Агрономія

МетеоЗахист інвестицій

МетеоЗахист інвестицій

Компанія «Сингента» підбила підсумки чергового сезону проведення в Україні програми МетеоЗахист.

Четвертий рік поспіль компанія «Сингента» проводить в Україні програму індексного страхування посівів МетеоЗахист. Слідом за фермерами США, Аргентини, Австралії, Бразилії, країн Європи, які вже давно переконалися в ефективності та надійності AgriClime (саме таку назву має програма за межами України) від «Сингенти», вітчизняні аграрії також відкривають для себе її переваги.

Зі свого боку компанія, узагальнивши досвід роботи в інших країнах, пропонує українським фермерам найефективніші рішення, найбільше опцій, найбільшу кількість застрахованих культур, параметрів індексів тощо. Відповідно, українська версія програми має більші обсяги та розміри відшкодування. Так, згідно з результатами досліджень ринку агрострахування, проведеним International Finance Corporation спільно з міністерством аграрної політики, у 2018 році в Україні було застраховано 1 млн 200 тис. гектарів посівних площ, з яких 460 тис. — компанією «Сингента». Торік сума страхових виплат від класичного агрострахування становила 6 млн гривень, натомість клієнти компанії «Сингента» отримали 29 млн гривень.

Цього року площа застрахованих «Сингентою» посівів зросла до 586 тис. гектарів, а кількість учасників страхування — до 517 юридичних осіб. Загальна сума страхових виплат сягнула 4,4 млн гривень, що фактично становить 5,5 дол./га, а в Харківській області для деяких господарств рівень компенсації становив 20–25 дол./га. Погодьтеся, солідна знижка на отриману якісну технологію від «Сингенти».

До речі, часто саме як додаткову знижку на отримані продукти від компанії й оцінюють учасники програми страхування ці відшкодування. Адже для того, щоб узяти в ній участь, потрібно придбати й застосувати пакет із двох або трьох препаратів компанії «Сингента» залежно від культури на площу від 100 га. Найчастіше учасниками програми стають постійні клієнти компанії, які традиційно застосовують технологію «Сингенти» й отримують від цього достойний результат, а участь в «МетеоЗахист» — тільки спосіб захистити свої інвестиції й убезпечити посіви від непередбачуваних погодних ризиків.

Сезон-2019 — карти виплат. В середньому кожен другий учасник отримав відшкодування близько 3–15 дол./га

Головне, чим відрізняється індексне страхування від традиційної системи агрострахування, — простота, прозорість й оперативність відшкодування.

«Великий плюс індексного страхування — використання погодних індексів, які надає незалежна міжнародна компанія Meteoblue, без залучення сюрвеєра. Це значно спрощує й пришвидшує процес розрахунку та виплати компенсацій, бо відбувається це за допомогою алгоритмів, тим самим прибираючи людський чинник. Окрім того, компанія „Сингента” користується послугами власних і державних метеостанцій — тому має об’єктивні дані, що викликають довіру клієнтів, — каже адміністратор проєкту „МетеоЗахист” Ксенія Гладич. — На основі цих даних ми й визначаємо, як температура та кількість опадів у цьому секторі, де розташоване поле клієнта, відрізнялися від оптимального граничного рівня протягом 30-денного страхового періоду».

Донедавна компанія «Сингента» пропонувала фермерам страхувати свої посіви на період цвітіння та наливу зерна, коли формується майбутній урожай. Адже саме у цей час вплив на рослини несприятливих погодних умов особливо згубний насамперед на Півдні та Сході країни. Не дивно, що цього року більшу частину відшкодування — 30 млн гривень отримали виробники саме з цих регіонів за посуху в період цвітіння й наливу зерна пшениці та ячменю.

Утім, ідучи назустріч побажанням аграріїв Західної України, компанія розширила пропоновані страхові періоди, додавши нову опцію — ризики від надмірних опадів у період збирання врожаю. Цікаво, що страхові виплати в розмірі 1 млн гривень отримали не лише господарства на Заході, а й на південному Сході країни.

Поки що компанія «Сингента» пропонує своїм клієнтам страхувати кукурудзу, пшеницю, ячмінь ярий і озимий, соняшник, сою, а у 2020 році до переліку застрахованих культур увійде ще й озимий ріпак. Окрім того, наступного року буде додано індекс надлишкових опадів під час цвітіння, що особливо актуально для західного регіону.

Коментарі

Олексій Дмітрієв, директор ТОВ СП «Злато Таврії» (Херсонська обл.)

— Про програму «МетеоЗахист» ми почули три роки тому на одній із конференцій «Сингенти». Зареєструвалися на сайті, зафіксували площі, показали документи про придбану продукцію — і все. Через пів року отримали першу виплату за перевищення в нашій зоні температурної норми на зерновій групі та кукурудзі, наступного року — аналогічно. Цього року застрахували пшеницю та ячмінь і також отримали дуже добру компенсацію — 12 доларів на гектар за перевищення температурної норми. Ця сума становить приблизно 40% понесених загальних витрат на гектар зернових.

Зізнаюся, спочатку було незрозуміло, як це працює, бо ніхто не приїздить на наші поля, не обстежує їх… Але коли перший раз отримали страховку, зраділи.

Чому нам це цікаво? Сама процедура страхування дуже проста — не потрібно виїжджати зі страховим агентом у поля, оформляти страховий випадок документально, витрачати на це час. Реєстрація триває буквально 15 хв часу біля комп’ютера — і на цьому все. Нас не цікавить, як компанія відстежує настання страхового випадку — вони роблять це на основі метеоданих, ми навіть не знаємо, як. Просто нас повідомляють листом про страховий випадок і через три дні надсилають гроші на рахунок.

Для нас ці відшкодування — як додаткова знижка за товар, який ми все одно купуємо в компанії. До речі, останнім часом частка продуктів «Сингенти» в системі захисту у нас зросла — торік сягала 80%, що пов’язано не лише з їхньою якістю, а й зі здешевленням. А тут ще й наша страховка дає можливість ще більше компенсувати витрати на ЗЗР.

Василь Акулов, генеральний директор ПСП «Виселок» (Харківська обл.)

— Ми тісно співпрацюємо із «Сингентою», частка їхніх препаратів у системі захисту щороку становить понад 50%. Тому, коли вони запропонували взяти участь у програмі «МетеоЗахист», ми без вагань погодилися. Адже це нас ні до чого не зобов’язувало, ми все одно користуємося їхніми продуктами. До того ж узяти участь у програмі просто — треба тільки зареєструватися на сайті, показати видаткову накладну та застраховані поля.

Ми застрахували зернову групу й пізні культури — кукурудзу та соняшник. Однак страховий випадок настав саме по пшениці — на площі 2 тис. гектарів, страховий період кінець травня — червень, коли не було опадів. Отримали компенсацію майже 1 млн 500 тис. гривень. Ми задоволені. Цього року також збираємося застрахувати 2 чи 2,5 тис. гектарів.

Взагалі в програмі беремо участь із минулого року. Тоді також отримали 980 тис. гривень страхових виплат. У нас зона Степу, опадів дуже мало, температури високі — з цим боротися неможливо, тому така допомога від компаній, із якими працюєш, дуже доречна: 1 млн 500 тис. — це на сьогодні чимала сума, яку ми зможемо використати на наші потреби.

Валентин Королюк, виконавчий директор ТОВ «АФ „Подільська зернова компанія”» (Хмельницька обл.)

— З 1993 року працюю в сільському господарстві, але такого ще не було, щоб мені зателефонували й сказали: ви маєте 250 тис. гривень страхових виплат. Спершу подумав: як завжди, обман, таких подарунків ніколи не буває. Однак виявляється, бувають. Згадав, як цієї весни, коли саме була посівна — дощі ллють, часу немає, приїхали молоді люди й кажуть: «Ви взяли препарати „Сингенти”, тож можете безкоштовно застрахувати посівні площі. Ви згодні?» Кажу, якщо безкоштовно, то хто ж не згодний… Ми поспілкувалися й про це питання практично забули. Але проходить певний час, ціни на зерно знизилися — і раптом той телефонний дзвінок: отримайте гроші. Ось так ми отримали подарунок від «Сингенти» — на додачу до якісного насіння та препаратів.

Ми застрахували сою — це для нас одна з найважливіших культур, яку ми використовуємо для годівлі птиці. Під культурою в нас переважна більшість посівних площ, але вона завжди зазнає погодних впливів. От цього року навесні нас заливало, потім сушило, буває, по три місяці немає дощу, то, думаємо, застрахуємо сою. І вгадали. Без жодних зусиль. Бо завжди треба боротися, з кимось сперечатися, добиватися свого. А тут ні. Просто за те, що ми користуємося їхніми технологіям, нам такий подарунок.

Взагалі ми намагаємося йти в ногу з часом, стежимо за технологіями, за всіма новинками, беремо участь у семінарах, виставках, зокрема й за кордоном. А от по фінансових питаннях трохи просідаємо. Тому добре, що такі компанії, як «Сингента» нам допомагають ще й у цьому.

Ярослав Бабич, генеральний директор ТОВ «Ланагропрод» (Чернігівська обл.)

— Цього року ми вперше взяли участь у програмі компанії «Сингента» «МетеоЗахист» й одразу ж вдало — отримали страхові виплати. Застрахували соняшник, кукурудзу й пшеницю від впливу високих температур і браку опадів, обравши страховий період цвітіння та налив зерна, але страховий випадок настав тільки по пшениці. Нехай це не дуже велика сума, але нам все одно приємно, що компанія «Сингента» компенсувала нам потрачені на технологію кошти. Ми задоволені.

Загалом ми широко використовуємо препарати захисту й насіння компанії «Сингента», активно беремо участь у різноманітних програмах фінансових рішень. Уважаємо, що це взаємовигідні проєкти, які допомагають нам вигідно вкладати кошти й захистити свої інвестиції.

Людмила Степанчук

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ