Елеватор

Вітчизняні зерновиробники у 2019 році швидко нарощували елеваторні потужності

Фокус — на розвиток зберігання

Фокус — на розвиток зберігання

Провідні вітчизняні зерновиробники у 2019 році швидко нарощували власні елеваторні потужності. 

Минулий 2019-й елеваторний рік, остаточні підсумки якого ще належить підбити, серед інших важливих і цікавих подій визначився реалізацією двох масштабних програм із будівництва нових зберігальних потужностей вітчизняними агрохолдингами. 

Улітку 2019-го про запуск свого нового — Семенівського елеватора на Полтавщині повідомила компанія «Астарта-Київ». Уведення цього підприємства потужністю одночасного зберігання зерна 120 тис. тонн в експлуатацію підвело риску під програмою «Зерно Астарти», робота над якою тривала понад 5 років і у яку було інвестовано 56 млн євро. За цей час компанія збудувала чотири нових елеватори та збільшила загальну місткість своїх зерносховищ у 5,5 раза — до 550 тис. тонн. 

А вже восени про завершення першого етапу нарощування власних елеваторних потужностей оголосила компанія «Епіцентр Агро», яка консолідує виробничі активи аграрного напряму групи «Епіцентр К». Якщо 2019 рік компанія зустрічала з потужностями одночасного зберігання на 364 тис. тонн зерна, то напередодні жнив пізніх культур вони вже становили понад 800 тис. тонн, тобто зросли понад удвічі. 

З високого старту 

«Епіцентр-Агро» — один із наймолодших українських агрохолдингів, але попри свій юний вік він уже входить у десятку найбільших латифундистів України за розміром земельного банку, який становить майже 120 тис. гектарів. 

Cьогодні є однією з найкращих серед вітчизняних агрохолдингів. Поточного сезону пшениці в бункерній вазі зібрали в середньому 65 ц/га, ріпаку — 36,4 4, соняшнику — 36,3, кукурудзи — близько 110 ц/га. Загальний урожай ранніх і пізніх, зернових і олійних становив 850 тис. тонн, і щоб розмістити все вирощене збіжжя «Епіцентр Агро» знадобилися потужності значно більші за ті, якими він оперував на початку своєї роботи. 

За активний розвиток власного елеваторного напряму в компанії взялися у 2017 році. На той час мали придбані в складі виробничих підприємств Вінницький елеватор на 100 тис. тонн одночасного зберігання, Гніванський — на 65 тис., Немирівський — на 52 тис. і Турбівський — з підлоговими сховищами загальною місткістю 22 тис. тонн у Вінницькій області; в Хмельницькій області — ХПП «Закупнянське» з підлоговими сховищами на 46 тис. тонн. У Київській і Черкаській областях елеваторів компанія не мала взагалі, тож тут збіжжя зберігали в невеликих зерносховищах виробничих підрозділів, загальна місткість яких становила близько 80 тис. тонн. 

Звісно, цих потужностей «Епіцентр Агро» бракувало. У 2018 році, коли Україна зібрала рекордний урожай зерна й більшість сховищ по областях були переповнені збіжжям, холдингу доводилося ледь не вмовляти сторонні елеватори, аби взяли на зберігання хоча б невеликий обсяг і бодай на нетривалий час. 

Ця ситуація тільки укріпила компанію в намірі розбудовувати власне зберігання з тим, щоб забезпечити потреби не лише своїх, а й сторонніх виробників, і ввійти до провідних гравців на елеваторному ринку. Ставку зробили на будівництво великих маршрутних елеваторів із можливістю відвантаження зерна залізничними поїздами на 3,5 тис. тонн. Нові елеватори на той час уже розпочали будувати в регіонах, де компанія мала свої земельні активи. Водночас реконструювалися й добудовувалися зберігальні підприємства, які дісталися в «спадок». 

Як підсумок, у 2019 році «Епіцентр Агро» завершив будівництво і ввів в експлуатацію два нових елеватори у Вінницькій області — у Вапнярці на 200 тис. тонн одночасного зберігання та у Вендичанах на 120 тис. тонн. Окрім цього, була побудована друга черга на флагманському елеваторі компанії у Вінниці, в результаті його потужність з одночасного зберігання зерна зросла на 68 тис. тонн — до 168 тис. тонн. Також були реконструйовані підлогові сховища й добудоване силосне зберігання на Закупнянському ХПП — в підсумку його загальну місткість збільшили на 68 тис. тонн — до 105 тис. У реалізацію цих проєктів компанія вклала близько 3 млрд гривень. 

Крім того, торік «Епіцентр Агро» також вийшов на ринок переробки — влітку на Гніванському ХПП розпочато виробництво пшеничного борошна вищого ґатунку під ТМ «Вінницьке борошно» із сировини, вирощеної сільгоспвиробниками компанії. 

На сьогодні «Епіцентр Агро» налічує вісім елеваторів: Вінницький і Немировський елеватори, Закупнянське ХПП, Гніванське ХПП, Турбівське ХПП, «Переробник», а також нові елеватори, що були побудовані «з нуля» — Вапнярка та Вендичани. 

Проєкт, унікальний для всієї Європи 

Наприкінці жовтня «Епіцентр Агро» організувало прес-тур по своїх нових і реконструйованих елеваторних потужностях, тож нам довелося не лише прочитати з релізів, а й на власні очі побачити масштаб перетворень, що провадить компанія, пройтися по об’єктах, що ще «віддавали запах фарби», поспілкуватися зі спеціалістами та почути їх думки й оцінки. 

«Переваги нових елеваторів полягають у тривалішому зберіганні, надійнішому контролю за якістю і відповідністю зерна чинним стандартам, нижчих експлуатаційних витратах. Ефективність елеватора оцінюємо за сукупністю двох чинників: сучасні технології та комерційна оборотність. Елеватори мають забезпечувати отримання продукції з певними показниками за мінімальну кількість повторюваних операцій. А їхня комерційна ефективність має бути не менше як 2,5–3 оберти на сезон», — розповіла заступниця керівника з аграрних питань «Епіцентр К» з елеваторного напряму, керівник відділу трейдингу Світлана Нікітюк. 

За її словами, крім зберігання власної продукції елеватори компанії надаватимуть послуги з приймання, доробки та сушіння стороннім поклажодавцям. Уже поточного сезону «Епіцентр Агро» прийме на зберігання перші 50 тис. тонн зерна від інших агровиробників. 

У 2019-му завершився тільки перший етап збільшення елеваторних потужностей «Епіцентр-Агро». Компанія й далі працює у цьому напрямі з тим, щоб протягом 2020–2021 рр. довести їх до позначки 2 млн тонн і ввійти в п’ятірку лідерів вітчизняного елеваторного ринку. На це компанія тільки найближчим часом витратить ще більше як 1,5 млрд гривень. 

Наразі триває будівництво третьої черги Вінницького елеватора. За словами директора елеватора Сергія Ковальчука, вже влітку 2020 року елеваторний комплекс матиме сумарну потужність 375 тис. тонн одночасного зберігання і зможе приймати ранні зернові культури. 

Одночасно тривають роботи на добудові ХПП в Закупному, реконструкція «Переробника» та Гніванського ХПП. Ці об’єкти «Епіцентр Агро» реалізує разом із провідним польським виробником обладнання Feerum S.A. Керівник компанії Даніель Януш під час робіт на третій черзі Вінницького елеватора розповів, що наприкінці 2018 року з «Епіцентр К» було укладено контракт вартістю майже 50 млн євро, який передбачає будівництво та реконструкцію нових елеваторних комплексів загальною місткістю одночасного зберігання близько 800 тис. тонн. 

«Сума контракту наочно демонструє обсяг робіт, серед яких ми виготовляємо та постачаємо технологічно досконалі сушарки й складські комплекси на нові елеватори „Епіцентр К”. Таких масштабних проєктів раніше в нас не було. Це особливий елеваторний проєкт, який є унікальним навіть для Європи», — зазначив він. 

Відповідно до контракту, польська сторона має підготувати об’єкти під ключ: виготовити необхідне обладнання, силоси, сушарки, внутрішню транспортну інфраструктуру для елеваторних об’єктів української компанії на Вінниччині, Київщині та Хмельниччині. Підрядниками Feerum S.A. виступають виробники обладнання та складників із Фінляндії, Іспанії, Німеччини й інших країн ЄС. До того ж будівельно-монтажні роботи в рамках проєкту виконує український підрядник — компанія «Агрікон». 

В «Епіцентр Агро» впевнені, що наявність додаткових потужностей дозволить компанії наростити якісні резерви для зберігання зернових й олійних культур і стати незалежними від ринкового дефіциту площ зберігання. Крім того, розширення елеваторного господарства дозволить здійснювати професійні послуги з приймання та промислового зберігання зерна для інших сільгоспвиробників. 

«Роль елеваторів у структурі зернового ринку сьогодні докорінно змінюється — з місць зберігання зерна вони перетворюються на високотехнологічний інфраструктурний бізнес», — зазначив керівник з аграрних питань «Епіцентр К» Василь Мороз. Він наголосив, що сьогодні група вибудовує власну ефективну бізнес-модель в агросфері — нещодавно введено в експлуатацію насіннєвий завод, активно розвивається науково-дослідна діяльність у рослинництві, і в цьому ланцюгу нарощування елеваторних потужностей є однією зі складників успіху. 

Коли вже цей матеріал готувався до друку, надійшло повідомлення, що група компаній «Епіцентр К» підписала кредитну угоду на 70 млн доларів із Чорноморським банком торгівлі та розвитку (BSTDB). Семирічна позика підтримає бізнес-програму компанії в галузі сільського господарства до 2021 року. Зокрема, фінансування буде спрямоване на придбання сільськогосподарських активів і на будівництво нових і модернізацію чинних зернових елеваторів. Тож цю журнальну статтю ще не завершено, і вже за нетривалий час її прийдеться дописувати. 

Ярослав Левицький

журнал The Ukrainian Farmer, січень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ