Агрономія

Форнет 040 SC, к. с. — нове ім’я відомого бренду

Форнет 040 SC, к. с. — нове ім’я відомого бренду

Історія появи нікосульфурону в концентрації 40 г/л від японської компанії ISK («Ішихара Сангіо Кайша», ЛТД) бере свій початок у двотисячних роках, коли було зареєстровано перший гербіцид на основі цієї діючої речовини під брендом «Мілагро». З цього часу цей бренд чітко асоціюється з компанією «Сингента», яка почала його реалізовувати для посівів кукурудзи. За майже 20 років дуже багато інших, переважно генеричних компаній, намагалися створити подібний продукт і навіть деякі сучасні нікосульфурони у своїй назві повторюють відомий бренд. На сьогодні є понад 30 продуктів, які у своєму складі мають нікосульфурон у тій чи іншій концентрації. Їх виробляють рідкими або гранульованими, коштують вони дуже дешево й майже завжди є у технологічних картах будь-якого господарства, яке вирощує кукурудзу.

Десь приблизно років п’ять тому компанія «Сингента» з різних причин спробувала перейти на більш концентрований нікосульфурон, який містив у 6 разів більше цієї діючої речовини, тобто 240 г/л. Здавалося, що гербіцид зі збільшеним умістом нікосульфурону у своєму складі мав би прекрасно, а головне швидко, контролювати цілий спектр бур’янів. До нього, крім того, додавався неіонний сурфактант (прилипач). Проте, на жаль, на практиці було виявлено, що більша концентрація діючої речовини в гербіциді, незважаючи на додавання прилипача, не давала очікуваного результату. Саме тому з 2020 року «Сингента» вирішила повернутися до вже відомої концентрації — нікосульфурон 40 г/л. Так у портфелі гербіцидів для кукурудзи з’явився Форнет 040 SC, к. с., до того ж компанія-виробник залишилася та сама — ISK, що є досить відомою за якістю своїх продуктів.

Чому саме в портфель компанії «Сингента» додано Форнет®? Чому не достатньо рекомендувати тільки Люмакс®, Примекстра® Голд (TZ Голд) чи Елюміс®. А саме тому, що дуже часто на полі виникають різноманітні ситуації з видовим складом бур’янів, які можуть не потребувати складних гербіцидів із потужною ґрунтовою дією. З огляду на це «Сингента» тримає у своєму портфелі базовий грамініцид Форнет®, до якого залежно від польових ситуацій можна додавати цілу низку протидводольних бакових партнерів, про що йтиметься трохи згодом.

Пригадаймо основні властивості препарату Форнет®. До складу його формуляції крім діючих речовин входить велика кількість новітніх сурфактантів, антистресантів, антиспінювачів і багато інших компонентів, що є ноу-хау від компанії-виробника. Саме тому Форнет® такий якісний і ефективний на відміну від генеричних продуктів і відомих конкурентів. Це відомий АЛС-інгібітор, що має системну дію й поширюється по всьому бур’яну, досягаючи коріння. Характерні симптоми дії Форнет® — це почервоніння злакових бур’янів на 7-й день після застосування й поступове відмирання та висихання шкідливих рослин. Дуже добре і швидко працює проти основних однорічних злакових бур’янів, таких як куряче просо, мишій (види), пальчатка (види), інші види проса, елевзина індійська і багаторічні злакові, серед яких головними є гумай, пирій і свинорій. З-поміж однорічних дводольних видів це переважно хрестоцвіті та якоюсь мірою лобода, щириця й гірчаки. Тобто Форнет® є типовим грамініцидом для кукурудзи, який має широкий спектр контролю злакових бур’янів, дуже значне вікно застосування (від 3-го до 10-го листка культури включно) і є чудовим партнером для післясходових протидводольних гербіцидів, з якими в останнього спостерігається синергізм. Форнет® не має ґрунтової дії — період напіврозпаду становить близько 10 днів, швидко розчиняється в ґрунті і, як наслідок, не має післядії у сівозміні. Він може бути використаний на ділянках гібридизації, тобто є найбезпечнішим гербіцидом для кукурудзи. Щодо зареєстрованих норм застосування, тут все дуже просто — 1 л/га необхідно використовувати, коли є однорічні бур’яни (однорічні злакові — 3–4 листки, однорічні дводольні — 2–4 листки), та 1,25 л/га, коли маємо на полі багаторічні злакові бур’яни у стадії 4–5 листків (15–20 см).

А тепер стисло розглянемо, для чого потрібні різноманітні суміші. Якщо на полях спостерігаються злакові та дводольні бур’яни, до того ж серед останніх, наприклад, значна кількість традиційної падалиці соняшнику, тоді суміш Форнет® (1–1,25 л/га) + Пік® (5–7 г/га) стане у пригоді. Тут варто зауважити, що додавання всього тільки 5–7 г/га гербіциду Пік® є достатнім для ефективної боротьби проти падалиці соняшнику й водночас дозволяє заощадити кошти на обробку, не має післядії у сівозміні на соняшник і насамперед бобові. Крім того, таку суміш можна вносити до 8-го листка культури включно, і її вже багато років використовують у господарствах. Якщо на полях є злакові та дводольні бур’яни, зокрема осоти (жовтий і рожевий), лобода, хвощ і падалиця соняшнику, що є стійкою до імідазолінонів та сульфонілсечовин, то доречним буде внесення суміші Форнет® (1–1,25 л/га) + Пріма™ Форте (0,5 чи 0,7 л/га). Таку суміш рекомендується застосувати до 5-го листка культури, проте вона має ґрунтову дію на наступні хвилі бур’янів, які можуть з’явитися, особливо після дощу. Після використання такої суміші на наступний рік не рекомендується висівати бобові культури. Якщо на полі крім основних злакових і дводольних бур’янів у великій кількості є березка польова, осоти, лобода, і ви не бажаєте жодного ризику післядії, то доцільно застосовувати суміш Форнет® (1–1,25 л/га) + Діален® Супер (0,6–0,8 л/га), на основі такої суміші у компанії «Сингента» незабаром з’явиться новий гербіцид. Таку суміш, так само як і попередню, можна вносити до 5-го листка культури. А втім, якщо на полях невизначено видовий склад, є і злакові, і дводольні, серед яких гірчаки та паслін чорний домінуютьі, можна використати суміш Форнет® (1–1,25 л/га) + Калісто® (0,2 л/га) + ПАР. Таку суміш можна вносити до 10-го листка культури включно, вона має потужну ґрунтову дію проти наступних хвиль дводольних бур’янів.

Отже, у цій статті ми побачили, що найпопулярніший на ринку нікосульфурон повертається до портфеля компанії «Сингента» під новим брендом — Форнет 040 SC, к. с.

Володимир Максимович,
менеджер із технічної підтримки, напрям «Гербіциди для польових культур»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ