Агрономія

Ефективність ґрунтових гербіцидів на кукурудзі залежить від їх складу і технології внесення

Надійний захист

Надійний захист

Ефективність ґрунтових гербіцидів на кукурудзі залежить від знання їх складу й механізму дії, оптимальних умов і технології внесення

Кукурудза потребує надійного захисту на першому етапі вегетації (протягом 40–50 днів від появи сходів). Починаючи з фази 2–3 справжніх листків і до появи 10-го і наступних, бур’яни кукурудзи різко знижують її врожайність. Поєднання внесення базових і страхових гербіцидів забезпечує високий рівень контролю бур’янів. 

Хто що контролює 

На сьогодні існує велика кількість ґрунтових гербіцидів. До них належать препарати на основі діючих речовин і їх комбінацій: ацетохлор, метолахлор, пропізохлор, диметенамід, ізоксафлютол, пендиметалін, атразин, тербутилазин, метрибузин, ацетохлор + тербутилазин, метолахлор + атразин, метолахлор + тербутилазин + мезотріон й інші. Прометрин на кукурудзі як ґрунтовий препарат широко не застосовується. 

Зазвичай ґрунтові гербіциди, які застосовують в посівах кукурудзи, належать до 5 хімічних класів із різними механізмами дії. Хлорацетаміди інгібують ріст меристеми рослин і порушують поділ клітин. Механізм дії триазинів і триазинонів пов’язаний із руйнуванням хлоропластів і порушенням фотосинтезу. Динітроаніліни інгібують кореневу систему та її ріст. Речовини цього класу активно проникають і переміщуються кореневою системою рослин, не зачіпаючи надземної частини. Ізоксазоли блокують фермент, що бере участь у головних етапах біосинтезу каротиноїдів. Це спричиняє знебарвлення рослин бур’янів (табл. 1)

Таблиця 1. Класифікація ґрунтових гербіцидів, що застосовують на кукурудзі, за хімічним складом і механізмом дії

Хлорацетаміди контролюють переважно однорічні злакові бур’яни, а триазини, триазинони, ізоксазоли — переважно однорічні дводольні, пендіметалін активний у більшій частині одночасно проти однорічних злакових і дводольних. Однак часто в літературі трапляються неточності щодо того, що хлорацетаміди, триазини й триазинони характеризуються універсальністю й окремо знищують одночасно однорічні злакові та дводольні бур’яни. 

Ґрунтові гербіциди контролюють тільки ті бур’яни, що проростають із насіння. Їх захисна дія обмежується однорічними дводольними та злаковими бур’янами. Хлорацетаміди (ацетохлор й ін.) діють на них тільки у той період, коли вони ще не з’явилися на поверхні ґрунту, а представники триазинів, тріазинонів, динітроанілінів, ізоксазолів впливають і на сходи бур’янів через їх кореневу систему. 

Волога та гербіциди 

Висока ефективність роботи ґрунтових гербіцидів безпосередньо пов’язана з вологістю ґрунту і технологією внесення. За розчинністю у воді ґрунтові гербіциди можна розташувати від найбільш до найменш розчинних у такому порядку: метрибузин, s-метолахлор, ацетохлор, пропізахлор, прометрин, атразин, тербутилазин, трифлуралін, пендиметалін. Через високу розчинність у воді, більше промиваються метрибузин, s-метолахлор, ацетохлор, пропізахлор. Слабо або майже не мігрують по профілю діючі речовини з класів триазини та динітроаніліни. 

Залежно від умісту вологи в ґрунті варіює технологія застосування ґрунтових гербіцидів. Препарати з діючою речовиною ацетохлор або метолахлор, наприклад, рівномірно розподіляються у верхньому шарі ґрунту (3–5 см) тільки в разі випадання 10–15 мм опадів. У вологих умовах обприскування ґрунту хлорацетамідами проводять одразу ж після сівби без загортання. Іноді рясні опади, що випали протягом скми днів після обробки гербіцидами, можуть їх промити на легких ґрунтах у зону проростання насіння. 

У разі очікуваної посухи слід провести їх неглибоке загортання легкими боронами. У посушливих умовах обприскування ґрунту можна здійснювати за 1–3 дні до сівби й загортати препарати в ґрунт культиватором із S-образними робочими органами або пружинною бороною на глибину насіння (5–6 см). Препарати групи триазинів набагато гірше розчиняються у воді, тому їх часто заробляють у ґрунт або до сівби (культиватором), або до появи сходів (боронами). 

Оптимальні умови 

Для знищення однорічних злакових або дводольних бур’янів у досходовий період на кукурудзі застосовують низку однокомпонентних ґрунтових гербіцидів (табл. 2)

Таблиця 2. Ґрунтові гербіциди на кукурудзі

Найоптимальнішим на кукурудзі є рішення застосування двокомпонентних ґрунтових гербіцидів або бакових сумішей із діючими речовинами з різних класів для розширення спектра дії й одночасного контролю однорічних злакових і дводольних бур’янів. 

Деякі двокомпонентні препарати можна застосовувати й після сходів у фазу 1–3 листки культури (фото 1), у фазу 3–5 листків культури (фото 2). 

За непроведення передпосівної культивації після сівби до появи сходів культури, ґрунтові гербіциди можна застосовувати у суміші з гербіцидом суцільної дії гліфосатом. 

Застосовуючи засоби захисту рослин, слід суворо дотримуватися регламенту застосування препаратів, зокрема витримувати швидкість вітру, температуру повітря, фази розвитку культури та бур’янів. Це пов’язано також із суттєвими кліматичними змінами, що впливають на вирощування кукурудзи та на якість і ефективність застосування гербіцидів. Наприклад, у період сівби 2020 року спостерігалося сильне коливання між денними й нічними температурами (від +18 –2…-3 °С), сильні вітри й тривала посуха, що тривала до кінця квітня. У кінці посівної через рясні дощі запаси вологи на полях у посівному шарі ґрунту повернулися до норми. На деяких полях у результаті сильних дощів спостерігалося перезволоження ґрунту з його затопленням. За внесення ґрунтових і страхових гербіцидів на посіви кукурудзи в 1–2 декадах травня спостерігалися заморозки до 0…–1 °С, повернення холодів після теплого періоду й різкі перепади температур. 

Під кожний гербіцид є свої конкретні температурні режими застосування препарату. Оптимальна температура повітря для гербіцидів становить +17…+18 °С (у крайньому разі +8–10…+ 25 °С). За внесення ґрунтових, а потім і страхових гербіцидів на посівах кукурудзи у травні можуть бути заморозки до 0…–1 °С, повернення холодів після теплого періоду та різкі перепади температур. Залежно від гербіциду внесення ґрунтових препаратів потрібно припиняти, коли температура повітря зніжується до –8 °С й нижче, а обприскування страховими — за зниження температури понад –10 °С.   

Сергій Хаблак, д-р біол. наук, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій у рослинництві
Агрохолдинг AGR group

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ