Агрономія

Компанія «Сингента» створила відділ біологічних досліджень, який є основою її авторитету

Наука, перевірена практикою

Наука, перевірена практикою

Уже довгий час компанія «Сингента» представлена на ринку України широким портфоліо засобів захисту рослин та посівного матеріалу. З кожним роком ми пропонуємо нашим партнерам нові препарати, щоб виробники сільськогосподарської продукції були впевнені в отриманні хороших результатів. Однак для того, щоб препарат став відмінним за технічними характеристиками та відповідав потребам виробників, він проходить довгий час випробувань у різних ґрунтово кліматичних умовах по всьому світу. І препарати для обробки посівного матеріалу під брендом Seedcare від компанії «Сингента» не є виключенням.

«Сингента» —  світовий лідер не тільки у виробництві ЗЗР та насіння, а й в інвестиціях у дослідження та інновації. Вона створила відділ біологічних досліджень (Research and Development), який є потужним фундаментом та основою її авторитету. «Сингента» інвестує більше ніж $1,5 млрд щороку, налічує понад 5000 науковців по всьому світу та об’єднує в собі більш ніж 250-річний досвід 90 країн. 

Саме точність даних, отриманих у ході польових досліджень, допомагає компанії краще зрозуміти та в повній мірі оцінити перспективність і потенціал нових продуктів. 

Процеси виведення на ринок препаратів для використання в сільському господарстві є складними й трудомісткими, що підтверджує важливість безпеки на всіх етапах. 

Розробка нового продукту передбачає такі етапи: 

  • відкриття нової діючої речовини; 
  • дослідження найефективнішої формуляції препарату; 
  • лабораторні випробування; 
  • токсикологію; 
  • вплив на екологію; 
  • польові випробування; 
  • остаточну реєстрацію продукту. 

Всі дослідження, необхідні для затвердження, виконуються відповідно до узгоджених на міжнародному рівні інструкцій із випробувань, які можуть тривати до п’яти років. Після подання на схвалення регулюючі органи оцінюють дані протягом 2–4 років, перш ніж ухвалити висновок про те, чи відповідає продукт певним нормативним вимогам країни.

І лише після 8–10 років створення та перевірки новий препарат виходить на ринок та потрапляє до кінцевого споживача — аграрія. Сьогодні ми з радістю хочемо поділитися приємними відгуками про препарати для обробки посівного матеріалу зернових культур від наших партнерів, які вже довгий час поєднують наукові відкриття компанії «Сингента» з практикою на власному досвіді.

КОМЕНТАР

Шепа Андрій Анатолійович, головний агроном, ТОВ «Яскраве»

Господарство знаходиться у Запорізькій  обл. Мелітопольського р-ну. Працюємо переважно за технологією мінімального обробітку ґрунту. Почали займатися монокультурою, висіваємо три роки поспіль озиму пшеницю і озимий ячмінь на одному й тому ж полі. Дану технологію монокультури зернових колосових запозичили у колег з Німеччини. Урожайність в середньому в нашому господарстві по монокультурах складає 60 ц/га. В 2019 році ми отримали середню врожайність 75 ц/га озимої пшениці за технологією монокультури, що для нашого регіону є високим показником. Але висновок ми зробили один, що по монокультурі потрібно використовувати серйозні оригінальні препарати, і з таких продуктів ми змогли знайти лише препарати компанії «Сингента». Уже чотири роки працюємо препаратом для обробки посівного матеріалу Вайбранс® Інтеграл у нормі від 1,6 до 1,8 л/т. Я його рекомендую і колегам з сусідніх господарств, тому що за вегетаційний сезон 2020–2021 років на їхніх полях я помічав випадання та вимерзання посівів озимих зернових культур. Скажу відверто, я задоволений тим, що директор нашого господарства Макушин Олег Юрійович завжди підтримує та цікавиться інноваціями у сфері  сільського господарства і дає мені змогу вибирати саме ті препарати, які необхідні для  правильної технології захисту. Якщо говорити про технологічні прийоми, то 50 % майбутнього врожаю залежить від глибини загортання насіння, і я вважаю, що глибина посіву має бути до 3 см максимум. Також ми не висіваємо 4,5–5,0 млн насінин/га, як це вважалося нормою 10 років тому. Зараз ми сіємо 3,5 млн схожих насінин/га і маємо на момент збирання 8–9 млн. Цього нам достатньо, щоб збирати врожаї на високому рівні.

Гриценко Марія Ігорівна, головний агроном, ПРАД «Дашківці»

Господарство знаходиться у с. Дашківці Літинського р-ну Вінницької обл. Земельний фонд нашого господарства складає 4 тис. га землі, з них площа озимої пшениці під урожай 2021 року — 1250 га. Загалом ми вирощуємо такі культури, як озима пшениця, озимий ріпак, соняшник, кукурудза на зерно. Як видно з посівної площі, озима пшениця займає 31 %. Восени 2020 року ми звернули увагу на протруйник від компанії «Сингента» Вайбранс® Інтеграл та скористалися послугою обробки посівного матеріалу на мобільному протруювальному комплексі. І залишились задоволені на 100 % як якістю обробки, так і швидкими строками проведення робіт. У своїй технології вирощування озимої пшениці використовуємо поверхневий обробіток ґрунту та виключно сорти іноземної селекції. Середня врожайність у нашому господарстві складає 70 ц/га. Оскільки площі озимої пшениці великі, то норма висіву коливається від 3,5 млн насінин/га для полів з ранніми до 6 млн насінин/га на полях з пізніми строками посіву. Глибину загортання насіння стараємося витримати на рівні 3–4 см.

За вегетаційний період 2020–2021 років, який видався досить складним, я не помітила на своїх посівах хвороб зимового періоду, таких як тифульоз та снігова пліснява, випадання чи вимерзання посівів. Також я спостерігала за розвитком кореневої системи восени та навесні й скажу відверто, що він був відмінний, і я побачила так званий Root Pawer ефект. Після відновлення вегетації, враховуючи, що препарат був використаний у нормі 1,8 л/т посівного матеріалу,  на своїх посівах ми не використовували фунгіцидне внесення у Т0, а на деяких полях навіть не проводили обробки у Т1. А ще ми знаємо, що препарат Вайбранс® Інтеграл входить до антирезистентної програми, тому з впевненістю застосовуємо фунгіцид на основі SDHI також від компанії «Сингента». І на майбутній сезон 2021–2022 років ми теж плануємо в повному обсязі використовувати обробку посівного матеріалу від компанії «Сингента» препаратом Вайбранс® Інтеграл.

Небога Василь Павлович, головний агроном, СВК «Родіна».

Наше господарство розташоване в с. Плахтіївка Білгород-Дністровського р-ну Одеської обл.  Насамперед про що хочеться поговорити,  так це про глибину загортання насіння. Оскільки ми знаходимося на півдні України, то на момент посіву вологе насіннєве ложе є на глибині 9–10 см. Звісно, на таку глибину ніхто не буде висівати озимі культури. Тому, на мою думку, краще посіяти на 2–3 см і почекати невеликого дощу, якого буде достатньо для отримання сходів культури. Якщо згадати посівну 2020 року, то ми мали 5 вересня 15–17 мм опадів і могли у цей період у вологий ґрунт посіяти 1100 га озимої пшениці. Іншу площу, що залишилася від запланованої, досівали у пізніші строки. В зиму культура ввійшла у фазі кущення з потужними вузлом кущіння та кореневою системою.

В період вегетації я спостерігав незначний відсоток фузаріозної гнилі через вологу зиму, але препарат Вайбранс® Інтеграл чудово проконтролював даний патоген. За нашою технологією вирощування ми висіваємо озиму пшеницю з нормами від 2 до 3 млн схожих насінин/га, в результаті чого ми маємо добре розкущені посіви, які в повному обсязі розкривають свій потенціал. Незважаючи на те, що навесні ми мали заморозки, на даний момент у нас абсолютно здорові рослини з високим коефіцієнтом кущення та добре розвинутою кореневою системою.

В кінці я хотів би висловити свою велику вдячність компанії «Сингента» за потужні та ефективні продукти, які справді працюють на полях українських аграріїв.

Як ми бачимо, у виробничих умовах Вайбранс® Інтеграл продемонстрував відмінний контроль найнебезпечніших хвороб зернових культур. Особливістю препарату є тривалий посилений захист проти фузаріозної, ризоктоніозної кореневих і прикореневих гнилей, снігової плісняви, видів сажки та відмінний контроль тифульозу, який не контролює жоден інший препарат, зареєстрований на території України. Крім блискучого контролю хвороб та шкідників, Вайбранс® Інтеграл має стимулюючий фізіологічний вплив на розвиток кореневої системи, що підвищує стійкість посівів до несприятливих умов, зокрема посухи, та ефективність від мінерального живлення завдяки потужній кореневій системі.

Використовуючи інноваційні рішення від компанії «Сингента», аграрії завжди впевнені в їх якості та ефективності, за якими стоять не тільки десятки років досліджень у межах компанії, а й польовий досвід провідних агрономів країни безпосередньо в умовах їхніх господарства. До того ж слід пам‘ятати, що під час застосування продуктів компанії «Сингента» вам надається всебічна технічна підтримка. Тобто, ви можете скористатися сервісом «Фітосанітарна експертиза посівного матеріалу», отримати технічний супровід посівів, сервіси контролю якості обробленого насіння, налаштування обладнання та ін.

Дмитро Жарко, технічний спеціаліст з підтримки й розвитку протруйників, компанія «Cингента»
Іван Петренко, канд. с.-г. наук, менеджер з технічної підтримки захисту насіння, компанія «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ