Елеватор

Елеваторному підприємству, котре входить до складу переробного заводу, варто розширити можливості обладнання

Елеватор під переробку

Елеватор під переробку

Коли елеваторне підприємство входить до складу переробного заводу і працює переважно з однією культурою, не варто відходити від  принципу універсальності, а варто розширити можливості обладнання.  

Кожен приклад створення нового елеваторного підприємства або глибокої реконструкції наявного — це яскравий досвід, цінність якого, на перший погляд, важкого осягнути. Практично всі важливі рішення ухвалюють на етапі проєктування, а оцінити їх ефективність можна тільки після багатьох років експлуатації. Тому ми продовжуємо цикл статей, у яких ділимось досвідом самих різних підприємств України. Елеватор Агрофірми «Відродження», розташований у с. Громада Житомирської області, є невеликим, проте має одну особливість: приймає практично тільки одну культуру (сою), а інші (ріпак, кукурудзу) приймає обмежено. Це пов’язано з тим, що елеватор входить у структуру переробного заводу, сировиною якого є саме соя. Тому найактивніша робота тут триває з вересня по грудень, а в інший час докуповують сою для переробки. 

Елеватор побудований на базі старого зерноприймального підприємства з підлоговими та бетонними сховищами. Спочатку працювали на старому обладнанні, мінімально модернізованому. Через деякий час вирішили реконструювати й добудувати металеві силоси, робочу вежу, шахтну сушарку та інші споруди, щоб можна було працювати ефективніше. 

Силоси, сушарку і транспортне обладнання поставила компанія KMZ Industries

Коли працювали над проєктом, розглядали пропозиції різних виробників обладнання, оцінювали співвідношення ціни та якості, але врешті-решт віддали перевагу вітчизняним. Дивились як на функціонал, так і на ціну. Обидва чинники спрацювали на користь KMZ Industries (Карлівський машинобудівний завод) і Хорольського заводу очисних машин. Крім того, Карлівський завод успішно адаптував обладнання під вимоги замовника, що оптимізувало технологічний процес сушіння. Приємним бонусом стала участь у програмі компенсації, яка допомогла помітно зменшити суму інвестицій. Загалом роботою обладнання тут задоволені. Усе працює надійно, виробничі показники витримуються у межах проєктних. 

Сушарка Brice-Baker витрачає до 2,4 кг твердого палива на зняття тонно-відсотка вологи

На етапі замовлення сушарки Brice-Baker SCN-18/48 обговорювали можливість зміни стандартної конструкції — виходячи з власного досвіду керівництво  підприємства мало власне бачення процесу сушіння, особливо враховуючи те, що планували працювати переважно із соєю. В результаті зробили подвійну рекуперацію, зменшили кількість вентиляторів у «гарячій» зоні та збільшили її об’єм, додали два нижніх вентилятори (для забезпечення роботи рекуперації). Рішення з подвійною рекуперацією виявилось досить вдалим: сушарки стали ефективнішими, витрати палива зменшились — і такі модернізовані сушарки почали замовляти й інші клієнти виробника. 

В Агрофірмі «Відродження» на зняття тонно-відсотка вологості витрачають близько 2,4 кг твердого палива (гречана пелета). Використовують тріску, зернові відходи, різні пелети, лушпиння тощо. Сушарка Brice-Baker може працювати як із твердопаливним теплогенератором, так і на газу, але газу на «Відродженні» вона ще жодного разу «не бачила». Щодо дотримання екологічних стандартів, то можна сказати, що обладнання (циклофени) чітко очищує відпрацьоване повітря. Є тільки один «мінус» сушарки Brice-Baker, що встановлена на цьому об’єкті, — це автоматика. Її 2018 року робили білоруські підрядники, з якими нині немає зв’язку через війну. Отже, коли щось починає працювати не так, доводиться усувати проблему без їх участі. І замість корегувати програму під потреби клієнта, доводиться самому клієнту підлаштовуватись під програму. За словами виробника, вже з 2019 року на всіх зерносушарках Brice-Baker установлено українське ПЗ власного розроблення з можливістю дистанційного внесення змін. 

Разом з металевими силосами використовують бетонні

Сепаратор попереднього очищення СПО-125 має паспортну продуктивність 125 т/год. Практика показала, що машина здатна демонструвати й більшу продуктивність, але транспортне обладнання підприємства не забезпечує такої подачі зерна. Норії пропускають усього 100 т/год, тож більше на сепаратор не потрапить. Якість очищення повністю відповідає вимогам по всіх культурах. Вторинне очищення відбувається на сепараторі БСХ-200 і БСХ-12 — обидві машини забезпечують достатній рівень очищення, тож потреби у їх заміні немає. 

Під час подальшої реконструкції транспортне обладнання також купували у KMZ Industries. За час експлуатації воно показало хорошу зносостійкість, ураховуючи роботу із соєю. Транспортери потребують тільки обслуговування й дрібних ремонтів, що входить у рамки регламенту. Для тривалого зберігання встановили три силоси по 7000 т й один на 5000 т, загалом обсяг зберігання — 26 000 т. 

Відвантаження передбачено як в автотранспорт, так і безпосередньо на переробний завод: спочатку в технологічну сушарку, потім — у силоси на зберігання так званого «напівфабрикату» — підсушеного продукту. Це окремі лінії, які не пов’язані між собою. 

Автоматизацію підприємства у рамках реконструкції виконала компанія «ЮГОВ-Проект». Було встановлено трирівневу систему автоматизованого керування виробництвом, залучено частотні перетворювачі для плавного регулювання режимів роботи технологічного обладнання.  

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ

Микола Чешихін

Микола Чешихін, керівник відділу автоматизації елеваторного обладнання KMZ Industries 

2019 року KMZ Industries створила власний підрозділ автоматизації елеваторного обладнання, який у першу чергу почав розробляти програмне забезпечення для зерносушарок. У результаті ми отримали програмний продукт, що повною мірою відповідав потребам сушильного майстра. Окрім алгоритмів і режимів програма самостійно визначає стан зерна у кожній секції, і навіть коли трапляються вимкнення електрики, оператор знає, що слід робити після відновлення електропостачання. Ураховується температура по зонах сушіння, вологість, час зупинки. Це дає змогу мінімізувати втрати якості після відновлення роботи, вивантажуючи тільки сухе зерно, а вологе сушити далі. Програму розроблено на основі web-інтерфейсу, тобто власник або керівник елеватора може приєднатись до неї звідусіль, де є доступ до Інтернету, та побачити, що відбувається на елеваторі: які тривають технологічні процеси, яка температура у силосах, чи сушиться зерно тощо. 

На додачу до цих стандартних функцій працює Телеграм-бот, який передає текстову інформацію і скрін екрана сушильного майстра. 

Крім того, впроваджується функція економічних звітів. Вони допомагають оцінити якість роботи сушильного майстра й ефективність роботи зерносушарки. Тут ураховуються витрати палива та електроенергії, продуктивність, кількісні показники видалення вологи. До нового сезону KMZ Industries готує оновлений застосунок, у якому будуть ураховані всі сучасні вимоги клієнтів. 

Наступний етап — запровадження нейронного збирання інформації та нейронного керування процесом сушіння. Над ними вже триває робота. Тож через рік планується реліз наступного оновлення системи керування зерносушарками Brice-Baker, який надаватиме ще ефективнішу допомогу сушильному майстру.

Олександр Марцун

Олександр Марцун, директор ТОВ «Агрофірма “Відродження”» 

Роботи з реконструкції підприємства розпочали 2018 року. Коли обирали обладнання, прив’язки до сої не було. Будували загалом стандартний елеватор, який міг би працювати з усіма культурами. Нині для цього достатньо замінити решета в очисних машинах, і можна працювати. Хочу особливо зазначити роботу компанії «ЮГОВ-Проект», яка виконувала автоматизацію нашого підприємства. Якість виконання й підтримка під час експлуатації — на найвищому рівні. Усі наші побажання було виконано, і на сьогодні працювати стало набагато легше і зручніше. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ