Техніка

Ефективне обладнання допоможе якісно заготовити зелені корми — сінаж та силос

Годувати без втрат

Годувати без втрат
За допомогою розрівнювача зелена маса розподіляється рівномірним шаром

Продуктивність тваринництва здебільшого залежить від якості зелених кормів, якої можна досягти тільки з ефективним обладнанням

Відбирання силосу фрезою

Якість кормів суттєво впливає на кількісні та якісні показники у тваринництві. Насамперед це стосується зелених кормів — сінажу і силосу. Недостатньо обрати правильні культури, зібрати, укласти, ущільнити й забезпечити умови для довгострокового зберігання. Переважна більшість господарств заготовляють корми досить професійно, і в цьому особливих труднощів не виникає. Питання випливають на етапі відбирання кормів для годування тварин. Після відкриття траншеї анаеробні умови всередині змінюються, внаслідок чого починають утворюватися хвороботворні мікроорганізми. Мінімізувати таке явище дозволить спеціальна фреза для відбирання сінажу і силосу, яка запобігає псуванню корму і максимально зменшує кількісні та якісні втрати.

Якщо звернутися до цифр, ситуація стане зрозумілішою. Наприклад, близько 5% сухої речовини «втрачається» під час скошування, підсушування й збирання, лишаючись у полі. Ще 3% втрачається під час формування й трамбування силосної ями. У процесі дозрівання через похибки ферментації втрачається близько 4–5%. Однак найбільші втрати (8–10%) — під час порційного нарізання. Це — мінімальні орієнтовні показники за умови, що всі етапи до виїмки виконано правильно.

На українському ринку представлено багато моделей техніки для нарізання силосу як вітчизняного, так й імпортного виробництва. Закордонні моделі, можливо, чимось і кращі, ніж деякі вітчизняні, але суттєво відрізняються вартістю. Як наслідок — далеко не кожен український фермер, маючи навіть відносно велике господарство, може дозволити собі таке обладнання. Що йому робити? Заощаджувати, витрачаючи час на пошуки аналогів або копій, і пожертвувати якістю та надійністю роботи такої техніки? Поспішаємо розвіяти цей стереотип: в Україні не просто існує, а й успішно працює на багатьох агрокомплексах силосна фреза компанії «А.ТОМ», що конкурує з всесвітньо відомими брендами.

Завод-виробник надав фермам молочного кластера компанії Kernel спеціалізований ківш із фрезою для демонстрації його функціоналу в реальних умовах. Серед головних переваг силосного ковша варто виділити ідеальне зрізування будь-яких кормів; відбирання силосу, сінажу, корнажу, жому, соломи відбувається без надмірного розпушування стінки, а отже — без небажаного потрапляння повітря, без самозігрівання та повторної ферментації, без розвитку шкідливих мікроорганізмів.

Відібрана маса оптимально розпушується, а це пришвидшує роботу, адже корм уже подрібнений і треба тільки перемішати його у міксері. Ківш має оптимальний обсяг — 2 м³, що полегшує розрахунок кількості корму, потрібного для завантаження. Ківш можна застосовувати як фрезу для вилучення та подрібнення силосної маси, а також як звичайний ківш для вантаження й транспортування сипких кормів як із телескопічними, так і з фронтальними навантажувачами.

Ще один безперечний плюс такого обладнання — можливість придбання на умовах програми часткової державної компенсації, в рамках якої сільськогосподарський товаровиробник має змогу повернути до 40% вартості обладнання.

Торговельна марка «А.ТОМ» пропонує аграріям навісне обладнання за доступною ціною. Уся техніка, зокрема й устаткування для силосу, проходить тестування в реальних умовах фермерських господарств із попереднім контролем усіх етапів виробництва. Завдяки цьому постачальник пропонує апробоване і сертифіковане навісне обладнання, що відповідає сучасним вимогам.

Асортимент обладнання для силосування

Щоденна робота із силосом — від заготівлі до виїмки — вимагає залучення високопродуктивних агрегатів. Саме тому важливо звертати увагу на такі параметри, як вага пристрою, потужність, особливості конструкції та функціональність.

Ківш для силосу. Представлено у двох варіантів — із притиском і фрезою. Ківш з притиском призначено для транспортування силосу, сіна, соломи та наповнення кормороздавачів. Конічна форма дозволяє легко завантажувати й вивантажувати корм із максимальним різальним зусиллям. Силосна фреза ідеально зрізує і дозволяє підібрати його в найбільш важкодоступних місцях силосної ями.

Ківш із фрезою для силосу можна встановлювати на фронтальні й телескопічні навантажувачі

Вила для силосу. Спеціально для колісних навантажувачів виробник «А.ТОМ» виготовив розкладну модифікацію з кованими піками підвищеної зносостійкості. Конструкція вил дозволяє також використовувати їх для переміщення сіна, гілок, гною й ін.

Захват для силосу (дво- та чотирициліндровий), оснащений високоміцними лезами для зрізування найщільнішого силосу та сінажу, а також кормів, упакованих плівкою. Це зручно, якщо роздавання корму відбувається в приміщенні. Ківш-ніж оснащено закритими боковинами для запобігання розсипання, а також потужним гідроциліндром для досягнення максимально зручного кута відкривання.

Відвал для силосу відрізняється різноманіттям моделей для використання у найрізноманітніших умовах. Він дозволяє працювати не лише із силосом (формування, складування, ущільнення маси), а й із великими обсягами зерна, бурякового жому, овочів тощо. Такі відвали нерідко застосовують і під час планувальних робіт у будівництві.

Силосний відвал складається з трьох секцій

Граблі. Слугують для згрібання маси із силосної гори, а також для згрібання силосу в сховищі.

Коток для трамбування силосу створює додатковий тиск і краще ущільнення зеленої маси. Більш функціональна модель із бічним зміщенням дозволяє утрамбовувати силосну яму по краях і значно зменшити кількість проходів трактора.

Силосний розподільник призначено для досягнення однорідної щільної структури, оптимального розрівнювання маси по всьому периметру (зокрема біля стін), для швидкого створення анаеробних умов. Це дозволяє усунути повітряні «кишені» й тим самим створити оптимальні умови для розвитку бактерій.

Силосний коток може зміщуватись убік для кращого ущільнення зеленої маси біля стінок траншеї

Розширення асортименту сільськогосподарського устаткування з максимальними експлуатаційними можливостями — одне з пріоритетних напрямів ТМ «А.ТОМ». Навісні пристрої за своїми функціональними можливостями перевершують вузькопрофільне обладнання й дозволяють аграріям не витрачати зайві кошти. На сьогодні «А.ТОМ» пропонує понад 300 моделей ковшів, захватів, відвалів, вил, різаків тощо для розширення функціоналу тракторів і навантажувачів, а можливість індивідуального виготовлення дозволяє повністю задовольнити потреби специфічних господарств у якісному, універсальному та високопродуктивному обладнанні.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ