Техніка

Багато робіт на фермі можна полегшити, обравши правильні машини

Головна машина господарства

Головна машина господарства

Багато робіт на фермі можна полегшити, обравши правильні машини, що повною мірою належать і до навантажувачів.

У будь-якому господарстві навантажувач експлуатується з максимальною інтенсивністю. Якщо трактори зазвичай залучають тільки в сезонних роботах, навантажувачі працюють цілий рік. Тому компанія Weidemann створила широкий модельний ряд навантажувачів, які можуть виконувати багато завдань у найрізноманітніших умовах. 

Мультифункціональні машини Hoftrac® 

Серія навантажувачів Weidemann Hoftrac® відрізняється компактною конструкцією, низьким центром ваги, малим радіусом розвороту, а також високою потужністю. Їх робота характеризується швидкістю, надійністю й універсальністю. Завдяки широкому вибору навісного обладнання ці машини здатні однаково ефективно подавати корм, прибирати гній, підмітати, штабелювати або виконувати транспортні завдання. 

Більшість моделей навантажувачів Hoftrac® можуть оснащуватися відкидним захисним дахом eps (Easy Protection System). Усього кілька рухів і модель готова проїхати через низький отвір. Також пропонується опція гідравлічного складання epsPlus. Вона працює значно швидше, і оператор може не залишати робоче місце. За допомогою спеціального індикатора оператор опускає дах рівно на стільки, щоб машина могла проїхати, залишаючи максимальний кут огляду робочих органів навантажувача. Також система керування обмежує максимальну швидкість руху, коли дах опущений. Максимальне зменшення висоти — 30 см. Обидва варіанти є значно зручнішими, бо в разі низького розташування крісла оператора обмежується видимість перешкод і робочого обладнання. 

Навантажувач Hoftrac® 1380 під час експлуатації у тваринницькому господарстві

Налаштування під користувача 

Поряд з високою функціональністю і видатною стійкістю колісні навантажувачі Weidemann мають велику потужність і експлуатаційну витривалість. Покупці можуть обрати привод, шини, гідросистему й робоче місце оператора. Завдяки такому індивідуальному підходу навантажувачі Hoftrac® завжди оптимально підходять для будь-якого підприємства та його конкретних потреб. 

Якщо треба працювати на великій висоті, то є також варіант оснащення навантажувача телескопічною стрілою. Завдяки цьому досягається значно більша висота ходу й робочий діапазон. У моделях LP (Low Position) нижче розташування оператора, тож забезпечується легке переміщення через низькі проїзди. 

Рама навантажувачів серії Hoftrac® є шарнірно з’єднаною, внаслідок чого досягається необхідний рівень маневровості. Повний привод забезпечує потрібну тягу в несприятливих умовах, особливо під час роботи з ковшами та відвалами. За потреби оператор може ввімкнути повне блокування диференціалу, щоб забезпечити максимальне тягове зусилля. 

Усі моделі серії Hoftrac® оснащено двома підіймальними циліндрами. Вони дозволяють забезпечити оптимальний розподіл навантаження. Крім того, вся конструкція стає стійкішою. Вигнутий навантажувальний важіль відрізняється особливою стабільністю та стійкістю до скручування. У техніці Weidemann кінематика вибирається відповідно до розміру машини, що дозволяє забезпечити оптимальне співвідношення сил. Також більшість моделей навантажувачів Weidemann додатково може оснащуватися подовженим вантажним важелем. Він дозволяє просто й легко збільшити висоту підіймання, і для виконання певних операцій можна обійтися без більшої машини.

Телескопічні версії 

Лінійка телескопічних навантажувачів Weidemann охоплює основні вимоги до продуктивності та вантажності різних господарств. Ці машини оснащуються системою-асистентом для водія vls (Vertical Lift System — система вертикального підіймання), яка забезпечує швидке виконання робіт і надає підтримку завдяки напівавтоматичному руху телескопічної системи. Три варіанти кермового керування, коли керованими можуть бути тільки передні або всі колеса навантажувача разом із системою «крабовий хід» забезпечують максимальну маневровість. 

Телескопічний навантажувач T4512 штабелює рулони

Простора кабіна відповідає чинній європейській Директиві (2006/42/ЄС) по машинному обладнанню відповідно до стандартів безпеки ROPS/FOPS і забезпечує достатньо місця для роботи оператора та чудовий огляд усієї робочої зони. Тут є достатньо простору для ніг, легкодоступна панель приладів, зручне сидіння й хороша видимість навісного інструменту. Керування машиною та всіма функціями відбувається за допомогою джойстика останнього покоління. Кермова колонка може бути налаштована під потреби водія. Це дозволяє комфортніше працювати і не втомлюватися. Тож робоче місце може додатково мотивувати оператора до якісної роботи. 

Для безпечного розміщення вантажу на великій висоті особливо важливий огляд угору. В телескопічних навантажувачах Weidemann кабіна й скло встановлені таким чином, що водій може завжди візуально контролювати вантаж навіть на максимальній висоті. 

У моделях телескопічних навантажувачів T5522 і T6027 пропонується кнопка для скидання тиску в 3-му контурі керування. Кнопка розташована на стрілі в доступному місці. Завдяки цьому можна значно швидше замінювати обладнання з гідроприводом — заміна може відбуватися навіть за включеного двигуна. 

Під час виконання повторюваних операцій часто виникає можливість часткової автоматизації процесу підіймання або опускання стріли в певне положення. Для цього виробник запропонував функцію пам’яті, що активується натисканням відповідної кнопки на джойстику. В наступному циклі оператору достатньо натиснути кнопку, щоб установити стрілу та навісне обладнання в таке саме положення. Функція доступна як за переміщення від низу верх, так і за переміщення зверху вниз. Тим самим система підвищує рівень комфорту й дозволяє оператору швидше виконувати повторювані роботи, наприклад, штабелювання з використанням вил для піддонів або заповнення місткостей з однаковою висотою за допомогою ковша.

За допомогою елемента керування Jog Dial за потреби можна вручну налаштовувати продуктивність гідросистеми. Ця функція є перевагою, якщо для машини застосовується навісне обладнання з незначною потребою в гідравлічній потужності. Таким чином, водій може точніше працювати з машиною та навісним обладнанням, зберігаючи ресурси. 

Владислав Олійник 

журнал The Ukrainian Farmer, лютий 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ