Техніка

Головна фігура кормозбирання

Головна фігура кормозбирання

Кормозбиральний комбайн 8600i з системою автоматичного заповнення причепа

AFC (Active Feel Control)

Серія кормозбиральних комбайнів John Deere 8000 є одним із найпоширеніших в українських господарствах «інструментів» для заготівлі зелених кормів.

Жодна молочна ферма не може обійтися без зелених кормів. Однак проста заготівля не розв’язує проблеми ефективності — від якості підготовлено сінажу або силосу, залежить продуктивність усієї ферми. Тому не варто недооцінювати роль кормозбирального комбайна в заготівлі кормів.

Компанія John Deere посідає одну з провідних позицій у світі серед виробників кормозбиральних комбайнів. Машини серій 7000 і 8000 добре відомі фермерам та компаніям, що надають послуги. Українські аграрії також уже оцінили ці машини.

На моделях 8100–8200 встановлюють 9-літровий двигун із нормами викидів Tier2, на моделях 8300–8600 — двигун об’ємом 13,5 л також із нормами викидів Tier2. Модель 8600 найпотужніша в серії і має двигун на 625 к. с., чого цілком достатньо для роботи з високопродуктивними широкозахватними кукурудзяними жатками. Пропонується два варіанти трансмісій. Перша — це 3-ступінева PBST, за допомогою якої можна перемикати передачі кнопками. Друга трансмісія — ProDrive повністю автоматична й не вимагає від оператора додаткової уваги під час керування комбайном. За стандартними умовами пропонується передній привід, однак на замовлення можливе встановлення приводу на всі колеса. Практика показує, що в більшості випадків переднього приводу більш ніж достатньо, максимальний розмір шин заввишки — 2,15 м. До того ж якщо встановити шини 900 мм завширшки, можна отримати чималу площу контакту, якої повністю вистачає для роботи в будь-яких умовах. Далеко не всі виробники кормозбиральних комбайнів пропонують такі шини для своєї техніки, і це є безперечною перевагою комбайнів John Deere.

Жатки

Для нової серії кормозбиральних комбайнів компанія John Deere розробила новий підбирач серії 609 із шириною захвату 3, 4 та 4,5 м. Нерідко під час збирання трав’янистих культур, і зокрема люцерни, обмежувальним чинником є пропускна здатність підбирача. Тому була розроблена спеціальна конструкція витка шнека (Vortex), за допомогою якого вдалося знизити порційність, краще завантажити бічні частини подавальних вальців і відповідно різального барабана. Підбирач пропонується у двох варіантах зносостійкості — звичайний і Heavy Duty (HD), який призначено для роботи на важких валках.

Для пальцевих граблин пропонується окремий гідравлічний привід. Це потрібно для того, щоб граблини не розривали валок під час роботи на невисокій швидкості. Надто активна робота граблин призводить до втрат листя люцерни, що погіршує якість корму. Тому опція з додатковим приводом дає змогу суттєво зменшити втрати особливо в перший укіс. Оператор може синхронізувати швидкість обертання граблин зі швидкістю руху комбайна, і це розв’яже проблему.

Існують дві серії кукурудзяних жаток суцільного зрізу: Kemper 300+ і Kemper 400+, які відрізняються тільки розміром ротаційних барабанів. Серія 300+ здатна збирати такі тонкостеблові культури, як жито, вику, овес й інші. Слід зазначити, що для таких культур пропонується і спеціалізована жатка Zurn ProfiCut (5,3 та 7 м), яка забезпечує вищу якість збирання.

Привід переднього навісного обладнання відбувається за допомогою гідравліки й може змінюватися безступенево. Це саме стосується й приводу подавальних вальців: вони працюють від гідравліки, їх швидкість обертання також можна налаштовувати незалежно від жатки або «прив’язувати» їх швидкість до швидкості роботи жатки. Таким чином забезпечується синхронізація роботи жатки з подавальними вальцями. Система кріплення переднього навісного обладнання забезпечує пасивне (в стандарті) або активне копіювання поверхні поля. У разі з підбирачами це реалізовано через шарнірне кріплення.

Вальці

Зібрана маса з жатки потрапляє в систему подачі, яка складається з двох пар вальців. У передньому нижньому вальці встановлюється металодетектор й один із датчиків каменедетектора. Загалом же система виявлення каміння складається з двох датчиків: це Nock-Sensor, який установлюється в передньому нижньому вальці й реагує на дзвінки удари каменів об метал. Другий сенсор установлюється на важелі, який тримає верхню рухому пару вальців. Якщо вальці підіймаються надто швидко, система «розуміє», що потенційно це може бути камінь. За спрацьовування одного з детекторів подавальні вальці зупиняються за 80 мілісекунд, а сам барабан має значно більші розміри й масу, й відповідно зупинити його так швидко не вийде. Отже, потрібно зробити все можливе, аби не допустити сторонні предмети всередину.

Різальний барабан оснащується
4-ма рядами ножів

 Різальний барабан

Система подрібнення складається з різального барабана з чотирма рядами ножів. Їх кількість може становити 40, 48, 56 і 64. Залежно від кількості ножів діапазон різання з повним комплектом ножів становить у межах від 3 до 26 мм. Також є можливість установити половину комплекту ножів, що дозволяє забезпечити вимоги різнонаправлених господарств у малій і великій довжині різання з одним комбайном.

У різальному барабані використовується два типи ножів: трав’яний і кукурудзяний. Заточка відбувається за допомогою точильного бруса — різальний барабан обертається в протилежному напрямку до різання. Це дає змогу виконувати заточку рівномірно по всій ширині різальної крайки. Підводити протирізальну пластину потрібно кожного разу, коли виконується заточка. Це забезпечує високу якість зрізу і зменшує втрату потужності на різання.

 

Зерноподрібнювач

Зерноподрібнювач пропонується у двох варіантах — зі стандартною та підвищеною зносостійкістю. Перший варіант може мати різницю швидкостей вальців до 32%, другий — до 40%. Для досягнення високої якості подрібнення можна регулювати швидкість їх обертання зміною шківів, а також змінювати зазор між вальцями. Для зручного встановлення й демонтажу зерноподрібнювача комбайн обладнано спеціальною поворотною системою з електричною лебідкою. Тож оператор може самостійно, без сторонньої допомоги встановити або демонтувати зерноподрібнювач.

Система вивантаження

У кормозбиральних комбайнах John Deere пришвидшувач має 5 пар лопаток, які обертаються зі швидкістю 1800 об./хв. Вивантажувальний силосопровід має стандартну довжину для роботи із 6-метровою жаткою. Для жаток 7,5 та 9 м можна встановлювати подовжувач. Як опція пропонується система автоматичного заповнення причепа AFC (Active Feel Control). Коли до комбайна під’їжджає трактор із причепом або вантажівка, система за допомогою стереокамери визначає периметр кузова й починає заповнення залежно від обраної стратегії: ззаду наперед, спереду назад або інші. Також постійно контролюється рівень заповнення. Оператор може обрати ступінь заповнення кузова, щоб забезпечити оптимальні умови перевезення рослинної маси.

Harvest Lab 3000

Мобільна лабораторія HarvestLab 3000 вимірює якісні

показники зеленої маси в режимі реального часу

Починаючи з 2018 року кормозбиральні комбайни John Deere оснащують оновленою лабораторією HarvestLab 3000. Її розроблено разом із Zeiss для вимірювання якісних показників корму за допомогою NIR-сенсорів. У базовій комплектації може визначати вологість рослинної маси, а за додаткової активації вимірює вміст крохмалю, двох типів клітковини (КДК, НДК) і білок у кукурудзі. За потреби використовувати Harvest Lab можна як на комбайні, так і в стаціонарних умовах, наприклад, коли треба визначати показники силосу протягом року.

Комбайн може використовувати дані про вологість рослинної маси й автоматично змінювати довжину різання для максимального ущільнення силосу в силосній ямі.

Для поліпшення якості силосу на комбайн установлено систему внесення інокулянтів. Об’єм баку становить 360 л, а за бажанням власника додатково можливо встановлення 30-літрової місткості для концентрату. В цьому разі можна вносити легкі розчини та бактерії з великого бака й агресивні речовини через систему малого об’єму. Дозування відбувається в літрах у час, а за встановлення датчика врожайності процес стає точнішим: комп’ютер починає дозувати інокулянти в літрах на тону зібраного врожаю.

За численними відгуками власників кормозбиральних комбайнів John Deere ці машини забезпечують високу якість заготівлі зелених кормів, мають відмінну продуктивність і можуть значно більше, ніж машини інших виробників. Застосування сучасних електронних систем і програмних рішень дають змогу поліпшувати поживну цінність сінажу й силосу, що, у свою чергу, призводить до збільшення надоїв. Відповідно інвестиція в таку машину є повністю виправданою й швидко окупається.

 
Оновлена мобільна лабораторія HarvestLab 3000 може працювати як на кормозбиральному комбайні, так і в стаціонарних умовах

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ