Техніка

Вибір передпосівного культиватора для важких ґрунтів із високим ступенем абразивності

Коли важкі ґрунти не страшні

Коли важкі ґрунти не страшні

Вибір передпосівного культиватора для важких ґрунтів із високим ступенем абразивності спонукає ретельно вивчати ринок і досвід сусідів

Аграрії розуміють, що сівба є найвідповідальнішим етапом у рослинництві. Наслідки помилок можна виправити хіба що наступного сезону. Підготовка ґрунту до сівби не менш впливова операція, бо від того, як якісно буде оброблено ґрунт перед роботою сівалки, залежить точність дотримання більшості встановлених параметрів. Щоб обрати правильний агрегат для передпосівної культивації слід урахувати безліч чинників: від гранулометричного складу ґрунту, його фізичних характеристик, забезпечення вологою впродовж сезону до сівозміни й використовуваної техніки на інших операціях.

Роман Ольховський

Ми поспілкувалися з власником ТОВ «Дельтар» Романом Ольховським, який поділився власним досвідом із вибору й експлуатації передпосівного культиватора.

Коли настав час оновлювати ґрунтообробну техніку, власник господарства розглядав різні агрегати. Слід було враховувати особливості місцевих ґрунтів, які дуже не люблять дощ після весняної культивації — земля заплескується, утворюється кірка, значно погіршуються процеси водного й повітряного обміну. В результаті було придбано культиватор Korund 8/900 K MAR (робоча ширина 9 м) відомого німецького виробника LEMKEN.

Так сталося, що погода допомогла отримати відповідь на основне запитання: як ґрунт витримає дощ після культивації. «Ми особисто поїхали після рясного дощику в сусіднє господарство подивитися на поле, оброблене культиватором, яке раніше за нас придбало Korund 8», — розповідає Роман Вікторович. — Поверхня поля була в нормальному стані. Агрегат лишає після себе ґрунт із дрібногрудкуватою структурою, і навіть за сильних опадів поверхневий шар не страждає».

Агрегат працює в господарстві вже три роки. Культивації виконують заздалегідь, одразу після завершення сівби ярої пшениці. Ним оброблять поля під сою й кукурудзу. Незважаючи на те, що до сівби є ще 3 тижні, таке рішення є виправданим. За календарем операція культивації припадає на початок квітня, коли ще немає високих температур і суховіїв, що здатні «висмоктати» вологу з посівного горизонту. Частково закривається волога (хоча це дещо запізно для такої операції), а також на полях, де планується сівба кукурудзи, вноситься карбамід і сульфат амонію.

Під озимі культури жодного попереднього обробітку не виконують. У господарстві є посівний комплекс із дисковою секцією, який одразу готує поле і сіє. Однак поля після пшениці у вересні доводиться обробляти агрегатом Korund 8. Після двократного лущення з інтервалом у два тижні починає проростати падалиця й бур’ян, які досить зручно знищує культиватор. У цей час в окремі роки культиватор використовується замість дискових знарядь, оскільки це швидше і дешевше.

Korund 8 відмінно подрібнює й вирівнює поле завдяки значній ширині захвату і малій потребі у тяговому зусиллі

До переваг культиватора Korund 8 належить його секційна конструкція. Кожні 1,5 м ширини захвату працюють незалежно, що дає змогу краще копіювати рельєф і витримувати задану глибину обробітку. Власник розповів, що агрегат виявився дуже надійним. Коли його привезли й зібрали, сезон культивації вже майже завершився. На більшості полів ґрунти почали підсихати, і всі навколо не радили ним працювати — думали, що не витримає навантажень. Однак, який фермер не любить експериментувати? Культиватор усе ж вийшов у поле і відпрацював на «відмінно», якісно підготувавши ґрунт до сівби.

У господарстві агрегат Korund 8 використовують із долотоподібними наконечниками, які досить ефективно підрізають бур’ян. Після року роботи наконечники перевертають, а кожні два роки — замінюють на нові. Запчастини використовують тільки оригінальні, щоб не виникало питань із достроковим зношенням і ремонтами в розпал сезону. Культиватор обробляє близько 1000 га на рік, але слід зауважити, що в господарстві досить специфічні важкі абразивні ґрунти — суміш глини з піском. Ще коли користувалися культиватором радянського зразка і траплялося придбати неякісні запчастини, зношувалися вони дуже швидко. Наприклад, стрілчасті лапи деяких вітчизняних виробників стирались за 100 га. Один відомий виробник дискових борін обіцяв, що їх дисків вистачить на 10 тис. гектарів, але не так сталось, як гадалось. Усього через 2000 га довелося ставити нові диски. Тому коли 9-метровий культиватор Korund 8 здатен обробити 2000 га без заміни робочих органів, це досить показово, що свідчить про найвищий рівень якості.

Великий діапазон налаштування передньої балки допомагає досягти найвищої якості вирівнювання

Виробник стверджує, що 9-метровий агрегат може працювати з трактором потужністю 260 к. с. Але в умовах господарства такої потужності було б замало, тому агрегатується культиватор з 360-сильним трактором (Claas Axion 940). Культивація здійснюється на досить високій швидкості — до 14 км/год. Витрати пального — всього 5,5–6 л/га. Ґрунт обробляють на глибину 7–8 см, місцями до 10 см. Певна нерівномірність викликана застосуванням долотоподібних наконечників. Коли опір збільшується, лапа може вигинатися назад, і, відповідно, глибина зменшуватиметься. Нерівності поля також можуть викликати додаткове заглиблення доліт.

Агрегат досить продуктивний — за світловий день (з 9-ї ранку до 8-ї вечора) можна обробити 70–80 га. Також він зручний у переїздах — складається й розкладається дуже швидко. Однак найголовніше, що він навісний — із ним зручно розвертатися на краях поля. Незважаючи на агрегатування з потужним трактором, культиватор нормально витримує навантаження. І це на важких ґрунтах!

Налаштування культиватора робили один раз — на початку експлуатації. Виставили потрібну глибину, і відтоді так і працюють. Налаштування нескладне, однак слід ураховувати, що цю операцію треба повторювати на усіх шести секціях. Обслуговування культиватора не викликає жодних труднощів і не потребує багато часу. Наприклад, для заміни наконечників (близько сотні!) двоє працівників витрачають максимум 2 години.

ДОВІДКА

ТОВ «Дельтар» розташоване на півночі Хмельницької області в селі Топори Шепетівського району. Має в обробітку 800 га землі, основними культурами підприємства є соя, озима та яра пшениця, а також кукурудза. Система обробітку ґрунту мінімальна — 12 років не застосовують оранку. У сезоні 2020 року під кукурудзу і сою почали виконувати глибоке розпушення. Це пов’язано зі збільшенням площ під кукурудзу, а також із переходом до вибагливішого до ущільнення ґрунту сорту сої Опалін. До цього вирощували сорт Медісон, який має відносно пізні строки дозрівання. Поля після сої звільнялися запізно для сівби озимої пшениці, доводилось сіяти яру. Щоб не втрачати через меншу врожайність, вирішили забезпечити умови для сівби продуктивнішої озимої пшениці й оптимізувати сівозміну.

Владислав Олійник

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ