Овочі-Ягоди-Сад

Ефективний захист овочів як запорука безпечності врожаю для споживачів

Ефективний захист овочів як запорука безпечності врожаю для споживачів
Володимир Борисенко, технічний експерт, компанія "Сингента"

Кожен сезон вирощування овочів для виробників не буває легким і на 100 % прогнозованим. Зокрема, протягом останніх років значно зросла активність шкідників на овочевих культурах. Загрозу з боку лускокрилих відчувають навіть на півночі. Зимовий період за останні декілька років відзначається нетиповими температурами. Це призводить не тільки до зростання чисельності шкідників в агроценозах, а й до процесів гібридизації різних популяцій, результатом якої є підвищення плодовитості, життєздатності, шкідливості та агресивності шкідників.

Згадаємо зиму 2019–2020 років, що була дуже м’якою. За період з грудня 2020-го по січень 2021-го суттєвого зниження температури в більшості регіонів України також не спостерігалося. Відповідно, перезимівля шкідників проходить у сприятливих температурних умовах. За таких погодних умов і процеси  мінералізації рослинних решток потребують значно більше часу, тобто лишаються великі запаси зимуючої інфекції, збудників хвороб. Як наслідок, сезон 2021 року може бути не менш складним щодо захисту рослин.

Слід пам’ятати, що рослинництво — це завжди комплекс взаємопов’язаних процесів. Порушення будь-якого етапу вирощування може призвести до негативних наслідків. Кожен з елементів технології є однаково важливим і сам окремо не може забезпечити успіх.

Чи важливо використовувати якісне насіння та посадковий матеріал? Так, безумовно!

Чи можна говорити про високу ефективність процесу вирощування без сучасних засобів механізації? Гадаю, не варто. Для прикладу, несправний картопле-збиральний комбайн, травмуючи бульбу під час збирання, одночасно руйнує доцільність багатьох витрат на технологію вирощування культури. А перспектива тривалого зберігання такої травмованої бульби, без сумніву, буде під загрозою. 

Також зрозуміло, що і норми застосування добрив теж повинні бути обґрунтовані. І розрахунок щодо їх кількості має будуватися виключно на основі аналізу.

Щодо вибору ЗЗР, під час планування системи захисту слід враховувати багато різних показників. Важливо розуміти не тільки хімічний склад пестициду, зазначений на етикетці, зокрема яка діюча речовина входить до його складу, а й реальні можливості готової формуляції. Насамперед важливо усвідомити, що оригінальний, якісний продукт — це комплекс компонентів, однак саме готова формуляція препарату, що пройшла низку багаторічних випробувань, може забезпечити очікуваний результат.

«Сингента» комплексно допомагає виробникам овочів в ефективній боротьбі проти  шкідливого впливу з боку специфічних для овочевих культур шкідників, хвороб та бур’янів.  Нові розробки від компанії не лише високоефективні, а й, що важливо, безпечні для довкілля. Кожен із продуктів від «Сингента», рекомендованих для захисту овочів від шкідників та хвороб з урахуванням їх властивостей, завжди має чіткі рекомендації щодо застосування.  

Так, добре відомий фунгіцид КВАДРІС® ТОП завдяки поєднанню двох компонентів в одну формуляцію виявляє потужну контактно-системну дію. Наукові дослідження та промислове застосування КВАДРІС® ТОП підтверджують високу ефективність і широкий спектр дії з профілактичними, лікувальними й антиспорулянтними властивостями. Це дає можливість включати препарат до системи захисту овочевих культур та картоплі на всіх етапах вегетації рослин. 

Своє особливе місце в системі захисту овочевих культур має і ґрунтовий фунгіцид ЮНІФОРМ®. З 2013 року «Сингента» пропонує цей сучасний унікальний ґрунтовий фунгіцид для застосування через систему крапельного поливу. Для захисту картоплі розроблена окрема ЮНІФОРМ®-технологія, яка складається не тільки з використання самого препарату, а й під неї спеціально розроблені розпилювачі та напрацьовані відповідні рекомендації. ЮНІФОРМ® є унікальним продуктом із широким спектром дії, що надійно захищає рослини від збудників кореневої та прикореневої гнилі.

Ґрунтова формуляція ЮНІФОРМ® блокує можливість розвитку таких фітопатогенів, як пітіум, ризоктонія, антракноз, фузаріоз, гельмінтоспоріоз, фітофтороз та склеротинія. Величезний досвід застосування ЮНІФОРМ® для захисту овочів через систему крапельного поливу є свідченням високої ефективності продукту проти гнилей кореневої системи. Вигоди при використанні ЮНІФОРМ® через систему крапельного поливу виправдовують інвестиції.

Список переваг насправді вагомий:

  • Рівномірність розподілу діючих речовин у кореневій зоні.
  • Подача діючої речовини в ґрунт безпосередньо до кореневої системи рослини.
  • Створення для коренів рослин сприятливого середовища.
  • Зменшення концентрації патогенів і, як наслідок, зниження захворюваності рослин.

Боротьба з хворобами овочів із застосуванням добре відомих фунгіцидів РИДОМІЛ® ГОЛД та РЕВУС® ТОП має чіткий регламент. Такі рекомендації від компанії «Сингента» завжди базуються на численних комплексних дослідженнях спектра біологічної ефективності продуктів та моніторингу розвитку хвороб.

Навіть такий авторитетний фунгіцид, як РИДОМІЛ® ГОЛД, у складі якого є системна діюча речовина металаксил-М та контактна манкоцеб,  рекомендований для застосування в той час, коли рослини інтенсивно нарощують наземну вегетативну масу. І ця рекомендація для РИДОМІЛ® ГОЛД  пов’язана з можливістю металаксилу-М швидко поширюватися рослиною як акропетально, так і базипетально, потрапляючи також у новий приріст. Завдяки чому захищається вся рослина, подовжується період захисної дії та зникає потреба у повторній обробці в разі дощу.  Друга діюча речовина препарату — манкоцеб — допомагає пригнічувати патогени на поверхні рослин. Однак манкоцеб не може проникати під кутикулу рослинної тканини. Саме тому «Сингента» створила готовий продукт РИДОМІЛ® ГОЛД, який використовується виробниками для ефективної боротьби з фітопатогенною мікрофлорою.  

Застосування пестицидів проти визначених цільових об’єктів завжди забезпечує максимальну ефективність і можливість уникнути додаткових обробок. Включення до програми захисту картоплі та томатапрепарату РЕВУС® ТОП, який має профілактичну й лікувальну активність проти Phytophthora infestans, Alternaria solani і A. Alternata,дозволяє ефективно захищати посадки  від фітофторозу й альтернаріозу та отримувати максимальну прибавку врожаю. Ефективність препарату РЕВУС® ТОП проти даних патогенів відзначалася в усі роки випробувань у лабораторних і польових умовах на штучному й природному інфекційних фонах.

Зустрічаючись з овочівниками на семінарах та Днях поля, фахівці компанії не тільки розповідають про новинки від «Сингента», а й завжди наголошують на важливості мінімізації залишків пестицидів у готовій продукції для кінцевого споживача. Проте без належного виконання з боку виробників всіх агротехнічних заходів, без використання досліджених препаратів і дотримання регламенту їх застосування зробити це досить важко.

Одержати безпечний для споживання продукт цілком можливо, але лише за умови дотримання технології та правильного застосування ЗЗР. Безпека харчування людей завжди повинна бути головним критерієм та пріоритетом при побудові  систем захисту рослин. Порушення регламентів застосування ЗЗР не повинно мати місця ані на виробництві, ані на присадибних ділянках.

Володимир Борисенко, технічний експерт, компанія “Сингента”

www.syngenta.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ