Елеватор

Контроль деформацій зерносховищ

Контроль деформацій зерносховищ

Деформації об’єктів будівництва стають небажаними лише в тому разі, коли про них «забуто».

Швидке зростання кількості нових елеваторів часто супроводжується проблемами, пов’язаними з помилками будівництва. Типовою серед них є поява деформацій збудованих споруд.  Причиною деформації є невідповідність опорної здатності несучої основи до навантажень, що на неї впливають. Оскільки в наших об’єктах найбільшим навантаженням є вага зерна, що зберігається в ємностях – найбільш відповідальними з цієї точки зору є конструкції ємностей для зберігання зерна. Основні види деформацій, що виникають під час будівництва стаціонарних місткостей для зберігання, можуть мати такі причини:
• порушення структури несучого грунту (промерзання, замочення) під час проведення робіт і, як наслідок, утворення пучин в основі фундаменту;
• конструктивні помилки проектантів під час проектування фундаменту;
• неякісне виконання робіт або використання неякісних матеріалів;
• застосування неякісного обладнання або такого, що неадаптоване до наших кліматичних умов;
• виконання робіт, які не передбачені або не погоджені проектантом.  

Руйнування силоса — момент падіння. Падіння стелі

Причини деформацій

Порушення структури несучого грунту  і утворення пучин в основі фундаменту.
Причиною порушення структури несучого грунту, звичайно, є замочення та утворення пучин внаслідок промерзання. Як правило, причиною промерзання грунту є зупинка будівельних робіт восени та відсутність коштів на консервацію об’єкта — гроші завжди закінчуються зненацька. Проектанти, як правило, передбачають піщано-щебеневу підсипку, яка зменшує негативний ефект, але це не означає, що на зимовий період можна залишати основу фундаменту відкритою. Це позначиться на глибині його просідання під час завантаження силоса. Звичайно, краще, коли фундамент просідає рівномірно на всьому периметрі (й на 20, а не 200 мм). Слід пам’ятати, що велика усадка фундаменту може деформувати верхні галереї. Якщо ж вона нерівномірна — відбудеться нахил новозбудованої місткості, що перерозподілить навантаження зерна на стінки — у цьому разі зростає ризик руйнування силоса.

Конструктивні помилки під час проектування. Як свідчить практика, ефективна робота проектантів починається після двох об’єктів, на яких вони вчаться. Треба розуміти, що деформація — це звичайне явище в будівництві. Мета будь-якого господарства — зробити деформацію мінімальною та контрольованою. Насамперед треба дати змогу конструкції фундаменту деформуватися контрольовано. Для цього проектант повинен передбачити всі необхідні усадочні шви та забезпечити лабораторний контроль на критичних етапах робіт — особливо під час виконання зворотного засипання під верхніми плитами фундаменту. Дивно, але далеко не кожен проектант у робочих кресленнях вказує на необхідність контролю несучої здатності зворотного засипання.

Завали розбирають потужні підйомні крани. Вигляд збоку зруйнованого силоса.

Неякісне виконання робіт, порушення технології будівельних робіт або використання неякісних матеріалів. До цієї категорії причин деформацій належать такі:
• неякісний бетон;
• неякісна арматура, що не має сертифікатів якості;
• відсутність або недостатнє вібрування бетону;
• виконання робіт у несприятливих погодних умовах (за від’ємних температур без морозостійких присадок або без прогрівання)
За від’ємних температур бажано уникати монтажних робіт, оскільки, по-перше, у таких умовах продуктивність праці надзвичайно низька, по-друге, ущільнення та прокладки мають дещо іншу еластичність, ніж за позитивних. У результаті силос може протікати, оскільки гайки не затягнуто до необхідного положення.
• відхилення геометричних розмірів фундаменту від проектних значень.
Невідповідність розмірів фундаменту змушує встановлювати металоконструкції в не запроектоване положення, що з самого початку викликає місцеві напруження в конструкції, що суттєво збільшує ризик розриву у відповідних місцях.

Вигляд зверху. Метал розірвало, як папір.

Тому радимо замовнику не економити на експертизі, авторському нагляді, контролі та лабораторних випробуваннях. Вартість фундаменту — це 20–30% вартості об’єкта, але якщо його зроблено неякісно, то буде втрачено й сам фундамент, й обладнання, що на ньому змонтовано.

Неякісне або неадаптоване до наших кліматичних умов обладнання. Мова йде про ємності, які не розраховано під наші снігові навантаження. Кліматичні умови — одні з суттєвих вихідних даних проекту. Наприклад, одна австралійська інжинірингова компанія, проектуючи потужний завод в Сибіру, забула… про снігові навантаження. Звучить абсурдно, але не дивно, ураховуючи, що дехто з австралійців ніколи не бачив снігу. Те саме може бути і з елеваторним обладнанням. Отже, бажано, вибираючи місткості для зберігання, уточнювати, чи є випробувані аналоги в умовах  навантажень, що прийняті в нашій країні.
Виробники обладнання неодноразово наголошують на тому, що потужніші конструкції потребують більше металу. Ураховуючи закони фізики, мусимо погодитись із ними. Із досвіду автора, розбіжність у вазі аналогічних місткостей може становити до 30%. Тому можемо порадити замовникові, щоб він під час вибору обладнання порівнював не тільки задекларовані показники допустимих снігових і вітрових навантажень, а й вагу силоса.
Кліматичні умови так само стосуються сушильного обладнання, норійних веж тощо. Адже дешеві сушарки з відкритим контуром не в усіх кліматичних умовах придатні до ефективної експлуатації, а норійні вишки з погляду тієї самої експлуатації краще робити закритими, а не відкритими.
Якщо зовсім серйозно поставитися до питання навантажень, то варто було б виконати експертизу статичного розрахунку конструкції. Проте, з досвіду автора, — це марна справа. Виробники обладнання не готові надавати технічні розрахунки, аргументуючи це авторським правом на технічну документацію. Можливо, це має сенс…

Наслідки робіт, не передбачених проектом або не погоджених із проектантом.
Споруда, наче після війни Досвідчений і кваліфікований будівельник працює за правилом: не виконувати робіт і не відхилятися від проекту без погодження технічних питань із проектантом, а фінансових — із замовником. Відхилення від проекту можуть вилитись у фінансові збитки або трагедію на будівельному майданчику. Яскравим прикладом є внесення змін у конструкцію силоса в одному з господарств (облаштування брами) без погодження з розробником документації, що призвело до падіння конструкції під час завантаження зерном. Розмір збитків  нескладно підрахувати…  

Що ж робити?

Деформації в будівництві — це звичайне явище. І запобігти їм повністю неможливо. Як правило, проектант ураховує їх під час виготовлення документації. Є критичні значення деформацій, які не бажано допускати. Власне, основним завданням проектанта (у розрахунковій частині) і будівельників (під час виконання робіт) — є не допустити критичних деформацій, що можуть призвести до небажаних наслідків для майбутнього об’єкта.

 

Сергій Жайворонок
Компанія «Квадрат Індастріз»

журнал   “The Ukrainian Farmer”   липень, 2013 року

   

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі   “The Ukrainian Farmer”   та інтернет   сторінці журналу за адресою   https://agrotimes.ua/magazines   належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів   обов’язкове посилання на журнал   “The Ukrainian Farmer”   з гіперлінком   https://agrotimes.ua/magazines .     Використання інформації   дозволяється тільки після отримання письмової згоди   від видавничого дому   “АГП Медіа”   .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ