Техніка

Підбір ефективного обладнання для заготівлі зелених кормів забезпечує їх належну якість

Готуємося до силосування

Готуємося до силосування
Силосний відвал

Підбір ефективного обладнання для заготівлі зелених кормів забезпечує їх належну якість і покращує продуктивність виробництва в молочному й м’ясному тваринництві.  

Силосна фреза з ротором: відбір корму без втрат 

Якість молока та м’яса безпосередньо залежить від якості корму. Здавалося б, досить обрати правильну культуру, зібрати її, укласти, утрамбувати й створити умови для тривалого зберігання. Але на цьому етапі 90% українських господарств ризикують звести нанівець усю роботу, застосовуючи навісне обладнання, що абсолютно не придатне для роботи з кормом надалі. Під час і після відкривання траншеї анаеробні умови всередині неї змінюються, внаслідок чого починають утворюватися хвороботворні мікроорганізми. Користування таким агрегатом, як фреза для сінажу та силосу, дозволяє запобігти псуванню корму і максимально знизити кількісні та якісні втрати. 

Про важливість правильного обладнання більше скажуть цифри: 5% сухої речовини «губиться» під час скошування, підсушування й збирання. Ще 3% втрачається під час формування й трамбування силосної ями. Близько 4–5% «списуються» на похибки ферментації в процесі дозрівання. Однак найбільші потенційні втрати (8–10%) можна отримати під час порційного нарізання. Це — мінімальні орієнтовні показники за умови, якщо всі етапи до виїмки були виконані правильно. 

На українському ринку представлено багато моделей техніки для нарізання силосу як вітчизняного, так і імпортного виробництва. Закордонні моделі, можливо, чимось і кращі, ніж деякі вітчизняні, але суттєво відрізняються вартістю. Як наслідок — далеко не кожен український фермер, маючи навіть відносно велике господарство, може дозволити собі таке обладнання. Що лишається йому робити? Економити, витрачаючи час на пошуки аналогів або копій, і пожертвувати якістю й надійністю роботи такої техніки? Поспішаємо розвіяти цей стереотип: в Україні не просто існує, а й успішно працює на багатьох агрокомплексах силосна фреза компанії «А.ТОМ», що конкурує зі всесвітньо відомими брендами. 

Завод-виробник надав фермам молочного кластера компанії Kernel спеціалізований ківш із фрезою для демонстрації його функціоналу в реальних умовах. Серед головних переваг силосного ковша варто виділити ідеальне зрізування будь-яких кормів; відбирання силосу, сінажу, корнажу, жому, соломи відбувається без надмірного розпушування стінки, а отже — без небажаного потрапляння повітря, без самозігрівання та повторної ферментації, без розвитку шкідливих мікроорганізмів. 

Фреза для силосу

Відібрана маса оптимально розпушується, а це пришвидшує роботу, адже корм уже подрібнений і треба тільки перемішати його в міксері. Ківш має оптимальний обсяг — 2 м., що полегшує розрахунок кількості корму, необхідного для завантаження. Ківш можна застосовувати як фрезу для вилучення та подрібнення силосної маси, а також як звичайний ківш для вантаження й транспортування сипких кормів як із телескопічними, так і з фронтальними навантажувачами. 

Ще один безперечний плюс такого обладнання — можливість придбання  на умовах програми часткової державної компенсації, в рамках якої сільськогосподарський товаровиробник має змогу повернути до 40% вартості обладнання. 

Торгова марка «А.ТОМ» пропонує аграріям навісне обладнання за доступною ціною. Усю техніку, зокрема й устаткування для силосу, тестують у реальних умовах фермерських господарств із попереднім контролем усіх етапів виробництва. Завдяки цьому постачальник може запропонувати апробоване і сертифіковане навісне обладнання, що відповідає сучасним вимогам. 

Силосні граблі є обов’язковим інструментом для розподілення силосної маси

Асортимент обладнання для силосування 

Щоденна робота із силосом — від заготівлі до виїмки — вимагає залучення високопродуктивних агрегатів. Саме тому важливо звертати увагу на такі параметри, як вага пристрою, необхідна потужність, особливості конструкції та функціональність. 

Ківш для силосу. Представлений двома варіантами — з притисканням і фрезою. Ківш із притисканням використовують для транспортування силосу, сіна, соломи та наповнення кормороздавачів. Конічна форма дозволяє легко завантажувати й вивантажувати корм із максимальним різальним зусиллям. Силосна фреза ідеально зрізує й дозволяє підібрати його в найбільш важкодоступних місцях силосної ями. 

Вила для силосу. Спеціально для колісних навантажувачів виробник «А.ТОМ» виготовив розкладну модифікацію з кованими піками підвищеної зносостійкості. Конструкція вил дозволяє також використовувати їх для переміщення сіна, гілок, гною й ін. 

Захват для силосу (двота чотирициліндровий) оснащений високоміцними лезами для зрізування найбільш щільного силосу та сінажу, а також кормів, упакованих плівкою. Це зручно, якщо роздавання корму відбувається прямо в приміщенні. Ківш-ніж оснащено закритими боковинами для запобігання розсипання, а також потужним гідроциліндром для досягнення максимально зручного кута відкривання. 

Відвал для силосу відрізняється різноманіттям моделей для використання в найрізноманітніших умовах. Він дозволяє працювати не лише із силосом (формування, складування, ущільнення маси), а й із великими обсягами зерна, бурякового жому, овочів тощо. Такі відвали нерідко застосовують і під час планувальних робіт у будівництві. 

Граблі. Призначено для згрібання маси із силосної гори, а також для згрібання силосу в сховищі. 

Для якісного ущільнення пропонується застосовувати спеціальний коток

Каток для трамбування силосу створює додатковий тиск і краще ущільнення зеленої маси. Більш функціональна модель із бічним зміщенням дозволяє утрамбовувати силосну яму по краях і значно зменшити кількість проходів трактора.

Силосний розподільник призначено для досягнення однорідної щільної структури, оптимального розрівнювання маси по всьому периметру (зокрема біля стін), для швидкого створення анаеробних умов. Це дозволяє усунути повітряні «кишені» й тим самим створити оптимальні умови для розвитку бактерій. 

Розширення асортименту сільськогосподарського устаткування з максимальними експлуатаційними можливостями — одне з пріоритетних напрямів ТМ «А.ТОМ». Навісні пристрої за своїми функціональними можливостями перевершують вузькопрофільне обладнання й дозволяють аграріям не витрачати зайві кошти. На сьогодні «А.ТОМ» пропонує понад 300 моделей ковшів, захватів, відвалів, вил, різаків тощо, які служать для розширення функціоналу тракторів і навантажувачів, а можливість індивідуального виготовлення дозволяє повністю задовольнити потреби специфічних господарств у якісному, універсальному та високопродуктивному обладнанні. 

журнал The Ukrainian Farmer, травень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікаційзгідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання 
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ