Тваринництво

Застосування болюсів кальція є найефективнішим способом поповнення запасів цього елемента

Кальцій проти гіпокальціємії

Кальцій проти гіпокальціємії

Застосування болюсів кальція є найефективнішим способом поповнення запасів цього елемента в корів після отелення 

На початку лактації корови потребують раптової та значної кількості кальцію в крові. Найбільший інтерес у цей період являють адаптаційні механізми щодо підтримання кальцієвого й енергетичного гомеостазу. 

Ризики для корови 

Кальцій потрібен для функціонування всіх систем м’язів і нервів, а також особливо важливий для синтезу молозива, скорочення матки та під час отелення (Белл, 1995). У результаті різкого браку кальцію після отелення виникає стан гіпокальціємії. Гіпокальціємія уражає значну частину корів після отелення (Goff, 2008; Reinhardt et al., 2011). 

1. За клінічної гіпокальціємії найчастіше розвивається вторинний мастит, а також пошкоджуються м’язи й нерви внаслідок тривалого перебування лежачи. 

2. Субклінічна гіпокальціємія небезпечна тим, що, незважаючи на низький рівень кальцію в крові, корова немає явних клінічних ознак ураження, проте організм відчуває негативні наслідки для здоров’я: 

• знижується здатність імунних клітин реагувати на подразники, що сприяє проникненню інфекцій; 

• погіршується тонус гладкої мускулатури, що призводить до зміщення сичуга, маститу, метриту, затримання посліду, кетозу тощо; 

• негативно впливає на вироблення молока на ранніх стадіях лактації та репродуктивну функцію, корови гірше приходять в охоту або потребують додаткових маніпуляціях для запліднення; 

• спостерігається підвищений відсоток вибракування корів. 

Клінічна гіпокальціємія може виникати приблизно у 5–10% молочних корів, тоді як його субклінічна форма є поширенішою, що становить до 75% новотільних корів. Деякі автори оцінили загальну економічну вартість субклінічної гіпокальціємії, яка виявилася вчетверо дорожчою за клінічні випадки. 

Високий старт лактації 

Одним із найважливіших чинників, що забезпечує хороший початок лактації, є відповідний рівень кальцію в крові після отелення. Рівень кальцію має вирішальне значення для правильної роботи м’язів й імунної системи. 

Для підтримання концентрації кальцію в крові потрібно активувати процес мобілізації кальцію з кісток, яка контролюється 1,25-дигідрохолекальціферолом (1,25 (ОН) 2D3). Його утворення, своєю чергою, залежить від паратеріоїдного гормону (ПТГ), проте прояв його активності залежить від кислотно-лужної рівноваги в організмі та достатньої кількості магнію. 

За м’якого метаболічного ацидозу підвищуються чутливість тканин до ПТГ, і синтез 1,25 (ОН) 2D3 (Goff, Horst. 1997, Goff et al. 1991. Abu Damir et al. 1994). 

Як запобігти хворобі 

Існує кілька способів організації годівлі корів і проведення ветеринарних заходів для профілактики захворювання. Проте вони найчастіше спрямовані на ліквідацію наслідків, а не на запобігання причин гіпокальціємії. Збільшення вмісту кальцію, фосфору та магнію в раціонах відіграє незначну роль для виправлення ситуації (Goff. 2000). 

За останні роки були розроблені різні стратегії, одна з яких — це рівень DCAD раціону і запровадження таких рішень, як додавання в раціони пізнього сухостою аніонних солей. Розрахунок суми еквівалентів позитивно й негативно заряджених іонів у кормі дозволяє дійти висновків про електролітний баланс (ЕБ) раціону. У поширеній сировині переважають лужні елементи, тому баланс електролітів виражається позитивною величиною. 

Величину ЕБ вимірюють в еквівалентах, використовуючи розмірність: мЕкв . кг. Не існує поняття: «потреба в ЕБ», бо це розрахункова величина, яку не можна зважити чи помацати. Але вона може змінюватися за зміни раціону, тому її потрібно унормувати. Проте відомо, що за різних причин гіпокальціємія може трапитися навіть за цієї стратегії. 

Додати пероральний кальцій 

Гіпокальціємію, або молочну лихоманку, у молочних корів можна визначити як ситуацію, коли концентрація кальцію в крові нижча від норми (нормальна концентрація Са в плазмі становить 2,1–2,8 ммоль/л). Коли концентрація кальцію в плазмі крові падає нижче ніж 2,0 ммоль/л, корови стають дуже сприйнятливими до вторинних захворювань. 

Добрим інструментом боротьби з гіпокальціємією є додавання перорального кальцію після отелення. Пероральні болюси найефективніший спосіб поповнення запасів кальцію у корів після отелення. 

Існує кілька різноманітних складів болюсів зі значними відмінностями в складі, насамперед із хлоридом кальцію, сульфатом кальцію та карбонатом кальцію. Властивості розчинення болюсів впливають на швидкість доставки та кількість потрібного кальцію тварині. Більше з тим, не всі солі кальцію тварини поглинають однаково. Болюси, що містять карбонат кальцію, поглинаються у дванадцятипалій кишці через клітинну стінку шляхом активного транспортування, що залежить від вітаміну D. Паращитоподібний гормон (ПТГ) стимулює нирки до вироблення вітаміну D, який, своєю чергою, активує кальцезв’язувальний білок і насос АТФази для перенесення іонів кальцію через стінки клітин у кров. Цей процес незначно впливає на підвищення рівня кальцію в сироватці крові щонайменше через 6 год і може викликати затримку доставки кальцію, коли він найбільше потрібен. 

Було доведено, що хлорид кальцію швидко всмоктується, а сульфат кальцію — протягом тривалого періоду, забезпечуючи постійний запас кальцію. Хлорид кальцію та сульфат кальцію є підкислювачами, що підвищують чутливість рецепторних клітин до ПТГ. Це унікальне сполучне кальцію, яке природно стимулює корову мобілізувати власні запаси кальцію для ефективного його балансу після отелення. 

Таким чином, пероральне додавання кальцію в болюсах — це унікальне сполучне кальцію, який швидко всмоктується і водночас забезпечує постійний запас кальцію, а також підвищує чутливість рецепторних клітин до ПТГ (паращитоподібний гормон). 

Добре збалансована болюсна формула забезпечує швидку й тривалу підтримку рівня кальцію в сироватці крові новотільних корів. Завдяки своїй захисній оболонці болюс швидко розпадається в рубці й уже за 30 хв починає постачати кальцій у кровообіг. 

Відомо, що вміст кальцію в крові зазвичай є найнижчим через 12–24 год після отелення. З цієї причини дозування болюсів містить два (для високопродуктивних — три) введення протягом першого дня після отелення, коли корови найбільше його потребують. 

Правильний болюс працює як сполучна речовина кальцію, що стимулює власну гормональну систему корови, щоб створити ідеальний баланс кальцію під час отелення. Результатом є різке падіння рівнів клінічної та субклінічної молочної лихоманки в стаді, підвищення здоров’я, фертильності та енергії корів після отелення. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ