Елеватор

Інтенсифікація сушіння сої

Інтенсифікація сушіння сої

 

Новий механізм зменшує час сушіння насіння сої та витрати енергії, що потрібні для цього.

  

Основним завданням післязбиральної обробки сої є доведення її вологості до кондиційної. Тому розробки різних технічних засобів сушіння, які дозволяли б заощаджувати, ведуть багато науковців і виробничників. Нині є велика кількість досліджень, де інтенсифікувати процес пропонується шляхом попередньої підготовки зернового матеріалу до сушіння. Особливо цікавими, однак не завершеними, є дослідження, що стосуються методу збільшення площі контакту сушильного агента й матеріалу, які можна досягти різними способами: подрібненням, диспергуванням, розпилом, перемішуванням тощо. Одним із таких перспективних методів є технологія надрізу оболонки насіння сої. Така незначна деформація призводить не лише до збільшення площі контакту насінин і технічного обладнання, а й до інтенсивнішого виведення вологи з внутрішніх шарів сої. Це дозволяє довести матеріал до кондиційної вологості лише за один прохід, що не завжди можна зробити за значно підвищеної вологості оброблюваного матеріалу, який отриманий безпосередньо з поля. Відповідно, висушена у такий спосіб соя може бути використана для отримання олії або спрямована на кормові й технічні цілі.

 

Для дослідження впливу деформування (пошкодження) оболонки насінини на швидкість видалення вологи ми провели суміжне сушіння в лабораторних умовах механічно деформованих насінин, оболонку яких злегка надрізали, і насінин цілих, недеформованих. Цей дослід засвідчив, що надріз насінини сої суттєво впливає на швидкість перебігу процесу (рисунок).

  

Із діаграми видно, що час, протягом якого відбувається досягнення потрібної вологості (12%), є різним: 1 крива —25 хв, 2 крива —17хв.

 

Отримати надріз поверхні насінини сої можна внаслідок удару насінини об металеві елементи пристрою підготовки до сушіння. Тому був запропонований експериментальний механізм для часткового пошкодження оболонки насінини (фото). Принцип роботи такого пристрою полягає в тому, що насіння вдаряється в загострені кромки кожуха, а це призводить до деформації поверхні насінини. А саме: матеріал через завантажувальний бункер потрапляє на відцентровий диск, де, переміщуючись робочими радіальними каналами, набирає необхідну кінетичну енергію. Під час викидання насіння сої з відцентрового диска пристрою та контакту насінини з металевою поверхнею деки відбувається удар, що призводить до деформації оболонки. Після цього деформовані насінини виводяться через бункер для транспортування матеріалу в сушарку.

  

Застосування цього методу є припустимим лише у разі використання сої для ненасіннєвих потреб, зокрема, отримання олії. Запропонований метод підготовки сої до сушіння є раціональним щодо збереження енергії, яка витрачається на підготовку сушильного агента.

 

Із отриманих нами математичних обчислень видно, що глибина надрізу оболонки насінини сої випливає на процес сушіння. Час сушіння недеформованих насінин більший за час сушіння надрізаних. Тому є підстави стверджувати, що оцінку ефективності цього процесу можна виражати через коефіцієнт збільшення інтенсивності сушіння, а величину деформування насінини можна встановити на основі аналізу математичних кривих сушіння сої.

 

Порівняльний аналіз одержаних експериментальних даних свідчить про доцільність застосування попередньої підготовки матеріалу до сушіння шляхом часткового руйнування оболонки насінини як способу інтенсифікації процесу загалом. Механізм підготовки сої до сушіння може бути застосований як елемент завантажувального пристрою сушарки. Експозиція сушіння в такому разі зменшується у 1,5 раза.

 

 

Руслан Кірчук, канд. техн. наук, доцент

Ігор Цизь, канд. техн. наук, доцент

Катерина Цизь, аспірантка

Луцький національний технічний університет

журнал The Ukrainian Farmer, липень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ