Агрономія

Кукурудза: життя після обвалу

Кукурудза: життя після обвалу

Експерти прогнозують, що в 2014/2015 маркетинговому році кукурудза залишиться в групі низькомаржинальних культур.

 

Напередодні посівної кампанії кукурудза є однією з топ-тем в аграрному середовищі — зважаючи на минулорічний обвал цін на цю культуру. Звісно, скільки сіяти цього року, чи вносити корективи в технологію вирощування тощо — відповіді на ці запитання в кожному господарстві вже є. Утім, можливо, ознайомившись із наведеними нижче дослідженнями ринку кукурудзи України та світу, що базуються на даних Українського клубу аграрного бізнесу, дехто може змінити свою думку.

Загальносвітові тенденції

За прогнозами міністерства сільського господарства США, у 2013/14 маркетинговому році очікується виробництво 966,6 млн тонн кукурудзи у всьому світі, що на 12% більше, ніж минулого року. Утім, ця цифра не остаточна, оскільки поки що немає даних щодо збору врожаю у Південній Америці. Що ж стосується внутрішньоринкових тенденцій найбільших країн-виробників, то тут ситуація дещо неоднорідна.

Лідери ринку кукурудзи США (36,6% світового виробництва) у 2013/2014 МР нарощують обсяги на 79,9 млн тонн, або ж на 29,2%. Таким чином Америка матиме 353,7 млн тонн кукурудзи. До того ж збільшується як експорт (36,8 млн тонн, + 98,2%), так і внутрішнє споживання (297,2 млн тонн, + 12,7%).

 

На другому місці за обсягом виробництва кукурудзи у світі — Китай, який нині перебуває в зоні посиленої уваги наших аграріїв. У Китаї сконцентровано 22,4% світового виробництва кукурудзи, проте, маючи величезне внутрішнє споживання цієї культури, Китай є її нетто-імпортером. Китайці більше експортують насіннєвий матеріал, а імпортують зерно для подальшої переробки. Цього маркетингового року Китай збільшує виробництво на 5,5%, або ж на 11,4 млн тонн, досягнувши таким чином 217 млн тонн. Імпорт же зросте на 85% і становитиме 5 млн тонн.

Третє місце у світі за обсягом виробництва кукурудзи посідає Бразилія, на яку припадає 7,2% світового виробництва. Бразилія — єдиний потужний світовий виробник, де обсяги ринку кукурудзи зменшуються: цього маркетингового року — на 13,6%. Це зумовлено зменшенням посівних площ, негативними погодними умовами тощо. Водночас знижується й експорт кукурудзи: у 2013/2014 МР обсяги скоротяться до 20 млн тонн, що на 5 млн тонн, або ж на 20%, менше, ніж попереднього року. Натомість внутрішнє споживання збільшиться на 5,8% і досягне 55 млн тонн.

Наші найближчі сусіди з Європейського союзу, на частку яких припадає 6,7% світового виробництва кукурудзи, навпаки, виробництво та споживання цієї культури нарощують. У 2013/2014 МР приріст відповідно становитиме 5,8 млн тонн (+ 9,9%) та 1,2 млн тонн (+ 1,7%). Таким чином обсяги виробництва зросли до 64,7 млн тонн, а споживання — до 70,5 млн тонн. Імпорт же скоротиться й становитиме 9 млн тонн (– 2,4 млн тонн, або ж – 20,7%). Експерти вважають, що збільшення споживання кукурудзи у Євросоюзі пояснюється насамперед тим, що культура цього року має меншу ціну. Тому в ній зацікавлені тваринники та комбікормові заводи.

Українські реалії

В Україні, на долю якої припадає 3,1% загальносвітового виробництва кукурудзи, у 2013/2014 МР її обсяги збільшилися на 47,4% і досягнули 30,9 млн тонн. Експерти прогнозують збільшення й експорту кукурудзи (на рівні 18,5 млн тонн (+ 47,4%), і внутрішнього споживання — на 2 млн тонн (+ 24,7%). Пояснюють таке зростання доступністю цієї культури.

– Культура, яка займає в Україні 17% посівних площ, дає 23% експорту всіх сільськогосподарських товарів, — зазначає експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Остапчук. — Із кожним роком в Україні посівні площі під кукурудзу зростають, торік вони сягнули 5 млн га — це майже критична точка максимального розширення посівних площ. Найбільше сіють кукурудзу в Полтавській області, де під неї відведено 406 тис. га. Згідно зі статистичними даними, за 2013/2014 МР середня урожайність кукурудзи по Україні становила 62,5 ц/га. Це вище, ніж у Бразилії, Китаї, а також ніж середній показник у світі.

 

Питання ціни на кукурудзу — нині чи не найдискутованіше в Україні. Зіставляючи цінові коливання попереднього та поточного маркетингових років, експерти констатують середнє зменшення ціни до 40%. Відповідно зменшилася й рентабельність культури: минулого маркетингового року в середньому по Україні її оцінювали на рівні 20%, то цього року — 7%. Причина полягає в тому, що в переважної більшості фермерів цього року порівняно з минулим зросли витрати на гектар (7024 грн/га проти 6541 грн/га), натомість, завдяки зростанню врожайності, зменшилися витрати на тонну (1072 грн/т проти 1270 грн/т). Проте, за оцінками експертів ринку, ситуація трохи поліпшується — за рахунок коливань долара та поступового підвищення ціни кукурудзи.

Прогноз на рік

Після років рекордного врожаю на наступний рік зазвичай проявляється вирівнювальна тенденція у виробництві, коли обсяги врожаю під впливом низьких цін знижуються до рівня попередніх років. Відповідно слід очікувати й поступового зростання ціни, але не до рівня 2012/2013 МР.

 

– Ясно одне — наступного року рекордного врожаю ми не отримаємо, відтак, і ціна на кукурудзу хоч і не набагато, але підвищиться — приблизно на 5–10% порівняно з минулорічною, — вважає І. Остапчук. — Хоча чимало залежить від того, що буде з озимими — можливо, частину доведеться пересівати кукурудзою, а таке збільшення посівних площ потягне за собою й зміну ціни. Утім, швидше за все, кукурудза у 2014 /2015 МР ризикує залишитися в групі низькомаржинальних культур.

 

З огляду на ситуацію, що склалася, постає питання: чи можливе зменшення в Україні посівних площ під кукурудзу? За даними Українського клубу аграрного бізнесу, 78,5% опитаних сільськогосподарських підприємств не змінюватимуть своїх посівних площ під цю культуру. Натомість власне опитування The Ukrainian Farmer свідчить про інше.

ПП «Аграрна компанія 2004»:

Ми не знаємо господарства, які б не зменшували посівні площі під кукурудзу, бо на цей рік вона для всіх є збитковою. Тим більше, що ціну прогнозують ще нижчу, ніж минулого року. От і ми з 8600 га, які засівали кукурудзою минулого року, цього року зійдемо на 6200 га. У нас кукурудза в основному йде на експорт, лише 15–20% — на відгодівлю тварин. Міняти щось у технології для підвищення врожаю не збираємося: технологія порівняно відшліфована, стандартна, дає змогу вирощувати по 9 т/га кукурудзи. Більше добрив також давати не збираємося, ми й так сьогодні вносимо 130–140 кг діючої речовини азоту, 50 кг фосфору/калію. Тому ні потреби, та й фінансової можливості немає. Адже сьогодні в структурі витрат по кукурудзі з 7–8 тис. грн/га добрива становлять 3 тис. грн на гектарі».

ПрАТ «Племінний завод «Агро-регіон»:

Минулого року під кукурудзою в нас було до 18 тис. га, цього року ми скоротили посівні площі до 13 125 га. Причина — низька ціна на кукурудзу, яка склалася минулого року. Натомість плануємо підвищити її рентабельність, адже якщо така ціна залишиться, то за тих 7,5 т/га, які, як і минулого року, ми можемо отримати, вона не буде рентабельною. Треба мати хоча б 8–8,2 т/га. Тому підніматимемо ФАО кукурудзи, більше даватимемо добрив, зокрема збільшимо азоту зі 120 кг до 142 кг діючої речовини. Віддаємо під кукурудзу кращі поля, де маємо результат кожний рік, де кукурудза родить по 8–9 т/га. Окрім того, на 90% сіятимемо гібридами американської селекції.

ТОВ «Україна 2001»:

Минулого року ми засівали понад 8 тис. га, зібрали по 7 т на круг. Однак витрати були великими, тому економічного ефекту від кукурудзи не було. Тому тепер скорочуємо посіви до 6200 га. Натомість більше сіятимемо сою — як не як від сої матимемо прибуток, навіть за умови врожайності в 1,5 т. Цього року основна маса кукурудзи йтиме на згодовування свиням в ВРХ — маємо в господарстві тваринництво. Жодних змін у технології вирощування не передбачаємо, хіба що більше уваги приділятимемо боротьбі зі шкідниками.

 

  

Людмила Морозова

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в газеті The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на газету The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ