Овочі-Ягоди-Сад

Експертка розповіла про фактори, що заважають отримати гарний урожай овочів

Через помилки у системі живлення та захисту овочів крупні фермери недоотримують від 10 до 30% потенційного врожаю, дрібні – до 40%, вважає Зіновія Єлінська, агроекспертка, консультантка з питань технології вирощування та захисту овочевих культур відкритого й закритого ґрунту.

Про це вона розповіла в своїй колонці на AgroTimes.

«За потенційної врожайності цибулі ріпчастої 100–110 т/га великі промислові виробники отримали в середньому 80–90 т/га, а дрібні –– 60–65 т/га, – зазначила експертка. – Моркви відповідно: 90–100 т/га у великих господарствах, 70–75 т/га у дрібних за потенційної врожайності 110–120 т/га. Така ж тенденція спостерігалася стосовно буряків столових, томатів і перцю. Важливо, що це показники загальної врожайності. Що ж стосується товарної, то вона нижча приблизно на 30–35% –– аж настільки. Тобто, за врожайності цибулі ріпчастої 80–90 т/га великі виробники отримали товарної цибулі на рівні 65–75 т/га, а дрібні –– ще менше».

За словами Зіновії Єлінської, головними причинами такої ситуації є неправильно побудована схемі живлення і схемі захисту рослин. Багато господарств пропустили появу хвороб, пізно їх розпізнали, невчасно (іноді через несприятливі погодні умови) обробили посіви засобами захисту. Як наслідок, було втрачено врожайність і якість. Через це значну частину продукції не можна було закласти у сховища, бо вона виявилася неготовою до зберігання. 

«Саме тому фермеру важливо розуміти, як готувати врожай до зберігання ще в полі, як профілактувати хвороби, що робити, коли початок поширення патогенів пропустили. Те саме стосується боротьби зі шкідниками», – наголосила консультантка.

Матеріал підготовлений в рамках проекту ЕФКО –– ефективність виробництва в плодоовочевому секторі, який впроваджується Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку –– АГРО та Асоціацією «Ягідництво України».

Читайте також: Низька якість та нестача сховищ знижують ціни на моркву, – фермер