Тваринництво

Якісна система вентиляції може до 70% зменшити витрати на опалення пташника

Фокус на ефективності

Фокус на ефективності

Можна на 70% зменшити витрати на опалення в новозбудованому пташнику, якщо використовувати якісну, збалансовану систему вентиляції.  

Сьогодні вентиляції тваринницьких приміщень приділяється особлива увага. Вирощування сучасних кросів птиці може бути успішним тільки за умов забезпечення птиці якісного повітря, а також певних параметрів температури й вологості в пташнику. Порушення параметрів мікроклімату призводять до погіршення показників вирощування птиці, а також у результаті до недоотримання прибутку. 

Усі системи компанії DACS призначено для забезпечення максимальної ефективності використання енергії без шкоди для клімату й благополуччя тварин. Ці системи здатні зменшувати загальні експлуатаційні витрати на 50%, порівнюючи з іншими системами, а також забезпечувати оптимальні кліматичні умови, які дозволять птиці повністю використовувати свій генетичний потенціал. 

Запатентовані вентиляційні системи від DACS мають унікальні функції, які забезпечують тваринам відмінні умови утримання та, відповідно, високу рентабельність виробництва. Завдяки великому повітрообміну й оптимальному розподілу повітряних мас у приміщенні завжди підтримується стабільний мікроклімат, що сприятливо позначається на птиці. 

Брати Джек і Марк Рендерс — фермери, що вирощують птицю в Нідерландах, розглядали багато систем у Данії, Фінляндії, Франції й інших європейських країнах, перш ніж вирішили придбати збалансовану вентиляційну систему данської компанії DACS. 

«Ми отримали кращий результат вирощування птиці в новому пташнику, де встановлено обладнання DACS, ніж в інших чотирьох пташниках, де встановлено традиційні вентиляційні системи з негативним тиском, вхідними боковими клапанами та витяжними шахтами на даху», — каже Джек Рендерс. Він розповів, що витрачає на опалення на 70% менше в новому пташнику DACS, ніж в інших пташниках. За його словами, за всіма аспектами система DACS є набагато кращою системою, як порівняти з нашими вентиляційними системами негативного тиску. «Підхід компанії DACS до вентиляції, коли припливні вентилятори змішують зовнішнє повітря з внутрішнім повітрям у приміщенні, є набагато переконливішим і підтримує пташник сухим та добре вентильованим незалежно від пори року», — каже Джек Рендерс. 

Також він розповів, що в пташниках, які мають ширину 24 м або й більше, з традиційними вентиляційними системами негативного тиску, майже неможливо отримати хороше повітря всередині, і що розподіл повітря за таких умов ніколи не буде оптимальним із цими типами вентиляційних систем, особливо в перехідні та холодні періоди року, коли стає дуже важко підтримувати сприятливий внутрішній клімат. «Наш новий пташник із вентиляцією DACS завширшки 28 метрів і завдовжки 72 метри. З першого ж дня експлуатації клімат у цьому приміщенні був ідеальним», — пояснює Марк Рендерс. 

Краща якість повітря 

Завдяки постійному змішуванню вхідного повітря з теплішим повітрям у приміщенні, де встановлена вентиляційна система данської компанії, до птиці доходить завжди попередньо підігріте повітря. Це велика перевага, порівнюючи з вентиляцією з негативним тиском, коли в пташник надходить холодне й не змішане повітря. Ще одна перевага вентиляційної системи від данської компанії полягає в тому, що вміст CO2 в пташнику, де вона встановлена, набагато нижчий. «Вуглекислий газ важчий за повітря й завжди опускається на підлогу. Завдяки постійному потоку повітря над птицею якість повітря в нашому новому пташнику набагато краща. В пташниках із негативним тиском вам доведеться набагато більше провітрювати приміщення протягом зими, намагаючись зменшити вміст СО2. Тому ви використовуватимете більше тепла й витрачатимете багато енергії. Крім того, ніколи не отримаєте вміст СО2 такий низький у пташнику з негативним тиском, як у нашому новому пташнику з новою вентиляційною системою DACS» — ділиться Марк Рендерс. 

Зниження споживання енергії 

Хоча братам Рендерс одразу сподобалася вентиляційна система DACS, вони не очікували такого значного зниження споживання тепла. У всіх їхніх пташниках комп’ютер підраховує години роботи обігрівачів. «У нашому новому пташнику кількість годин роботи обігрівачів зменшилася на 60–70%. У тому пташнику, де встановлено обладнання DACS, більше вентиляторів, тому кожен, хто заходить, дивується, що їх багато, начебто і споживання енергії має бути високим. Однак із цією системою нам не потрібно підтримувати статичний тиск, як у звичайних пташниках. Як результат, припливні вентилятори, керовані частотою, в основному працюють тільки на 70% повної потужності, тому споживання електроенергії насправді дуже низьке. Для цього в інших наших пташниках використовуються системи з низьким споживанням енергії та двигуни EC. Проте система DACS зі своїми звичайними двигунами як у витяжних, так і на впускних вентиляторах насправді не використовує більше електроенергії, ніж ті системи високого класу негативного тиску» — резюмує Марк Рендерс. 

Він розповів, що, незважаючи на те, що всі вибирають вентиляцію потужністю 10 м./тварину, вони з братом працюють тільки з вентиляцією потужністю 5 м./тварину. Пояснює це тим, що встановлена система вентиляції DACS активно подає повітря в пташник безпосередньо вниз до птиці. Це дає набагато кращий ефект охолодження, ніж системи негативного тиску. Це також можна пояснити за аналогією: якщо в гарячий літній день вентилятор дує просто на вас, ви відчуваєте прохолоднішу температуру. «Приплив свіжого прохолодного повітря — це те, що ми отримуємо від системи DACS», — пояснює Джек Рендерс. 

Навіть за зниження споживання тепла на 70% клімат у новому пташнику на багато кращий, зазначають брати. «Ми значно покращили технічні характеристики в нашому новому пташнику DACS. Якість забою також стала кращою. В інших пташниках ми маємо 1% падежу, тоді як у новому — 0,5 або 0,3%. Приріст птиці в нових пташниках із новою вентиляційною системою данської компанії також вищий, і кращою є конверсія корму», — доповнює Марк Рендерс. 

Брати Рендерс так задоволені системою вентиляції збалансованого тиску від DACS, що рекомендують її всім колегам-фермерам, які вирощують бройлерів. «Ця система вентиляції не дорожча, ніж вентиляційні системи з негативним тиском. А враховуючи економію тепла на 70%, менша витрата корму, проста експлуатація пташника DACS. Тож ми вважаємо, що ця нова система вентиляції найкраща інвестиція, яку ми зробили», — підсумував Джек Рендерс. 

Матеріал надала компанія DACS

журнал «Наше Птахівництво», січень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ