Техніка

Ефективні рішення для рівномірного внесення рідких органічних добрив від компанії JOSKIN

Максимум від органіки

Максимум від органіки

Спеціальне обладнання JOSKIN здатне зберегти максимум натуральних показників завдяки рівномірному розподіленню рідких органічних добрив. 

Якщо раніше гноївку вважали відходом тваринництва, то тепер вона перетворилася на коричневе золото. Це натуральний ресурс, що має неймовірну поживну цінність для рослин і дозволяє підвищити врожайність із меншими витратами. Внесення гноївки вимагає спеціального обладнання, здатного зберегти максимум поживних речовин: азоту, фосфору, калію, магнію й ін., розподіляючи рідину рівномірно. Багато з наявних рішень компанії JOSKIN поєднують ефективність, рентабельність і турботу про навколишнє середовище під час внесення рідких органічних добрив. Розглянемо детальніше деякі з них. 

Протягом багатьох років поверхневе розбризкування було найпоширенішим способом унесення гноївки. Робота традиційних агрегатів зводилася до розливання рідини у формі парасольки по поверхні ґрунту і відрізнялася браком точності, однорідності й призводила до забруднення рослин. Органіка також вступала в контакт із повітрям. Розділена на краплі, гноївка швидко втрачала свої газоподібні компоненти, викидаючи їх в атмосферу. В результаті неприємний запах розносило вітром на кілометри навкруги, а втрати азоту могли сягати 100%. 

Компанія JOSKIN давно переконалася у високому потенціалі рідких органічних добрив і почала розробляти нові технології їх унесення. За 30 років вона реалізувала справжній технічний прорив у створенні концепції знарядь і пропонує сьогодні повноцінний модельний ряд машин, що дозволяють впровадити механізми для ведення рентабельного, стабільного й відповідального сільського господарства. Серед цього асортименту можна виділити дві великих групи — штанги й машини для внесення рідкої органіки. 

Штанги для внесення рідини 

Поява штанг стала революцією в аграрному секторі. Завдяки великій ширині захвату вони забезпечують швидке внесення органіки на значних площах. Вилив рідини безпосередньо на ґрунт суттєво знижує її контакт із повітрям. Таким чином, штанги гарантують істотне скорочення втрат аміаку через випаровування. Ефект від азоту збільшується, а неприємні запахи зменшуються. 

Точність і рівномірність унесення значно покращені. Під час роботи зі штангою лінії внесення рідини рівні й прямі за будь-якого вітру. Гноївка розподіляється по трубках, що встановлені з інтервалом 25 або 30 см, що забезпечує її внесення по всій ширині знаряддя. Для гарантії рівномірного розподілення і запобігання закорковування в трубках штанги оснащено одним або кількома розподільниками. Завдяки системі самозагострювальних ножів подрібнюються не лише волокна, а й перемелюються будь-які сторонні предмети. 

Штанги можна розділити на дві групи. Перша — штанги з підвісними трубками, які особливо цікаві з агрономічного погляду: завдяки м’яким трубкам, що тягнуться по поверхні землі, рідина вноситься безпосередньо біля коріння рослин, лишаючи листя не забрудненим. Мінімальний рівень забруднення забезпечує відсутність ушкоджень і стресів. Завдяки цьому штанги є ідеальними для обробки культур і можуть бути використані на луках. Незважаючи на те, що гноївка вноситься на поверхню, вважається, що зниження її контакту з повітрям зменшує втрати азоту через випаровування на 35%. 

До другої групи належать штанги із сошниками. Вони мають таку саму конструкцію й додатково оснащені сошниками, які притискаються завдяки системі пластин на ресорах. Розсуваючи рослинність, сошники забезпечують точне потрапляння гноївки до коріння, взагалі не забруднюючи рослини. Це ідеальне знаряддя для внесення добрив на луках. Постійний контакт сошників із ґрунтом менше забруднює траву й приблизно на 50% знижує втрати аміаку через випаровування. 

Зазначимо, що ці штанги можуть бути використані й у пізніший сезон, коли травостій вищий і вегетативна система рослин розвинена сильніше. Завдяки жорстким металевим пластинам, до яких прикріплено шланги, останні не відскакують від поверхні. Сошники проривають борозну між рослинами, не пригинаючи їх до землі, і потім вносять рідину з високою точністю. Таким чином, гноївку закриває рослинність, на неї менше впливають вітер і сонце, що істотно зменшує випаровування поживних речовин в атмосферу. 

Внесення гноївки з культиваторними інжекторами

Інжектори

Інша категорія знарядь — інжектори. Як означає їх назва, вони закладають рідину безпосередньо у ґрунт. Таким чином, ці знаряддя забезпечують потрапляння поживних речовин безпосередньо до коренів рослин. Випаровування аміаку і запахи знижено до мінімуму, а в деяких випадках зведено до нуля. Завдяки цьому інжектори являють собою оптимальне рішення в ефективності й турботі про навколишнє середовище. 

Залежно від сфери застосування пропонують два типи інжекторів. Лугові інжектори удобрюють верхній шар ґрунту, зберігаючи рослинний покрив. Для цього їх оснащено підкермовувальними елементами, які підтримують постійний контакт із ґрунтом на будьякому рельєфі та забезпечують постійний тиск на робочі органи — різальні або ввігнуті диски. Перші прорізають борозни завглибшки до 3 см максимум. Рослини трохи забруднюються біля ґрунту на невеликій ширині. В результаті втрати аміаку разом із неприємним запахом зменшуються на 85%. 

Базуючись на тому самому принципі роботи, інжектори з увігнутими дисками вносять рідину на більшу глибину (найчастіше 6 см), гарантуючи швидше проникнення рідини до коріння. Під верхнім шаром, коріння рослин швидше поглинає органіку, що сприяє їх кращому росту, підвищуючи продуктивність луків. Подібне закладення органіки перешкоджає випаровуванню 95% аміаку і запобігає появі запаху, зменшує вимивання рідини дощами. 

Друга група інжекторів — це культиваторні моделі. Вони створюють умови, що найбільше підходять для обробки полів. Для цього вони виконують дві функції: очищають поле від стерні й закладають у ґрунт рідину. Найчастіше їх застосовують перед сівбою, вносячи добрива туди, де вони будуть потрібні рослинам. З тим втрат аміаку не відбувається, запахи не набридають, а ризик вимивання зводиться до нуля.   

Павло Довгаль

журнал The Ukrainian Farmer, травень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ