Агрономія

Гібрид, строки сівби, регулювання норми висіву, а також дотримання сівозміни й технології вирощування є запорукою високого врожаю ріпаку

Правильний вибір

Правильний вибір

Гібрид, строки сівби, регулювання норми висіву, а також дотримання сівозміни й технології вирощування є запорукою високого врожаю ріпаку. 

Ріпак є однією з найпоширеніших і найважливіших олійних культур у світі вже протягом багатьох років. В Україні площі вирощування цієї культури поступово зростають і досягнули понад 1 млн гектарів. Найбільше на зростання посівних площ ріпаку впливає висока рентабельність виробництва, як порівняти з іншими культурами, що вирощують в Україні. 

Виробники ріпаку знають, що високий потенціал урожайності нових гібридів і їх стабільність є однією з головних умов досягнення високої рентабельності. Відтак селекційні компанії ставлять перед собою за мету створити сучасні гібриди, адаптовані до різних агрокліматичних умов. Щороку наша компанія проводить десятки польових і селекційних досліджень і випробовує більше десятка нових гібридів озимого ріпаку. Найкращі з них стають доступними для товарного виробництва через кілька років. 

Напрями селекції 

Один із ключових напрямів селекції компанії KWS останніх років — робота над створенням гібридів із підвищеною стійкістю до розтріскування стручків (S-POD), а також до фомозу завдяки генам RLM7 та RLM3. 

Цього року в портфоліо КВС-УКРАЇНА з’явилися два нових гібриди — КВС КАЛІНДО КЛ і ХІЛЛІКО, що мають підвищену стійкість до розтріскування стручків і фомозу. ХІЛЛІКО придатний для ранніх та середніх строків сівби, КВС КАЛІНДО КЛ — для середніх і пізніх. ХІЛЛІКО разом з добре відомим УМБЕРТО КВС характеризується найвищим потенціалом урожайності, а також має підвищену посухостійкість і дуже високу стійкість до розтріскування стручків. Окрім того, КВС КАЛІНДО КЛ — ще один гібрид селекції KWS, придатний до вирощування за технологією Clearfield®, має швидкий осінній та весняний розвиток, а також стабільну врожайність у регіонах із недостатньою кількістю опадів. 

Одним із перших питань, що постає перед аграріями у період посівної кампанії, — швидкість осіннього розвитку гібридів. Залежно від погодних умов та ґрунтової вологи ріпак можна сіяти як у ранні, так і в пізні строки. Селекціонери компанії KWS працюють над такими питаннями, тому в портфоліо вже маємо гібриди, створені для ранніх й оптимальних строків сівби з помірним осіннім розвитком та низькою схильністю до видовження стебла. Такими гібридами є ХІЛЛІКО, ГОРДОН КВС і СЕВЕРІНО КВС. Для середніх та пізніх строків сівби придатними є ГИБРІРОК, АЛЬВАРО КВС, МАРК КВС, ФАКТОР КВС, УМБЕРТО КВС, КВС КИРИЛ КЛ і КВС КАЛІНДО КЛ, що мають швидкий стартовий ріст. У разі дуже пізньої сівби пропонуємо звернути додаткову увагу на ГИБРІРОК та УМБЕРТО КВС, адже саме ці гібриди в портфоліо характеризуються найшвидшим стартовим ростом, встигають сформувати листкову розетку й достатню товщину кореневої шийки до входження рослин у зиму. 

Також важливою характеристикою для гібридів ріпаку є їхня стійкість до абіотичних чинників, таких як мороз і посуха. Щодо зимостійкості, то всі гібриди портфоліо компанії КВС-УКРАЇНА мають вище середнього та високий бал за цією характеристикою. Найвищу зимостійкість мають АЛЬВАРО КВС, МАРК КВС, ФАКТОР КВС, ХІЛЛІКО та КВС КАЛІНДО КЛ. 

Гібриди з високою толерантністю до посухи контролюють баланс вологи й ефективно її використовують. Маємо в портфоліо гібриди з такою підвищеною посухостійкістю: ГОРДОН КВС, ФАКТОР КВС, УМБЕРТО КВС, ХІЛЛІКО, КВС КИРИЛ КЛ та КВС КАЛІНДО КЛ. Вони найкраще адаптуються до умов Півдня України. 

Селекція також досить стрімко розвивається у напрямі створення гібридів, стійких до хвороб. Як уже зазначалося вище, за допомогою генів RLM7 та RLM3 гібриди селекції KWS менше уражуються фомозом проти нестійких. Гібрид ХІЛЛІКО має також високу стійкість до білої плямистості. Стійкість вище від середньої до вертицильозу мають МАРК КВС, ФАКТОР КВС, СЕВЕРІНО КВС і ХІЛЛІКО. 

Технологічні аспекти 

Що потрібно пам’ятати, обираючи строки та спосіб сівби? Плануючи дату сівби й обираючи спосіб сівби, потрібно правильно корегувати норму висіву. За умови ранньої сівби, а також за її широкорядного способу норму висіву треба зменшувати. І, навпаки, чим пізніше сіяти озимий ріпак, тим більшою має бути норма висіву. 

У разі міжряддя завширшки 15 см норма висіву має становити 400–450– 500 тис. насінин/га. За широкого міжряддя — до 35–45 см, на 1 м погонний має бути не більше як 6–8 рослин, бо оптимальна відстань у рядку для рослин ріпаку становить 12–15 см. У такому разі потрібно зменшувати норму висіву до 200–250–300 тис. насінин/га. Точний висів має перевагу завдяки оптимальному розподіленню площі на одну рослину. Це дає змогу краще використовувати чинники для росту й розвитку рослин, зменшується конкуренція рослин, покращується їх гілкування, живлення та стійкість до хвороб, що в надалі впливає на підвищення врожайності. 

Не менш важливим є дотримання сівозміни, що впливає на фітосанітарний стан ґрунту. Вирощування 33% ріпаку в сівозміні без додаткових заходів не є оптимальним. Найбільшу стабільність урожайності помічаємо, коли частка ріпаку в сівозміні становить до 25%. Великі площі вирощування ріпаку на одному полі впливають також на стан сусідніх полів: що вища щільність вирощування ріпаку, то сильнішим є тиск шкідників. 

Широкоротаційна сівозміна з різноманітними культурами підвищує родючість ґрунту й позитивно впливає на баланс гумусу. Чим більше ґрунт наповнюється поживними рештками й органічними добривами, тим більш різноманітним стає мікробіом у ньому, що покращує його родючість. За суворого дотримання ротації широколистих і зернових культур, а також ярих й озимих, отримуємо більше часу для проведення обробітку ґрунту та можливість обробити солому, щоб її роль як вихідного інокулянту зменшувалася. 

Усі ці чинники допомагають підвищувати саморегуляцію ґрунтових площ. Не слід вирощувати в одній сівозміні ріпак і картоплю, бо через ріпак може поширюватися вірус, що спричиняє некроз тканин бульб. А якщо у сівозміні є горох, то слід приділити увагу контролю вертицильозу та склеротиніозу. 

Отже, правильний вибір гібрида відповідно до строків сівби, регулювання норми висіву залежно від строків і способу сівби, а також дотримання сівозміни й технології вирощування є запорукою отримання високого врожаю озимого ріпаку. Сподіваємось, що описані вище особливості допоможуть обрати гібрид селекції KWS, який повністю задовольнить ваші потреби. 

Статтю надала компанія KWS

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ