Техніка

Як збільшити ефективність МТА

Як збільшити ефективність МТА

Незначне переобладнання трактора типу МТЗ-82 дає йому змогу працювати в агрегаті з 8-метровими культиваторами.

 

Нині для виконання суцільного обробітку ґрунту вітчизняні аграрії переважно застосовують обладнані універсальними стрілчастими лапами культиватори типу КПС — два причіпних агрегати КПС-4 експлуатують із тракторами тягового класу 3, а один — із енергетичними засобами класу 1,4. Однак агрегатування одного культиватора КПС-4 на суцільній культивації зябу з трактором серії МТЗ-82 є неефективним: потужність двигуна енергетичного засобу використовується максимум на 75%, що збільшує питомі витрати палива на 8–10%.

 

Іншим, досить поширеним знаряддям, призначеним для суцільного мілкого обробітку ґрунту, є навісний культиватор КШП-8-02. Його робочими органами є розпушувальні долотоподібні оборотні лапи, закріплені на S-подібних пружинних стояках. У повнокомплектному варіанті КШП-8-02 агрегатують із тракторами тягового класу 3 (серії ХТЗ-170)? конструктивна ширина захвату ґрунтообробного агрегата становить 8,4 м.

 

Водночас існує варіант використання цього культиватора і з тракторами тягових класів 1,4 і 2. Енергетичних засобів класу 2 сьогодні у вітчизняному виробництві немає. А під час роботи універсально-просапних тракторів тягового класу 1,4 ширина захвату КШП-8-02, згідно з рекомендаціями заводу-виробника, має бути зменшена до 3,6 м. Тому науковці Таврійського державного агротехнологічного університету виготовили удосконалений агрегат на базі КШП-8-02, що дозволяє виконувати обробіток ґрунту з трактором МТЗ-82 без зменшення ширини захвату культиватора. Раніше таке рішення з трактором цього класу було неможливе.

 

Експериментальне рішення

 

Ми запропонували задні рушії енергетичного засобу з допомогою розробленого пристрою обладнати штатними подвоєними шинами 15,5R38, що дозволяє вирішити низку важливих питань:

 

  • суттєво зменшено вертикальне навантаження, яке припадає на кожне заднє колесо трактора. Сила ваги культиватора КШП-8-02 становить 14 кН і під час його підіймання в транспортне положення на кожний задній рушій трактора діє вертикальне навантаження, яке досягає 23 кН. Водночас, згідно з ГОСТ 7463-2003 «Шины пневматические для тракторов и сельскохозяйственных машин», допустиме вертикальне навантаження на шину 15,5R38 становить 21 кН. У результаті отримуємо перевантаження рушія, яке є небажаним із багатьох причин. Застосування подвоєння шин енергетичного засобу дозволяє повністю усунути це негативне явище;
  • збільшення опорної поверхні задніх рушіїв трактора приводить до зменшення ущільнення ґрунту. У нинішніх умовах тотальної боротьби за збереження структури ґрунту — це важливий чинник;
  • трактор із подвоєними шини за того самоготягового навантаження має менше буксування рушіїв. Цей факт давно доведений і не потребує жодного додаткового пояснення;
  • у разі застосування подвоєних шин тиск повітря в них зменшують. У варіанті розглядуваного нами МТА він був таким: внутрішні колеса трактора —0,9 мПа; зовнішні колеса —0,8 мПа. Як доведено науковими дослідженнями, плавність руху трактора за зменшеного тиску в рушіях енергетичного засобу покращується. Насамперед це позитивно позначається на умовах праці механізатора. Крім того, покращена плавність руху енергетичного засобу створює передумови для можливого збільшення швидкості руху, а отже, і продуктивності роботи машино-тракторного агрегата.
  • Під час підіймання культиватора КШП-8-02 в транспортне положення сила його ваги (14 кН) призводить дорозвантаження передніх коліс трактора, за якого керований рух стає практично неможливим. Для усунення цього недоліку передній міст енергетичного засобу має бути обладнаний додатковим вантажем (баластом). Під час наших досліджень його маса становила240 кг.

Новий культиваторний МТАзастосовували на передпосівному обробітку ґрунту для сівби соняшнику. Щільність агрофону в шарі 0–10 см становила 1,02 г/см³, а вологість — 20,9%.

 

 

Агрегат на полі рухався із середньою робочою швидкістю 7,2 км/год. Робоча ширина захвату МТА становила 8,1 м. Причому механізатор забезпечував стабільність цього показника без застосування механічного маркера. Середнє значення глибини передпосівної культивації було 8,7 см (таблиця). Коливання цього важливого агротехнічного показника, оцінюване коефіцієнтом варіації 12,6%, було на такому рівні, який заведено вважати середнім.

 

Таблиця. Експлуатаційно-технологічні показники роботи культиваторного МТА 

Склад МТА: 

–      трактор

–      знаряддя

МТЗ-82

КПШ-8-02

Режим роботи: 

–      ширина захвату, м

–      швидкість робочого руху, км/год

–      установлена глибина оранки, см

–      довжина гону, м

8,1

7,2

8,0

1050

Продуктивність роботи, га/год: 

–      основного часу

–      змінного часу

–      експлуатаційного часу

5,83

5,13

4,85

Питомі витрати палива, кг/га

3,9

Експлуатаційно-технологічні коефіцієнти: 

–      використання змінного часу

–      використання експлуатаційного часу

–      надійності технологічного процесу

–      використання робочих ходів

0,88

0,85

0,99

0,92

Агротехнічні показники: 

–      середня глибина культивації, см

–      середнє квадратичне відхилення, ±см

–      коефіцієнт варіації, %

8,7

1,1

12,6

 

Ширина поворотної смуги для цього агрегата дорівнювала ширині практично двох його робочих проходів, тобто 16 м. До того ж ширина захвату культиваторного МТА близько 8,1 м і мінімальний радіус повороту трактора близько 4м дозволяли виконувати кругові безпетельні повороти. Завдяки баластуванню переднього моста трактора масою 240 кг забезпечувалася задовільна керованість руху широкозахватного культиваторного МТА в разі його маневрування холостим ходом. У результаті він мав досить високий показник використання робочих ходів (0,92). Порівняно із серійним агрегатом у складі цього самого трактора йодного культиватора КПС-4 продуктивність праці у нового МТА у 1,8 раза більша, а питомі витрати палива (кг/га) — на 20% менші.

 

 

Володимир Надикто, д-р техн. наук

Володимир Масалабов, інженер

Таврійський державний агротехнологічний університет

журнал The Ukrainian Farmer, липень 2014 року

 

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

 

 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ