Агромаркет

На хвилі торговельних воєн

На хвилі торговельних воєн

Чому вони на руку українському сільгоспвиробнику, та якою буде ціна на кукурудзу

 

Початок 2018-го був дуже сприятливим для зернових у світі, й особливо вдалим для вартості українського збіжжя. Кукурудза завершує перший квартал близько позначки 200 дол. (на умовах FOB). Мова — про котирування ближнього травневого ф’ючерсу на Чиказькій товарній біржі 370 центів/бушель (близько 146 дол./т) та премії (базису) 54 дол. Якщо перша половина квітня ще буде складною, зважаючи на поступовий вихід аргентинської кукурудзи на світовий ринок, то далі тренд має знову поступово зростати.

 

А тим часом увага аналітиків прикута до подій на світовій арені. Дональд Трамп урешті-решт почав виконувати свої передвиборчі обіцянки, головною серед яких було скорочення податків для корпоративного сектору США. Цілком очевидно, що зменшення податкових надходжень має суттєво збільшити діру в державному кошторисі. Саме через цей ризик було порушено питання запровадження додаткових мит на імпортні товари. З одного боку, високі мита безпосередньо наповнюють бюджет, з іншого — послаблюють конкурентну боротьбу американських виробників, що тепер матимуть змогу збільшити виробництво та податкові відрахування до бюджету. Крім того, запровадження імпортних мит дозволяє Сполученим Штатам розв’язати проблему дефіциту зовнішньої торгівлі, що за президентства Трампа помітно загострилася. Середній щомісячний дефіцит зовнішньоторговельного балансу США збільшився з 42 до 55 млрд доларів.

 

Утім, головні торговельні партнери Сполучених Штатів — КНР і Європейський Союз не залишили поза увагою ініціативи Трампа й пригрозили застосувати у відповідь обмежувальні мита для американських товарів. Треба відразу зазначити, що США мали торік від’ємне загальне зовнішньоторговельне сальдо близько 500 млрд доларів. Натомість Китай мав позитивний торговельний баланс із США у 350 млрд, а ЄС — близько 120 млрд доларів. Тобто дефіцит зовнішньої торгівлі США майже повністю сформований у напрямку ЄС та КНР, що значно послаблює можливість симетричної відповіді з Пекіна та Брюсселя.

 

Значні диспропорції у зовнішній торгівлі заохочуватимуть Трампа й надалі піднімати градус торговельної війни. Подальше загострення конфронтації на світових торговельних фронтах не пройде непоміченим і для товарних активів у довготривалій перспективі. А скорочення світової торгівлі, відповідно, зменшуватиме попит на сировину й матиме негативні наслідки для її вартості.

 

Наразі інвестори переймаються переважно зростанням інфляційного тиску в США, і це створює певний імунітет для товарних активів на поточний і першу половину наступного року. Тому в найближчому майбутньому торговельні війни не створюватимуть великих проблем для сировинних активів. Загострення торговельної суперечки між Вашингтоном і Пекіном створюватиме додаткові сприятливі умови для експорту української сільськогосподарської продукції в КНР. Китайці вже почали вводити мита на сорго й розвертати американські судна з кукурудзою та соєю. Схоже, на відміну від металургійної галузі, український сільгоспвиробник тільки виграє від войовничої торговельної риторики у світі.

 

Загалом на позитивний лад налаштовує динаміка контрактації кукурудзи зі Сполучених Штатів. Америка встановила рекорд — протягом останніх десяти тижнів обсяги контрактації щотижня перевищують позначку 1 млн тонн і в середньому становлять 1,8 млн тонн на тиждень. Американська кукурудза є найдешевшою у світі, що й надалі надаватиме підтримки експорту. Високий зовнішній попит на американську «царицю полів» у поєднанні з чималим збільшенням внутрішнього споживання через зростання обсягів переробки на етанол на тлі сезонного зростання цін напередодні найнебезпечнішого періоду формування рослини — цвітіння, робить подальше зростання вартості кукурудзи дуже ймовірним. Ураховуючи ще й загальну зацікавленість інвесторів у товарних активах, можна зробити припущення, що кукурудза на Чиказькій біржі ближче до початку червня має спробувати вийти на позначку 440 центів/бушель, або близько 173 дол./т.

 

Українська премія до Чикаго також має підстави поки що триматися на високому рівні. Серед головних чинників підтримки базису такий: падіння розміру врожаю Аргентини — нашого головного конкурента на ринках Північної Африки. Високі ціни на аргентинську кукурудзу не дозволять їй потіснити українську конкурентку на ринку Єгипту. Останній, до речі, має збільшити попит напередодні рамадану, що починається цього року 15 травня. Крім того, посівна кампанія другого врожаю кукурудзи в Бразилії проходить із затримкою, що дозволить їй вийти на світові ринки лише у червні, залишаючи попит Євросоюзу та Ірану тільки за Україною. І на останок, можливе подальше загострення торговельних відносин між КНР та Сполученими Штатами створює кращі умови для українського експорту кукурудзи в Китай. Отже, за цих умов не варто очікувати значного послаблення базису. Він і надалі коливатиметься не нижче за рівень 45 дол./т. Якщо скласти очікувану вартість кукурудзи на Чиказькій біржі 173 дол. та український базис 45 дол., то ми можемо прогнозувати вартість кукурудзи на умовах FOB близько 218 дол./т на початок літа.

 

 

Тарас Головешко, експерт 

газета “АгроМаркет”, квітень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ