Техніка

Аграрії розповіли про результати господарювання з технологією MZURI Pro-Till в умовах дефіциту вологи

Iнновації в дії

Iнновації в дії

Аграрії розповіли про результати господарювання з технологією MZURI Pro-Till в умовах дефіциту вологи та високих температур.

Сіяти озимі в умовах дефіциту вологи в ґрунті — ще та проблема. І щоб запобігти їй, уже недостатньо «просто хорошої» техніки. Зміна клімату вимагає від аграріїв змін: у технологіях, техніці та в бізнесі загалом. Навіть власні очікування доводиться коригувати, оскільки нові умови передбачають цілком інше оцінювання показників ефективності.

Чимало українських господарств уже мали нагоду випробувати на своїх полях інноваційну технологію MZURI Pro-Till, що дає змогу кардинально змінити підходи до ґрунтообробітку й сівби.

Власним практичним досвідом застосування універсального посівного комплексу MZURІ з нами поділилися сільгоспвиробники Дніпропетровської та Запорізької областей.

«І врожай більший, і сходи кращі»

— Пересушені ґрунти в центрі й на півночі Запорізької області, де розташовані наші поля, дуже важко обробляти, — розповідає Сергій Прилуцький, керівник і власник СФГ «Агролан». — Ми використовували дискові агрегати, плуги, борони — і все одно отримати якісну структуру ґрунту вдавалося не завжди. А тим часом втрачали і вологу, і шанси отримати нормально розвинені сходи. Порятунком стала технологія смугового обробітку. Сівалку MZURI придбали торік і одразу засіяли нею 4000 га під озимі — ріпак, пшеницю, ячмінь, горох, соняшник, кукурудзу. Терміни висіву дещо розтягнули, проте переконалися, що техніка добре працює з будь­-якими культурами і забезпечує якісну сівбу за різних умов.

Одразу, коли почали працювати новою технікою, на декількох полях із зерновими культурами залишили контрольні ділянки, які обробляли за класичною технологією (дискування або оранка) і засівали звичайною сівалкою. В результаті на полях, де працювала сівалка MZURI, урожай отримали на 500 кг/га більший. Також дослідження стану культур показали, що завдяки якісній і глибокій підготовці смуги ґрунту коренева система рослин має змогу рости вниз і діставати вологу та поживні речовини.

Важливо те, що всі необхідні технологічні операції можна здійснити за один прохід. Розчищається смуга від рослинних решток, стерні і пересушеного ґрунту. Смуга ґрунту, куди сіятимемо, розпушується на глибину до 25 см. Одночасно вносяться добрива, виконується зворотне ущільнення, після чого сошники закладають насіння у чистий вологий ґрунт. Така технологія значно зменшує потребу в техніці і людських ресурсах. Якщо раніше потрібно було виконати щонайменше три окремі операції лише з підготовки ґрунту, то MZURI Pro-Till для цього не потрібно жодних зайвих виїздів у поле.

Витрати пального у порівнянні з іншими сівалками відчутно більші (8 л/га проти 14 л/га). Втім, повна відсутність ґрунтообробних операцій не лише компенсує, а й зменшує загальні витрати на гектар.

Єдиний момент, що вимагає додаткової уваги, це фунгіцидна та інсектицидна обробки, які слід виконувати для запобігання розповсюдження хвороб і комах. В полях також «працюють» миші, і для боротьби з ними ми використовуємо дисково­штригельну борону MZURI Rezult. Вона працює перед висівом по непідготовленому полю, по стерні, і руйнує як рослинні рештки так і мишачі нори.

«Сіємо в оптимальні строки, заощаджуємо ресурси»

— Понад 5000 га землі в нашому господарстві обробляються за традиційними технологіями і ще на 700 га ведеться органічне виробництво, — розповідає Сергій Чехов, директор з виробництва ФГ «Хорс­Агро».

На всіх без винятку землях (а це різні райони Запорізької області) — суттєвий дефіцит вологи. Оскільки ми маємо значну частку озимих культур в сівозміні, постійно стикаємося з проблемою польової схожості. За потреби інтенсифікувати виробництво та скоротити витрати (не економлячи на добривах і якісному насінні), ми бачили вихід у зміні підходів господарювання.

Після тривалого вивчення технологій вирішили мінімізувати обробіток ґрунту — для уникнення вітрової ерозії, збереження рослинних решток, накопичення органіки, покращення структури ґрунту за збільшення родючості. Для цього придбали сівалку MZURI Pro-Till Select і вже маємо перший позитивний досвід: сіяли пожнивне просо після ячменю і ріпаку, а на 4–5­й день отримали якісні сходи. Багато хто із сусідів почав сіяти ріпак наприкінці липня (на тиждень­-два раніше від оптимальних термінів), бо пройшли дощі й потрібно було «ловити» вологу. З одного боку, це покращить шанси отримати нормальні сходи, але в недалекому майбутньому змусить виконати додатковий обробіток посівів засобами захисту і регуляторами росту (відповідно, це додаткові витрати). Ми ж сіятимемо в оптимальні строки, оскільки наша техніка має змогу дістатись вологого шару ґрунту.

Ще одна її перевага — це можливість оптимізувати посівний матеріал. Завдяки кращим умовам проростання посіяного за технологією MZURI Pro-Till насіння озиму пшеницю і озимий ячмінь ми вирішили сіяти з нормою до 3 млн на гектар. Так ми маємо намір заощадити на гектарі до 50–70 кг посівного матеріалу, що, своєю чергою, зменшить витрати протруйника. Ріпак також плануємо сіяти з меншою нормою — 400–450 тис. (замість 550–600 тис.). Загалом наробіток сівалки за сезон становитиме близько 2500 га. Більше навряд чи встигне, оскільки за світловий день (з 5:00 до 23:00) агрегат встигає засіяти до 65 га.

Компетентно

«Принципово інший підхід до землеробства»

Олександр Ярошенко, ТОВ “Мзурі Тех”.

Сучасне сільське господарство вимушене швидко пристосовуватися до нових обставин, дбаючи і про результати господарювання, і про довкілля. Саме таку можливість дає аграріям технологія Mzuri MZURI Pro-Till, з якою можна гарантовано досягати очікуваного результату. Тож охочих придбати цю техніку, як розповідають у компанії Б.Т.А Групп ТОВ «Мзурі Тех», стає дедалі більше.

«Аграрії налаштовані на роботу, готові інвестувати, оптимізувати виробничі витрати й отримувати прибутки, — наголошує Олександр Ярошенко, директор ТОВ “Мзурі Тех”. — Більшість із них розуміють, що потрібно адаптувати свою технологію вирощування до нових кліматичних умов. І технологія Mzuri Pro-Till є вельми актуальною, оскільки дає змогу рослинам розвиватися у несприятливих умовах дефіциту вологи. Цей підхід до господарювання стає популярним і охопить значний сегмент ринку вже у найближчі роки. Підрахунки собівартості вирощування сільгоспкультур із технікою Mzuri свідчать, що це значно рентабельніше порівняно з традиційною технологією, оскільки технологія сама по собі вимагає менше витрат. Іншими словами, це принципово інший підхід до землеробства, який дозволяє зменшити собівартість і водночас отримувати кращий результат».

Владислав Олійник

газета “АгроМаркет”, серпень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ