Агромаркет

Ефективний засіб проти кліща

Ефективний засіб проти кліща

Червоний курячий кліщ є одним із найнебезпечніших кровосисних паразитів, що провокує зниження продуктивності птиці та завдає суттєвої економічної шкоди господарствам.   

 

Червоний курячий кліщ в Україні поширений майже  повсюдно. Хоч паразитувати на птиці він може цілий рік,  проте найінтенсивніше зазвичай розмножується в теплу  пору року. Найнебезпечніший цей ектопаразит тим, що  часто стає переносником збудників небезпечних хвороб  птиці: сальмонельозу, пастерельозу, орнітозу, хвороби  Ньюкасла, Марека, спірохетозу, туберкульозу, холери,  Ку-лихоманки тощо. Також кліщ має здатність паразитува ти на тілі людини, спричиняючи свербіж, гострі алергічні  дерматити, кропив’янку. 

 

Інвазованим особинам курячий кліщ доставляє величезний дискомфорт. Уражена кліщем птиця поводиться  неспокійно, споживає менше корму, стає агресивною та збудженою. Укуси ектопаразита провокують у птиці свербіж,  що призводить до виникнення в неї стресу. За масового  паразитування ектопаразитів у птиці знижується продуктивність, погіршуються показники крові (розвивається  анемія), швидко настає виснаження. В запущених випадках  пригнічується імунітет, підвищується сприйнятливість до  інфекційних захворювань, починається падіж молодняку,  а іноді й дорослої птиці. 

 

Найкращими умовами для інтенсивного розвитку курячого кліща стають несприятливі санітарно-гігієнічні умови  в пташниках і відсутність профілактичних заходів, які,  зокрема, спрямовані на усунення причини проникнення  кліща в господарство. 

 

Переносникинебезпечнихзахворювань 

 

В університеті м. Болоньї професор Камарда (Camarda)  провів дослідження, яке in vivo підтвердило залежність  передання S. Gallinarum птиці через червоного кліща.  Для дослідження брали 16 здорових несучок кросу  Hy-Line brown вагою 1,7 кг у двох ізоляторах. Орально  провели зараження польовим ізолятом S. Gallinarum (SG)  у дозі 107 од./мл. На 7-й день досліду в кожний ізолятор  було поміщено 25 000 кліщів (дорослі та німфи). На 8, 9,  10-й дні провели оцінювання контамінації червоних кліщів  S. Gallinarum (методом ПЦР). На 10-й день відібрали позитивних до S. Gallinarum кліщів. 

 

На другому етапі досліду відібраних кліщів помістили  в чотири ізолятори (дерев’яні бокси). В кожен ізолятор  помістили по 8 здорових курей (усього 32 голови). Після  цього 16 голів птиці з двох ізоляторів отримали препарат  Екзолт, інші 16 голів птиці, яких утримували у двох інших  ізоляторах препарат не отримували — були контрольною  групою. Протягом наступних 10 днів було видно, що багато  курей у досліджуваній групі мали ознаки депресії, діареї  й загинули від септицемії. Загибла птиця мала типові  ознаки інфікування S. Gallinarum, що потім було виділено  лабораторно. 

 

Таким чином, у результаті досліду було продемонстровано, що кліщі можуть бути інфіковані сальмонелою від  хворої птиці й потім заражати здорову птицю. В групі, яка  отримала Екзолт, захворювання не поширювалося. Таким  чином, було підтверджено ефективність цього препарату  проти червоного кліща. 

 

Боротьба з червоним кліщем 

 

Найбільше клопоту червоний кліщ завдає птиці вночі. Саме у цей час його найлегше виявити, хоча за умов  високої інвазивності стада кліщі стають помітні й вдень.    Позбавитися від курячого кліща на виробництві зазвичай  досить важко. За сприятливих умов, які саме й існують  у птахівничих приміщеннях, розвиток кліща відбувається  безперервно, в пташниках оптимальна для їх розвитку  температура й вологість. 

 

Ускладнюється боротьба з кліщем ще й тим, що ці кровосисні ектопаразити часто ховаються у важкодоступних  місцях — у щілинах на стінах, різному смітті в приміщенні  й інших місцях. Живі червоні кліщі або їх яйця часто  є в скупченнях мертвих кліщів, змішаних із пилом і кормом. 

 

Правильний вибір препарату 

 

Для ефективної боротьби з червоним кліщем дуже важливо застосовувати дієві й не токсичні препарати, хімічно  не агресивні, які не мають негативного впливу на інші  живі організми. Також важливо, щоб препарат не впливав негативно на якість кінцевої продукції і не порушував  репродуктивну функцію птиці. 

 

Високим критеріям якості відповідає Екзолт — препарат,  що довів свою ефективність для зниження популяції червоного кліща. Діючою речовиною цього препарату є флураланер. Це новий клас ізоксазолінів — заміщений бензамід.  Препарат має подвійну дію: є антагоністом нейромедіатора  гальмування гамма-аміномасляної кислоти (блокування  рецепторів ГАМК) і блокує L-глутамат-керовані хлористі  канали. Така подвійна дія зменшує ймовірність виникнення  резистентності на два різних механізми замість одного. 

 

Флураланер, порівнюючи з іншими антагоністами ГАМК  (івермектин, фіпроніл), діє на нові ділянки зв’язування  рецепторів. У результаті відбувається параліч нервової сис теми кліща, що призводить до його смерті. Флураланер не  активний до рецепторів ГАМК у ссавців, що робить Екзолт  абсолютно безпечним. Препарат має високу біодоступність  за перорального застосування (90%), добре розчиняється  у воді, в організмі птиці має миттєвий ефект. З організму  виводиться повільно — не менше як 15 діб. Під час дії цього  препарату самки кліща не відкладають яйця. На стадії яйця  та личинки Dermanyssus gallinae не потребує крові. Кров п’ють  протонімфи, дейтонімфи та дорослі кліщі. В оптимальних  умовах життєвий цикл червоного кліща становить 7 днів.  Установлено, що не менше ніж 98% кліщів гинуть протягом  4 год після контакту з Екзолтом. За повторного застосування  гинуть кліщі, що були на стадії яйця та личинки. 

 

Схема лікування 

 

Екзолт — досить легкий і безпечний у застосуванні. Він  пройшов перевірку у Європейському агентстві лікарських  засобів (ЕМА) й був ухвалений Європейською комісією  для застосування у всіх країнах ЄС. Період каренції препарату — 0 днів. Він не викликає у птиці стрес, до нього не  формується резистентність. 

 

Екзолт застосовують тільки з питною водою в розрахунку 0,5 мг флураланеру/кг маси тіла (що еквівалент но 0,05 мл препарату/кг маси тіла). Для досягнення  оптимального лікувального ефекту потрібно провести  повний курс обробок: оптимально 2 обробки з інтервалом 7 днів. 

 

Слід правильно вирахувати потрібний об’єм води, який  може спожити птиця (ґрунтуючись на середньому споживанні води протягом попереднього періоду). Потрібну  кількість препарату вираховують із розрахунку загальної  маси птиці, що підлягатиме обробці, застосовуючи тільки  відкалібровані зважувальні й вимірювальні прилади, за  формулою: 1 мл продукту/день обробки = загальна маса  (кг) птиці . 0,05 мл. 

 

До того ж 500 мл препарату Екзолт достатньо для  обробки 10 тис. кілограмів птиці (або 5000 курей масою  2 кг кожна) на день обробки. 

 

Застосування Екзолту у період вирощування несучки  чи батьківського стада перед переведенням також має  свої особливості. Якщо ви хочете здійснити повний моніторинг перед застосуванням Екзолту до початку переведення птиці, треба почати з 26-го дня перед запланованою датою. Дуже важливо зробити попередні прогнози  з урахуванням температурного ефекту. Якщо протягом  перших 15 днів після першого введення Екзолт темпера тура в приміщенні (або в будь-якому холоднішому місці  в будівлі, де ховаються кліщі) знижується нижче за +15 °С  протягом тривалого періоду часу (>24 год або вночі) існує  дуже високий ризик того, що яйця, які є на час проведення першого введення Екзолту, не розвиватимуться  протягом 15 днів, що гарантує 100%-ву ефективність  знищення. Червоні кліщі на інших стадіях розвитку  найшвидше будуть набагато повільніше залишати свій  «притулок» або приховувані місця. Важливо враховувати  й те, що без живлення курячий кліщ може прожити до  11 місяців. За різкого зниження температури до менш  ніж +5 °С настає загибель живих особин. 

 

У будь-яких заходах, спрямованих на знищення ектопаразитів, зокрема й для ефективної боротьби з червоним  кліщем, дуже важливо ретельно дотримуватися всіх ветеринарно-санітарних норм на підприємстві, а також вчасно  проводити дератизацію й дезінсекцію приміщень.   

 

Матеріал надала компанія «СимедікаУА»

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ