Техніка

Для обробітку ґрунту на мінімальну глибину доречно застосовувати спеціальні диски

На малу глибину

На малу глибину

Для обробітку ґрунту на мінімальну глибину доречно застосовувати спеціальні диски, призначені саме для таких операцій.  

Проблема інерційного аграрного мислення значною мірою полягає в бажанні фермерів обробляти ґрунт так, щоб поля були чорними. Частково це має сенс у боротьби проти шкідників, хвороб і бур’янів. Проте на сьогодні існують інші способи господарювання, які не вимагають суцільної оранки й водночас дають змогу досягати хороших результатів. 

Прикладом технічного рішення, яке дозволяє ефективно працювати без обертання пласта, є диски CrossCutter від компанії Väderstad. Їх застосовують для ультраповерхневого обробітку ґрунту. Цей продукти з’явився на ринку кілька років тому внаслідок вимоги урядів багатьох європейських країн зменшити застосування гербіцидів і поширити висів сидератів. Це суттєво зменшує хімічне навантаження на ґрунт від засобів захисту і мінеральних добрив, а також скорочує кількість викидів вуглецю в атмосферу. 

Для виконання цих вимог потрібно було корегувати технологію вирощування товарних культур. Замість застосування гербіцидів у боротьбі проти падалиці й бур’янів з’явилась потреба шукати інші шляхи розв’язання цього завдання. Механічний поверхневий обробіток і сидеральні культури стали тими елементами нової технології, яку нині широко застосовують у багатьох європейських країнах. 

Дисками CrossCutter можна обробляти ґрунт після збирання більшості культур

Для суцільного обробітку на малу глибину дискові знаряддя застосовувати досить доречно, бо вони здатні ефективно працювати в умовах великої кількості рослинних решток, а також можуть знищувати доволі масивний рослинний покрив. Регулювання глибини обробітку таких знарядь відбувається шляхом зміни положення дисків до опорних елементів агрегата чи навіски трактора. Однак для їх ефективної роботи потрібно, щоб диски хоча б на 6–8 см заглиблювались у ґрунт. За меншої глибини їх ефективність суттєво погіршується: зменшується швидкість обертання, подрібнення решток і перемішування їх із ґрунтом погіршується. Підрізання ґрунту відбувається не по всій поверхні поля, а смугами, що також погіршує загальну якість обробітку. 

Щоб забезпечити контрольований обробіток на глибині від 2 до 5 см, у компанії Väderstad вирішили створити власні диски — CrossCutterі з поперечною хвилею завширшки 11,5 см. Такий розмір майже відповідає відстані інтервалів між проходами дисків в агрегаті Carrier, що дає змогу забезпечити суцільний обробіток по всій ширині захвату. 

Виготовляють диски CrossCutter на заводі SPH, який компанія Väderstad придбала близько п’яти років тому. У виготовленні використовується швед ська сталь марки V-55 від компанії Vaderstad, яка поєднує в собі дуже високу твердість зі стійкістю до ударів. Порівнюючи з промисловим стандартом, унікальна марка сталі V-55 підвищує рівень твердості від стандартної HRC 47-48 до HRC-55. Ви отримуєте менші витрати на зношення і менший час простою. 

У перший прохід диски CrossCutter перебивають рослинні рештки, наслідком чого відбувається провокування проростання падалиці та бур’янів. Другий прохід також можна виконувати цими дисками: вони здатні повністю знищити рослинний покрив тієї ж падалиці, бур’янів і сидератів. Інші дискові агрегати досить часто допускають пропуски, бур’яни й далі вегетують, дають насіння і засмічують поле. У результаті доводиться додатково застосовувати гербіциди, витрачаючи на це матеріальні та людські ресурси. 

Диски CrossCutter забезпечують рівномірний обробіток на мінімальній глибині 2–5 см, що дозволяє максимально ефективно спровокувати проростання падалиці й бур’янів

Зазвичай фермери намагаються обробляти ґрунт якомога глибше. Це помилка. Будь-який лущильник, незалежно від його виробника (а їх у світі понад 80!), має виконувати перший прохід на мінімальній глибині. Щоб спровокувати проростання падалиці й бур’янів, достатньо виконати обробіток на кілька сантиметрів. Залишкової вологи зазвичай буває достатньо для проростання падалиці та насіння бур’янів. Обробіток на більшу глибину варто застосовувати тільки за повної відсутності вологи у верхньому шарі ґрунту. Другий прохід слід зробити за 2–3 тижні, коли падалиця й бур’яни проростуть. Тут можна застосовувати як диски CrossCutter, так і традиційні, збільшити глибину обробітку до 5 см і більше. Це дасть можливість підрізати рослинний покрив і перемішати рештки з ґрунтом для пришвидшення їх мінералізації. 

Робоча швидкість для дисків CrossCutter має бути не меншою за 12 км/год, за аналогії з іншими типами дисків. Чим швидше — тим краще, бо на високій швидкості рослинні рештки краще подрібнюються й ефективніше перемішуються з ґрунтом. У результаті пришвидшується процес розкладання решток і перетворення їх на поживні речовини для наступних культур. За умов, коли ціна мінеральних добрив підскочила до небес, будьяка альтернативна можливість наситити ґрунт поживними речовинами може заощадити значні кошти. Працюючи на мінімальній глибині з дисками CrossCutter, витрачається значно менше пального, отже, їх експлуатація дає змогу скорочувати виробничі витрати. Оптимальна швидкість руху для роботи дисків CrossCutter — у межах від 15 до 20 км/год. 

Практично всі дискові агрегати Carrier, які відправляють до європейських замовників, оснащують саме дисками CrossCutter — там суттєво обмежили застосування гербіцидів, а в деяких країнах вимагають від фермерів висівати сидеральні культури. Тобто після збирання врожаю потрібно відразу засівати поля сидеральними або наступними у сівозміні товарними культурами. Такий підхід зменшує викидання СО2 у повітря, і країни платять фермерам 20–30 євро за гектар, щоб компенсувати витрати на додаткові роботи. В нашій країні це тільки набирає обертів, міжнародні організації вивчають можливості компенсацій для українських фермерів. Є сподівання, що в недалекому майбутньому подібний підхід до землекористування запрацює і в нас. А поки що сидерати дають змогу покращити стан ґрунту і реально заощадити на добривах і засобах захисту, захистити ґрунт від вітрової та водної ерозії. 

В Україні відомі випадки, коли диски CrossCutter придбали й установили на агрегат іншого виробника. Цей агрегат працює по стерні кукурудзи, зрізуючи рештки і перебиваючи кореневу систему. Взагалі ж виробник бачить основним призначенням для цього типу дисків роботу по стерні зернових культур, ріпаку, соняшнику та після оранки. Також диски CrossCutter ефективно застосовують на обробітку полів із сидеральними культурами — повне підрізання кореневої системи унеможливлює подальшу вегетацію, а якісне перемішування з ґрунтом на незначній глибині сприяє швидкій мінералізації органіки. 

Підготовка полів до сівби за допомогою дисків CrossCutter також є вкрай ефективною. Незалежно від того, як було оброблено ґрунт раніше, диски CrossCutter створюють однорідне посівне ложе, що є гарантією однакових умов для проростання й подальшого розвитку культурних рослин. Особливо це стосується зернових культур і ріпаку, які висівають на глибину 2–4 см. 

Диск CrossCutter встановлюють на дисковий культиватор Carrier Väderstad. Оскільки кожен диск CrossCutter індивідуально монтують на стійку, що кріпиться до рами через гумові амортизатори, це дає змогу копіювати поверхню ґрунту і дотримуватись встановленої глибини обробітку. 

Підсумовуючи згадане вище можна сказати таке: диски CrossCutter є хорошим рішенням не лише для європейських, а й для українських фермерів. Насамперед ці елементи здатні працювати на мінімальній глибині, що дає змогу зберігати дорогоцінну вологу. Другий важливий момент полягає в можливості підрізання кореневої системи попередника або падалиці, бур’яну чи сидерату. Третя перевага — здатність ефективно подрібнювати рослинні рештки й перемішувати їх із ґрунтом, утворюючи шар мульчі на поверхні поля. Робота на малій глибині вимагає значно менше енергії, тому й витрати пального на роботу дисків CrossCutter є відчутно меншими. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ