Овочі-Ягоди-Сад

«Картопляна майстерня»: як вирощувати якісно і безпечно

«Картопляна майстерня»: як вирощувати якісно і безпечно

Під час «Картопляної майстерні» 19 липня в селі Цеперів на Львівщині представники компаній «Контінентал» та «Сингента» поділилися досвідом спільної роботи з безпечного вирощування картоплі, застосування сучасних технологій і препаратів. Що особливо актуальне на тлі отримання Україною статусу кандидата у члени ЄС.

Критично важлива культура

Картопля – критично важлива культура для України та головна – для компанії «Контінентал фармерз груп»

За словами Сергія Погорілого, агронома блоку «Вирів» компанії «Контінентал фармерз груп», уже зараз час наближувати технології вирощування до правил Європейського Союзу. Тому компанія відкрита до співпраці, наукових і виробничих експериментів.

Представники компаній «Сингента» та «Контінентал фармерз груп»

«Ми разом з компанією «Сингента» розуміємо відповідальність за вирощування культур, серед яких є і картопля, — сказав Георг фон Нолкен, генеральний директор «Контінентал фармерз груп». — Ми розуміємо, що картопля є критично важливою культурою для України. Ми збільшуємо посіви картоплі кожен рік у різних напрямах: вирощуємо столові й чипсові сорти, насіннєвий матеріал. Сподіваюся на продовження діалогу щодо живлення, захисту й технології вирощування бульби. Це також важливо для розвитку аграрного сектору України».

Сергій Погорілий та Орест Кравчук

Орест Кравчук, керівник кластера «Картопля» компанії «Контінентал фармерз груп» додав, що «Картопляні майстерні» дозволять отримати більше інструментів для завдань на ринку картоплярства. А співпраця з компанією «Сингента» дасть реальні результати, зміни технологій і підходів.

«Світ іде вперед, Україна, сподіваюся, скоро стане повноправним членом європейської родини. Вірю, що завдяки співпраці з компанією «Сингента» ми зможемо і надалі бути найбільшими та найкращими виробниками картоплі в Україні», — сказав він.

Правила та засоби захисту

Володимир Борисенко, технічний експерт напряму «Овочі та картопля» компанії «Сингента»

Володимир Борисенко,технічний експерт напряму «Овочі та картопля» компанії «Сингента», детально розповів про методику боротьби з хворобами, розкрив причини їх резистентності до препаратів.

За його словами, починати боротися з хворобою варто з визначення проблеми. Найкращим способом цього є фітосанітарна експертиза. Якщо фермер не має власного мікроскопа, обладнання, досвіду лабораторних досліджень, краще звернутися до фахівців. Після визначення проблеми можна буде застосовувати заходи для її усунення: агротехнічні, пестициди чи добрива.

У застосуванні хімічних препаратів є ризик того, що хвороба або шкідник може виробити стійкість до тієї чи іншої діючої речовини. Щоб винайти нові діючі речовини й випустити на ринок треба десятиліття.

«Тоді як за дотримання правил резистентність не настає десятки років», — наголосив експерт.

Він назвав три правила запобігання резистентності: не використання однієї і тієї самої діючої речовини або д. р. одного класу; належна якість обробітку; не використання знижених норм.

Володимир Борисенко наголосив на важливості використання достатньої кількості води. Нагадав про необхідність перекриття термінів дії препаратів. Щодо самих препаратів — закликав використовувати оригінальні продукти, оскільки таких гарантій дженеричні препарати не дають. Також трапляються й підробки.

Володимир Борисенко демонструє таблицю обробок картоплі

Експерт зауважив, що препарати, що складаються з кількох діючих речовин, ефективніші й менше викликають резистентність.

Учасники “Картопляної майсетрні”

Він наголосив, що важливо не тільки дотримуватися схеми захисту, але й вчасно її корегувати, реагувати на нові виклики.

Новинки захисту від «Сингента»

Володимир Борисенко ознайомив з лінійкою препаратів компанії «Сингента» та представив новий SDHI-фунгіцид із найширшим спектром дії Міравіс®. Цей препарат має три різні механізми дії на збудника хвороби завдяки трьом діючим речовинам: пропіконазолу, азоксистробіну й адепідину.

Молекула є локально-системною, має широкий захисний спектр дії.

«Захист Міравіс® має добре проявитися на яблуні, де існує така проблема, як парша. На картоплі, томатах і цибулі він буде цікавий у захисті від альтернаріозів, а також від стемфіліозу на цибулі», — сказав він.

Лабораторія економить гроші

Світлана Чоні, менеджер з технічної підтримки напряму «Протруйники» компанії «Сингента»,наголосила на важливості лабораторного діагностування. Вона нагадала, що в компанії «Сингента» працюють чотири лабораторії, які надають послуги лояльним клієнтам.

Віддаючи матеріали на аналіз, важливо описати симптоми та умови, у яких вони проявляються: сорт і фазу розвитку культури, тип ґрунту, проведені обробки, характер поширення проблеми та динаміку симптомів. Це дасть можливість правильно встановити діагноз і раціонально використовувати дорогі ЗЗР.

Польова лабораторія компанії «Сингента»
Зразки сортів картоплі

«Визначення співвідношення патогенів у бульбах дозволяє максимально ефективно використати протруйник — найдешевший варіант застосування таких дорогих фунгіцидів», — сказала Світлана Чоні.

За словами спеціалістки, бактеріальним хворобам найкраще запобігти. Бульби, уражені бактеріальними хворобами, слід вибракувати. Так само слід вибраковувати бульби, уражені вірусними хворобами. Щоб запобігти поширенню вірусів — контролювати сисних шкідників.

А щодо нематод, то компанія «Сингента» планує зареєструвати нематоциди в Україні.

Стан рослин картоплі

Ще одна складова успіху: правильне обприскування

Сергій Погорілий, агроном блоку «Вирів» компанії «Контінентал фармерз груп»

На полі Сергій Погорілий розповів, що садіння картоплі проводилося 13 квітня, посаджено 56 тис. бульб на гектар. Протруєння проводили посадковим комплексом одночасно із садінням. Усе поле засадили за один день. Від 1 травня по 1 липня на цій ділянці випало 36–37 мм опадів, була велика посуха. Від 1 до 19 липня — 86 мм. Для картоплі посуха та високі температури — це великий стрес. Удень було до +36 °С, вночі — до +25 °С.

На полі чипсової картоплі було закладено досліди використання протруйників: Селест Топ, суміш Юніформ і Селест Топ та новий продукт із SDHI молекулою. На першій ділянці протруйник показав високу ефективність проти фузаріозу, на другій — відмінну якість бульб за незначного затримання розвитку, на третій — ефективну боротьбу з ризоктоніозом.

Ігор Давиденко, представник компанії «Сингента» демонструє, як користуватися водочутливим акмусовим папером

Ігор Давиденко, cпеціаліст з технологій застосування засобів захисту рослин компанії «Сингента», наголосив, що 50% успіху в захисті рослин — правильно підібраний продукт, інші 50% — час, технологія внесення тощо.

Він розповів про нюанси налаштування форсунок для протруювачів саджалок для різних препаратів, а також форсунок протруювачів для обробок ЗЗР на різних стадіях розвитку культури. Показав, як користуватися водочутливим лакмусовим папером.

Домовився з агрономом про експеримент з обробкою трейсерним розчином, що світиться в ультрафіолеті й наочно показує якість обробки.

Велике значення має налаштування обприскувачів саджалок, підкерслювали учасники “Картопляної майстерні”

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ