувати 4 см середньої поверхні поля; поле не повинно містити каміння, грудок і рослинних решток завдовжки понад 5 см; вологість ґрунту має становити 15–20%; твердість ґрунту — не перевищувати 3,5 МПа. 

Вимоги до сівби 

До сівалок також висувають певні вимоги. Висівний апарат повинен працювати з різними культурами й забезпечувати встановлену норму висіву. Можлива розбіжність становить 2%. Нерівномірність висіву на окремих апаратах не має перевищувати 3% для зернових культур, а для бобових — 4%. Сівалка не повинна пошкоджувати посівний матеріал. Після проходу сівалки поверхня поля має бути рівною, з перепадами не більше як 3 см. Наявність не загорненого насіння на поверхні поля не допускається. 

Технології українських виробників 

Нині ринок посівної техніки в Україні являє великий вибір зернових сівалок вітчизняного та закордонного виробництва. Зернові сівалки з механічним приводом подібні між собою, але кожен виробник намагається вдосконалити свою машину індивідуальними інноваціями. 

Трирівнева зубчаста котушка

Компанія «ФАВОРИТ» із Кропивницького пропонує серію сівалок СЗФ із шириною захвату 3,6 м, 4, 5,4 та 6 м. Працюють вони на швидкості до 12 км/год і агрегатуються з тракторами потужністю 80–100 к. с. Бункери для зерна можуть вміщувати від 600 до 1100 л, бункер для добрив — від 400 до 600 л. Насіння подається до робочих органів сівалки через трирівневу зубчасту котушку. Норма висіву легко змінюється завдяки безступеневому варіатору в межах від 0,8 до 480 кг/га, а добрив — від 25 до 350 кг/га. Для більш плавного руху сошників тут встановлено амортизатори нового зразка. Тиск сошника на ґрунт може становити 75 кг, що досягається за допомогою штанги з гвинтовим регулюванням натягу і посилених пружин. Сівалки обладнуються сошником зі зміщенням, який унеможливлює забивання бур’янами та пожнивними рештками, зменшує тяговий опір і може працювати з вологим ґрунтом без налипання. 

Зернові механічні сівалки ALFA від виробника «Ельворті» мають ширину захвату 4 та 6 м і теж агрегатуються з тракторами від 80 до 100 к. с. Тут встановлюється дещо більші бункери для зерна і добрив (до 1857 і 950 л відповідно). Значна увага приділена конструкції рами — завдяки особливим з’єднанням забезпечується її стабільність і жорсткість. Серед першочергових зручностей — безступеневий механізм передач (варіатор), що забезпечує легке та швидке регулювання норми висіву насіння та добрив. Ступиці сошників не потребують обслуговування й мають посилений захист від пилу та бруду, що збільшує ресурс і полегшує експлуатацію. На сівалках установлено електронну систему контролю HELIOS українського виробництва НВФ «МОНАДА». Вона контролює потік насіння на сошник і передає інформацію на монітор, розташований у кабіні, що дозволяє вести облік засіяної площі. Сівалки комплектуються однорядковими або дворядковими дводисковими сошниками. 

Сівалка ALFA 6

Сівалки НІКА 4 та НІКА 6 одеського виробника «ВЕЛЕС АГРО» із шириною захвату 4 та 6 м відповідно мають ширину міжряддя 15,24–17 см і агрегатуються з тракторами від 80 до 130 к. с. Максимальна робоча швидкість — 15 км/год. Характерною особливістю цих сівалок є їх зміщені диски сошника. Перший диск сошникової групи прорізає рівну лінію сівби й подрібнює пожнивні рештки, а другий диск розпушує та формує насіннєве ложе для закладання посівного матеріалу. Диски виготовлено зі шведської боровмісної сталі. Пружинний механізм притискання забезпечує хороший контроль глибини сівби. 

Сівалка НІКА 6

Сівалки українського виробника «ХАРВЕСТ» мають ширину захвату від 3,6 до 6,3 м і ширину міжряддя 15 см. Вони працюють із тракторами потужністю 60–90 к. с. Залежно від моделі бункер для насіння може вміщувати 2100 л, бункер для добрив — 700 л. Виробник не став вигадувати велосипед і вирішив скористатися готовими сошниками — їх купують у фірми Bellota. Регулювання норми висіву виконується зміною робочої довжини дозувальної котушки, груповим регулюванням клапанів висівних апаратів і зміною швидкості обертання вала, на якому встановлені висівні апарати. Редуктор із трьома швидкостями перемикається вручну за допомогою важеля. Замість касети тут установлено відкриту зубчату передачу. 

Сівалка HARVEST

Який попит — така й пропозиція 

Після ознайомлення з модельним рядом відомих вітчизняних виробників можна сказати, що вони намагаються відходити від стандартів радянської СЗ, і в кожного з них є свій ступінь інновативності. Виробників можна зрозуміти — вони прагнуть знайти свою нішу на ринку, і, враховуючи, що цей сегмент є найбюджетнішим, можливостей для розвитку не так і багато. До того ж навіть вживані сівалки іноземних виробників нічим не поступаються. 

Щодо технічних характеристик, то тут розбіжностей не так багато. Ширина захвату приблизно однакова, ширина міжрядь коливається в незначних межах. Розмір бункерів для насіння й добрив відрізняється некритично — все одно раз на кілька годин потрібно завантажуватися. Значною перевагою стає варіатор, за допомогою якого можна легко змінювати норму висіву. Раніше для цього потрібно було виконувати багато маніпуляцій із ланцюговими передачами. Удосконалюється конструкція підвіски й самих сошників — вони забезпечують краще дотримання глибини висіву, якісніше притискають насіння й загортають рядки. На жаль, комп’ютерне керування або хоча б контроль висіву пропонують далеко не всі виробники, хоча на сьогодні це є вимогою часу. Ні, ідеться не про господарства, що впроваджують системи точного землеробства, зацифровують поля й використовують весь можливий потік інформації, починаючи від аналізу ґрунту й закінчуючи картуванням урожайності. Йдеться про елементарний контроль висіву, коли роботу кожного сошника показано на моніторі. Якщо з якихось причин зерно перестає рухатися насіннєпроводом, механізатор одразу побачить проблему і відреагує. Це дає можливість уникати пропусків і повністю використовувати потенціал поля. 

А що за кордоном? 

Іноземні виробники також пропонують достатньо багато зернових сівалок із механічним приводом. Це добре відомі AMAZONE D9, KUHN PREMIA, LEMKEN Saphir, John Deere BD, кілька моделей Great Plains і деякі інші. Вони хоч і схожі на вітчизняні, але багато чим відрізняються. Взяти ту саму ширину захвату — її пропонують від 2 до 9 м і навіть більше. Ураховуючи наявність досить потужних 200–300-сильних тракторів навіть у невеликих господарствах, це є досить важливим чинником, який може забезпечити високу швидкість сівби. В умовах швидкого переходу від холодів до тепла у весняний період або коли потрібно «зловити» вологу восени, це може сильно вплинути на майбутній урожай. 

Регулювання норми висіву здійснює безступенева трансмісія. Крім того, деякі виробники вже пропонують електричний привод, що взагалі знімає питання дотримання норми. Практично не лишилось відомих іноземних виробників, які б не пропонували систему контролю висіву. Комп’ютер допомагає покращити загальну продуктивність поля, уникаючи пропуски. Було підраховано економічно ефективність такої системи, строк окупності якої може становити від 200 до 1000 га залежно від якості насіння, складності рельєфу, рівності полів й інших чинників. Отже, рано чи пізно переваги сучасних технологій стануть очевидними для більшості фермерів, і це змусить вітчизняних виробників активніше оновлювати власну продукцію. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ