Агромаркет

Feodal FMS: управління підприємством простіше, ніж будь коли

Feodal FMS: управління підприємством простіше, ніж будь коли

Напередодні Нового року компанія Feodal, яка відома своїм сервісом обліку земельного банку, презентувала нову розробку – систему Feodal FMS. Це система нового покоління в управлінні агропідприємством, по принципу схожа на попередні рішення на ринку, що включають аналіз супутникових зображень, моніторингу техніки планування, тощо, але зовсім нова в своїй ідеології, яка захована в максимальній простоті та автоматизації.

В компанії наголошують, що більше не потрібно диспетчерів, які кожного дня будуть створювати наряди на техніку, що інтеграція системи може тривати не більше тижня, і що найпростішого трекера для автоматизації і аналізу якості робіт техніки цілком достатньо для того, щоб підприємство стало в рази ефективнішим і швидшим в реагуванні на проблеми.

Ми поспілкувалися з засновником та керівником компанії Feodal Андрієм Дем‘яновичем та дізналися, як  Feodal FMS змінить майбутнє фермерів і наскільки простим та ефективним може бути управління підприємством, коли всі дані не просто зібрані в одному місці, а і працюють на фермера.

Що ви не знаєте про своє поле? Як розповідає Андрій, українські фермери в більшості не використовують усі доступні їм інструменти для аналізу поля. Історично склалось так, що фермери користуються переважно NDVI-індексом, тоді коли сучасність створила чимало індексів та інструментів для аналізу поля без виїзду на нього. Це пов’язано з тим що не було поширеного і зручного функціоналу де вони могли б це робити. В системі є можливість в декілька кліків дослідити затоплюваність на полі, водний стрес рослин, рельєф і, звісно, вегетацію але не тільки через NDVI. Більше того, поле, можна аналізувати “по пару”, і ще до посіву бачити і усувати проблеми на ньому за допомогою індексу SBI.

Візуалізація проблемних ділянок ще до посіву за допомогою індексу SBI

«Звісно, NDVI потрібний, але він лише привідкриває завісу, і не дає широкої картини щодо стану поля. У фермера лишається ще чимало питань, відповіді на які він часто шукає  у агрохімічних аналізах, картах урожайності та аналізах щільності. І це теж чудові інструменти, але вони потребують додаткових інвестицій. Ми ж пропонуємо, перш за все, поглянути на своє поле під різним кутом і побачити більше – всього лише порівнявши дані усіх 6-ти індексів. А потім фермер може вже з більшою доцільністю планувати впровадження аналізу ущільнень, до прикладу, агрохіманалізів і т.д.», – розповідає Андрій Дем’янович.

У компанії спеціалісти не полишають фермера самостійно вести аналіз полів, а навчають і допомагають бачити більше.

Моніторинг техніки: простіше, ніж будь коли раніше 

Технології не стоять на місці, і фермери теж. Сьогодні із моніторингом техніки знайомі чи не всі. Майже на кожному другому підприємстві використовують трекери, відстежують переміщення тракторів і комбайнів, зливів, та якість виконання операцій. Та процес, виявляється, може бути ще простішим і швидшим, ніж ми звикли його бачити.

Як розповідає Андрій, унікальність системи в питанні моніторингу техніки полягає в повній автоматизації збору та обробки даних трекера. Користувачу системи не потрібно вручну вносити дані про операції в полі.  Алгоритми системи Feodal FMS навчені за траєкторією руху трактора, його швидкістю та положенню щодо контурів поля розпізнавати робочі процеси та автоматично створювати задачу в системі, звітувати про її виконання і, в тому числі, перевіряти якість виконання. 

«Ми зробили все, аби фермер не займався рутинною і непотрібною роботою, і зробили таку систему, яка вміє помічати очевидні речі і самостійно заповнювати дані про процеси на підприємстві. Система самостійно формує готовий «шляховий лист», по факту вносить усі необхідні дані. Вона виключає людський фактор, можливість помилки в даних чи спробі обману фермера. І так у всьому, що стосується роботи техніки». – говорить Андрій.

Не потрібно думати що автоматизація – це довго, складно і дорого –  достатньо найпростішого трекера (вартістю приблизно $50) щоб збирати всі необхідні дані і перевіряти якість виконання операцій. А при бажанні фермера розвиватися і знати більше, до системи можна підключити датчики пального, витратоміри, інтегрувати дані з CAN-шини двигуна, а також по протоколу ISOBUS. І з цими інструментами система дозволить фермеру контролювати витрати пального, бачити зливи чи перевитрати, знати, як працює його комбайн, як вносить добрива розкидач і ще багато іншого.

«З сучасним розвитком технологій межі, напевно, немає. І все це доступно користувачам нашої системи». – зазначає Андрій Дем’янович.

Довгострокове планування – ключ до успіху підприємства

Окрім всього іншого, система Feodal FMS дає фермеру необхідні  інструменти  для довгострокового планування всього ланцюга виробництва — від посіву до збору врожаю та його реалізації. Як розповідає Андрій, система самостійно створює техкарти на кожне окреме поле – фермеру достатньо створити одну технологію на культуру, додати операції. І при необхідності додавати стільки допоміжних операцій, скільки потрібно, і, наче конструктор, складати це все в блоці планування, який аналізує це все, обраховує і далі допомагає стало і ефективно працювати з цим, і –  найголовніше – підтягувати факт виконання цих операцій.

Система також порахує за нього всі планові витрати – від насіння та добрив до паливно-мастильних матеріалів, врахувавши можливі понаднормові витрати.

«Цей блок дасть фермеру все: готову технологічну карту поля, де буде вказано планові витрати по всіх статтях, потенційну врожайність і навіть очікуваний прибуток, якщо фермер додасть в техкарту планову вартість продукції. Більше того, при плануванні система бачитиме, чи потрібна буде наймана техніка. А якщо виникне профіцит власної техніки, система сповістить, даючи фермеру можливість заробити додаткові кошти на оренді тракторів чи комбайнів без втрати потужності власного виробництва», – говорить Андрій.

На завершення розмови, Андрій розповідає, що впровадження такої системи не потребує від фермера додаткового часу – за декілька днів команда Feodal під’єднає усі датчики до системи і за потреби перенесе історію підприємства з інших ресурсів. А простота в користуванні системи дозволить фермеру відразу приступити до роботи – без витрати часу на навчання.

Щоб отримати безкоштовну консультацію щодо системи, дзвоніть за тел: 067-102-01-06 або на https://feodal.online/fms/

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ