Агрономія

Критерії вибору гібридів кукурудзи для різних агрокліматичних зон

Критерії вибору гібридів кукурудзи для різних агрокліматичних зон

Однією з найпопулярніших культур в Україні є кукурудза. Загальна площа під цією культурою коливається в межах 4,5−4,7 млн гектарів.

 

Щороку наші сільськогосподарські товаровиробники постають перед вибором: які ж саме обрати гібриди, адже від пропозицій очі розбігаються. Це питання справді непросте. Адже на сьогодні на нашому ринку представлена надзвичайно велика кількість компаній — виробників насіння, також і гібридів, а погодно-кліматичні умови — щороку непередбачувані.

 

Як отримати запланований рівень урожайності та як мінімізувати ризики недоотримання врожаю?

 

Кукурудзу в нашій країні вирощують практично в усіх областях, які надзвичайно різняться за ґрунтовими, кліматичними умовами, тому правильний вибір залежить, в першу чергу, від особливостей самого гібрида. Особливістю генетики гібридів кукурудзи «Лімагрейн» є холодостійкість, надзвичайно висока швидкість стартового росту, ранні строки настання фаз вегетації і, відповідно, строки збирання, висока толерантність до посухи, хвороб, вилягання, перестою, хороша вологовіддача, зрештою — надзвичайно високий потенціал продуктивності.

 

Критичними для кукурудзи є забезпечення вологою і теплом. У західних (Львівська, Волинська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька, Івано-Франківська) областях, зазвичай, достатня кількість опадів, і обмежувальним чинником для кукурудзи є тепло. Хоча й цей регіон періодично потерпає від сильних посух. На нашу думку, для цього регіону варто використовувати холодостійкі на початкових етапах гібриди з ФАО 210-290, яким потрібна сума ефективних температур вище 6 °С від 1680 до 1750. Господарствам, для яких вирішальною є швидкість вологовіддачі, підійдуть ранні та середньоранні гібриди кременистого, зубовидного, кременисто-зубовидного підвидів — ЛГ30189, ЛГ30215, ЛГ30254, ЛГ3258, ЛГ30273, ЛГ30315 та Адевей. Адевей за багато років підтвердив свою стабільність і надійність у різних ґрунтово-кліматичних умовах і багатьом аграріям у посушливі роки допоміг отримати урожай з поля з прибутком. Для виробництва круп кращими будуть ЛГ30215, ЛГ3255, ЛГ30273. Розпочинати сіяти потрібно з Адевею як з найбільш холодостійкого, потім — ЛГ30189 і далі, у порядку збільшення ФАО, завершуючи гібридом ЛГ30315. У будь-якому випадку слід використовувати кілька гібридів для зменшення ризиків.

 

У Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській, Київській та Черкаській, Полтавській областях, на наше переконання, можливим є використання практично всієї лінійки гібридів «Лімагрейн» з ФАО від 190 до 400.

 

Рекомендовані співвідношення гібридів кукурудзи різних груп стиглості для різних агрокліматичних зон вирощування

Для цієї зони важливо мати у виробництві гібриди різних груп стиглості. Хоча досить часто агроном приймає рішення, базуючись лише на результатах одного року, і обирає групу стиглості чи гібриди, які поточного сезону показали максимальний врожай, що, на наше переконання, не є оптимальним рішенням. Наприклад, цього року найвищу урожайність показали середньостиглі та середньопізні гібриди і виробник обирає на наступний сезон лише гібриди цих груп стиглості, при цьому забуваючи, що такі продукти можуть бути дуже вразливими через можливі аномально високі температури в період цвітіння і, особливо, — в період наливу зерна, в серпні. Крім того, гібридам цієї групи стиглості потрібна достатня сума ефективних температур для вчасного дозрівання з досить низькою збиральною вологістю зерна. Надзвичайно важливим є той факт, що зерно кукурудзи в основному використовують для експорту, а якість зерна, і це ні кому не секрет, за збирання після приморозків часто не відповідає вимогам експортерів і на цьому виробники можуть втратити гроші. Найгірше, коли за використання високого ФАО взагалі можливо не отримати урожай через відсутність качана.

 

Залежно від того, яке місце господарство забезпечить гібриду в сівозміні, який висівний комплекс використовує, який має рівень забезпечення добривами, ЗЗР, яка запланована урожайність, інноваційність господарства та призначення урожаю: на зерно, крупу чи силос, ми рекомендуємо мати гібриди з таким співвідношенням груп стиглості: 10−20% — ранні (ЛГ30189, ЛГ30215), 30−40% — середньоранні (ЛГ30254, ЛГ3258, ЛГ30273, Адевей), 30−40% — середньостиглі (ЛГ3350, ЛГ30352, ЛГ31377*), 10−20% — середньопізні (Джоді на зерно). Ранній зубоподібний гібрид — ЛГ30189 буде гарним попередником під озимі зернові.

 

Завдяки такому розподілу мінімізуються ризики впливу погодно-кліматичних умов і забезпечується більш стабільно високий рівень урожайності.

 

Північні (Чернігівська і Сумська) області також мають свої особливості. В цьому регіоні останніми роками все гаразд з опадами, але є проблеми з визріванням та вологовіддачею гібридів. Також характерною рисою цієї зони є наявність різних типів ґрунтів, досить часто — навіть в одному полі.

 

«Лімагрейн» рекомендує висівати тут ранні та середньоранні гібриди зі швидким початковим ростом та гарною вологовіддачею. Гарно зарекомендували себе на піщаних ґрунтах півночі за ранніх строків сівби (від 8 °С на глибині загортання) ЛГ30189, ЛГ30215, ЛГ2244, ЛГ3258. У центральній частині цих областей добрі результати показали ЛГ30273, ЛГ30254, ЛГ30315. А на півдні, на межі з Київщиною та Полтавщиною, рекомендуємо також, крім названих, — Адевей, ЛГ30360, ЛГ3350, ЛГ30352 і ЛГ31377*.

 

На Південному Сході України (Харківська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська області) погодно-кліматичні умови малосприятливі для цієї культури. Кукурудзу вирощують там, де вона є рентабельною. Господарствам надзвичайно важливо зменшити собівартість вирощування. Потрібні гібриди з високою толерантністю до посухи, невибагливі до обробітку ґрунту, удобрення та інших елементів технології вирощування, з раннім цвітінням та достиганням зерна, а також — можливістю формування запланованого рівня урожайності за сівби зрідженими нормами (45−65 тис./га). Цим критеріям відповідають Адевей, ЛГ30315, ЛГ3350. Починати сіяти потрібно з Адевею як з найбільш холодостійкого (від 7−8 °С на глибині загортання), потім — ЛГ3350, останнім сіємо теплолюбний ЛГ30315, коли ґрунт прогріється до 9−10 °С.

 

З розвитком точного землеробства з’являються нові інструменти зменшення ризиків впливу погодних умов, в першу чергу — посухи, а також підвищення ефективності ведення агробізнесу.

 

Компанія «Лімагрейн» є однією з найінноваційніших на ринку і пропонує товаровиробникам нові комплексні рішення — система «ГІДРАНЕО» (HYDRANEO®) та система «ІЗІ ВІ АР» (EASYVR®)

 

Суть HYDRANEO® системи полягає у впровадженні гібридів, стійких до водних та температурних стресів, здатних максимально ефективно використовувати обмежені ресурси ґрунтової вологи, це — ЛГ30215, ЛГ30273, ЛГ30315, Адевей, ЛГ31377* та оптимізації всіх ланок технології вирощування кукурудзи з метою створення передумов для максимального нагромадження ґрунтової вологи, скорочення її непродуктивних втрат та ощадного максимально ефективного використання. В контексті цього наша програма — Hydraneo Tool® передбачає врахування погодно-кліматичних умов конкретного поля, оптимізацію сівозміни, системи обробітку ґрунту та догляду за посівами й надає рекомендації для обраних гібридів з оптимальними строками сівби та густотами.

 

Ще один додатковий сервіс від «Лімагрейн» — система EASYVR®, яка передбачає оптимізацію густоти стояння кукурудзи на конкретному полі, залежно від продуктивності окремих ділянок поля. Така система призначена для компаній, що використовують високотехнологічні висівні та збиральні комплекси, які дозволяють проводити диференційовану сівбу змінними нормами конкретним гібридом «Лімагрейн», а також обліковувати та створювати карти урожайності полів. Система створює припис зі змінними нормами, алгоритм якого базується на реакції гібрида на густоту, потенціалі поля (середній історичній урожайності), неоднорідності родючості різних частин поля.

 

Базуючись на всьому наведеному вище, кожен з наших партнерів може зробити висновок, що, обираючи гібриди кукурудзи «Лімагрейн», він, напевно, робить правильний вибір на користь потужної генетики та належного сучасного технологічного супроводу.

 

*Реєстрація — початок березня 2019 року

 

Сергій Басанець,
менеджер по роботі з ключевими
партнерами, ТОВ «Лімагрейн Україна»

 

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2019 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ