Техніка

Котки для оптимального ущільнення ґрунту від LEMKEN

Котки для оптимального ущільнення ґрунту від LEMKEN

Коткування належить до таких операцій, від виконання яких залежить ріст і розвиток рослин і, як наслідок цього, врожайність. На думку фахівців, коткування забезпечує позитивний ефект у вирощуванні практично всіх польових культур. А для дрібнонасінних культур, передпосівне коткування ґрунту й післяпосівне прикочування поверхні поля набуває ще більшої актуальності.

На ринку України компанія LEMKEN пропонує котки ФіксПак, ФлексПак і ВаріоПак, які застосовують для передпосівного та післяпосівного прикочування поверхневого шару ґрунту з метою його ущільнення, подрібнення грудок, поліпшення контакту насіння з ґрунтом (сприяє підвищенню його схожості), часткового вирівнювання поверхні ґрунту й створення на ній структури, яка зменшує випаровування вологи.

Котки ФіксПак виготовляють кількох модифікацій — FixPack K 500-200, K 500-250 та S 330-200, S 330-250. Вони мають ширину захвату 2,0 та 2,5 м, і використовуються в агрегаті з плугами для отримання після оранки дрібногрудкуватої та вирівняної поверхні. Котки моделей KU 200 та KU 250 складаються з дисків із зовнішнім діаметром 500 мм, які виготовлено із застосуванням полімерних матеріалів, на яких розміщено чистики. Якість пластмаси висока, що гарантує зносостійкість котка.

Котки моделей S 200 та S 250 мають зовнішню поверхню у вигляді зірки. Діаметр дисків на цих котках — 330 мм. Така зірково-голчаста форма дозволяє краще розкришувати великі грудки під час роботи на важких за механічним складом ґрунтах.

Тиск котків ФіксПак на ґрунт можна регулювати залежно від ґрунтових і погодних умов у межах від 400 до 800 кг. Установлення потрібного тиску виконується шляхом перестановки фіксувального пальця на пластинах з отворами.

ФлексПак. Коток ФлексПак — це інтегрований із плугом ґрунтоущільнювач, що відмінно працює з навісними плугами, ширина захвату яких може змінюватися. Завдяки тому що основна рама котка, на якій попарно закріплені кільця V-подібного профілю діаметром 600 мм, змонтована паралельно до основної рами плуга, його робоча ширина автоматично змінюється одночасно зі зміною робочої ширини захвату плуга. Таким чином вдається запобігти подвійному проходженню кілець котка по одній і тій самій ділянці ґрунту. ФлексПак починає працювати відразу на першому проході плуга і з першої борозни. Коток ФлексПак також працює за обробітку зворотних смуг і оборюванні країв поля. За потреби за допомогою гідравлічної системи тиск на кільця котка може змінюватися.

Котки ФлексПак виготовляють у трьох модифікаціях — FlexPack JR 4-100, FlexPack JR 5-100 та FlexPack JR 6-100 із шириною захвату, відповідно, 2,20м, 2,75 та 3,30 м. При обертанні плуга немає потреби відчіпляти коток, а потім причіпляти його знову.

Котки FlexPack агрегатуються тільки з плугами моделі Ювель 7, 8 та 10 серії. Рекомендоване використання цього обладнання — на легких ґрунтах.

ВаріоПак. Якщо котки ФіксПак застосовують не так часто, головним чином на оранці легких піщаних ґрунтів, то котки ВаріоПак можна зустріти на обробітку всіх типів ґрунтів на різноманітних технологічних операціях. Вони є відмінним рішенням для багатьох виробничих умов. Їх виготовляють в одно- та дворядному виконанні з діаметром 700 та 900 мм із профілем кілець 30 та 45°. Їх можна застосовувати у зчіпці з оборотними плугами або як ґрунтоущільнювач на фронтальній навісці трактора.

Причіпний пристрій ущільнювальних котків ВаріоПак виготовлено з високоеластичної якісної сталі. Його можна легко адаптувати до будь-якої ширини захвату плуга. Це означає, що в разі зміни ширини котка непотрібно змінювати причіпний пристрій. Висота точки приєднання дишла до захватного пристрою плуга регулюється у широких межах і може встановлюватися на різну глибину оранки. Механізм кріплення котка може регулюватися по ширині таким чином, щоб гарантувати потрібну ширину захвату без перекриття, навіть за роботи на схилах.

У зв’язку з тим, що кільця котків LEMKEN мають безшовну конструкцію, їх робочу ширину можна у будь-який час зменшити або збільшити, відгвинтивши або пригвинтивши кільця. Це дає змогу підготувати каток для роботи з плугом будь-якої ширини захвату. Велика товщина кілець у зоні основного зношування дозволяє забезпечити більший строк експлуатації котків.

Форма кілець кільчастих котків і їх профіль, а також унікальний спосіб з’єднання гарантують високу міцність і надійність знаряддя, невелике зношування, а відповідно, і невеликі витрати на використання котків. Оскільки в конструкції котків не передбачено центральну вісь, то простір між кільцями не забивається ґрунтом. Крім того, встановлення додаткових зносостійких жорстких чистиків, виконаних у вигляді стрічки, забезпечує роботу котків без забивання.

Маятниковий механізм кріплення секцій котків забезпечує рівномірну якість роботи на всіх типах ґрунтів унаслідок ідеального копіювання рельєфу ґрунту й незалежного відхилення бокових секцій у разі зіткнення з перешкодами.

Котки ВаріоПак у фронтальному виконанні мають робочу ширину до 6 м, а в транспортному положенні вони складаються до розміру не більше як 3 м. В транспортне положення котки складаються за допомогою гідросистеми трактора. До того ж ні рама котків, ні самі кільця не перешкоджають оглядовості оператору. Складений у транспортне положення коток можна поставити на майданчику. Для безпечнішого транспортування автошляхами котки обладнано системою освітлення.

ВаріоПак на фронтальній навісці трактора ущільнюють ґрунт, завдяки чому колеса трактора не провалюються і не створюють гребені або глибоку колію. Таким чином, отримуємо ущільнену та рівну поверхню поля, підготовлену до сівби. Також знаряддя, що розміщені на задній навісці трактора, можуть працювати на оптимальній глибині.

Щоб повноцінно підготувати ґрунт до сівби після оранки та коткування з один прохід, ВаріоПаки можна оснащувати додатковим котком-грудкоподрібнювачем у вигляді кроскільного або ж кулачкового котка з діаметром 450 мм.

Для важких і дуже важких ґрунтів виробник рекомендує обирати кільця з профілем 30°, адже вони краще прорізають ґрунт, тоді як профіль 45° краще справляється з легкими ґрунтами, не провалюючись занадто глибоко.

Найчастіше ВаріоПаки агрегатують із плугами типу Діамант, але завдяки легкозмінній ширині захвату котки можна без проблем агрегатувати і з навісними плугами. Єдине, про що слід пам’ятати, що коток сам не котиться, а щоб він тягнувся за плугом із нормальною швидкістю роботи (8 км/год), потрібно стільки кінських сил, скільки припадає на один корпус того чи іншого плуга (від 30 до 40 к. с.).

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ