Тваринництво

В агрофірмі «Єрчики» керують результативністю ферми завдяки інтегрованим рішенням від DeLaval

Ефект синергії

Ефект синергії

В агрофірмі «Єрчики» керують результативністю ферми завдяки впровадженню інтегрованих рішень DeLaval і мистецтва утримання худоби. 

Приватна агрофірма «Єрчики» збудувала сучасну молочну ферму на 1000 голів великої рогатої худоби, інвестувавши близько 150 млн гривень. На підприємстві створено замкнутий виробничий цикл «земля — корми — корова — молоко» і встановлено доїльне обладнання та систему керування стадом DelPro компанії DeLaval, що комплексно дає можливість виробляти сировину найвищої якості за конкурентною собівартістю. Середні надої молока ґатунку екстра в агрофірмі сягають європейських показників, що забезпечує компанії рентабельність. 

Продуманий концепт 

Прибутковість індустріальної молочної ферми залежить від багатьох чинників. Насамперед — від максимальної ефективності підприємства, що визначається кількістю поголів’я, яке здатен доглядати один працівник. І щоб спеціаліст міг підвищувати продуктивність праці, він має бути забезпечений сучасною апаратурою й технікою. 

Другий чинник — наявність кормової бази. У той час як концентровані корми можна виробити самим або купити, то грубі потрібно вирощувати самим через відсутність пропозицій на ринку, а отже, треба мати відповідну кількість ріллі під посіви. 

Третій чинник — екологічний. Відповідно до вимог ферму можна розташувати не ближче ніж за 300 м від населеного пункту, бо в процесі життєдіяльності тварини виробляють шкідливі речовини й велику кількість гною. 

«Ферма агрофірми „Єрчики” — компактна й відповідає всім показниками: щодо дотримання екологічних норм, забезпечення кормами та за ефективністю навантаження на одного працівника», — вважає Едуард Зігерт, менеджер із роботи з ключовими клієнтами компанії DeLaval. 

Доїльна зала паралельного типу Р2100 2 × 20 забезпечить продуктивність доїння
188–190 корів на годину

Логіка комплектування 

В агрофірмі суворо стежать за якістю продукції. Тому понад 15 років працюють за технологією доїння, що зводить до мінімуму контакт із продуктом. Обираючи обладнання для ферми, робили акцент ще й на максимальній продуктивності та довговічності. 

Вибір зупинили на доїльній залі паралельного типу Р2100 2 . 20, який можуть обслуговувати два працівники. «Якщо працівники не рахуватимуть горобців на дротах, а швидко виконуватимуть усі процедури доїння в технологічній послідовності, то така доїльна зала забезпечить продуктивність доїння 188–190 корів на годину», — зауважує пан Едуард. 

Розрахунок усієї схеми логічний і простий. Три сесії доїння стада у 1000 голів триватимуть 18 годин. На промивання апаратури після кожної сесії треба ще 3 год, на проведення сервісного обслуговування — ще 3 год. Доїльне обладнання підібрано таким чином, що за нашої кількості поголів’я воно використовується з максимальним навантаженням, адже ферма виробляє молоко в режимі нон-стоп 24/7, і дозволяє ефективно залучати працівників. 

Серед переваг системи доїння працівники ферми зазначають простоту процесу; вона не створює дискомфорту для корів, які дуже чутливі до будь-яких змін. По закінченні доїння, коли швидкість потоку молока падає нижче за 200 мл/хв, доїльний апарат автоматично вимикається, акуратно знімається з дійок і підіймається, аби не зашкодити корові. 

Операції з молоком 

Чилер CWC 120 забезпечує потужне миттєве охолодження молока

Для доїння великого обсягу молока потрібне охолоджування високої продуктивності. Цю вимогу задовольняє компактний чилер CWC 120 виробництва DeLaval. Він забезпечує потужне миттєве охолодження і точне регулювання температури, що необхідне для збереження якості молока. «З дійки молоко потрапляє в герметичну систему й моментально охолоджується до –3…–4 °С в період бактерицидної фази — тобто мікроби не встигають почати розвиватися, — пояснює Едуард Зігерт. — За такої температури молоко може зберігатися 60–70 год». 

На шляху до танка-охолоджувача енергія молока (воно має температуру +37 °С) не втрачається, а акумулюється в теплообміннику й використовується для нагрівання технічної води, що використовується для миття апаратури. Відтак, агрофірма заощаджує суттєві кошти завдяки зниженню споживання електроенергії. Загалом систему організовано так, щоб забезпечити максимальну ефективність щодо використання енергії та логістики молока. 

ТО для системи 

Монтуючи обладнання, фахівці компанії DeLaval проводять навчання для персоналу ферми. Як показує практика, під час експлуатації системи доїння 95% питань вирішуються у телефонному режимі. 

Чотири рази на рік фахівці DeLaval проводять тестування обладнання, за потреби постачають запасні частини, засоби захисту, мийні засоби та супутні товари згідно зі складеним планом постачань. 

«Здійснюючи регулярне сервісне обслуговування й контролюючи роботу системи, ми отримуємо прогнозований результат, — наголошує представник компанії DeLaval. — Інакше слід очікувати неприємностей, адже апаратура працює в агресивному середовищі й в інтенсивному режимі». 

Цілісне бачення 

Установивши систему керування стадом DelPro, працівники ферми мають оперативну інформацію щодо кожної корови та роботи доїльного обладнання, а керівництво — ще й прогнози та можливість оцінити ефективність роботи персоналу. 

Щоразу, коли корови приходять на доїння, відбувається сканування завдяки встановленим транспондерам за різними показниками: початок доїння, кількість молока, швидкість молоковіддачі, закінчення доїння. Наприклад, швидкість доїння є багатофакторним показником, адже існує правило: чим краще корову підготували — тим швидше вона віддає молоко. Зниження швидкості молоковіддачі може вказувати, зокрема, на збій у налаштуванні системи доїння чи якість дійкової гуми. А от зміни в електропровідності молока сигналізують про початок запальних процесів. Лічильник ММ27 (найпрогресивніший на ринку серед інфрачервоних лічильників) має функцію індикації наявності найменшої дози крові в молоці. В разі її виявлення він сигналізує про проблему, і доїння корови припиняється. 

Дані щодо ветеринарного обслуговування, проведення певних процедур і застосованих препаратів; дати осіменіння й отелення тощо спеціаліст додає до програми. 

Система DelPro збирає, обробляє й аналізує всі дані по кожній тварині чи групі тварин (наприклад, у яких спостерігається низхідна тенденція продуктивності) і подає її у візуальному форматі (графіки, діаграми). Систематизована інформація, зібрана впродовж тривалого періоду, дозволяє побачити зміни продуктивності тварин, оперативно з’ясувати причину зниження надоїв і розв’язати проблему. 

Звичайно, доїльний зал може працювати і без програмного забезпечення. Але фермер не матиме інформації щодо кількості молока та стану здоров’я корови. Так, унесення до програми керування стада дату запліднення корів допоможе дізнатися про орієнтовний день отелення та завчасно забезпечити тварині відповідний догляд. Внесли дату отелення — програма показує лактаційну криву (якщо програма має історію корови) або будує можливу лактаційну криву для корови, що отелилася вперше. Зібрана за тривалий період інформація допоможе фермеру спланувати очікувану продуктивність корови. «У США існують аутсорсингові компанії, що збирають і надають фермеру інформацію, необхідну для керування стадом, — розповідає пан Едуард. — В Україні таких послуг не надають, тому доводиться самостійно керувати стадом. За досягнення стада близько 200 голів, господарі почуваються як сліпі кошенята й уже не можуть вести якісний облік вручну». 

Програма DelPro не потребує щорічної абонплати й надається безкоштовно клієнту, коли купується обладнання. Вона не потребує встановлення додаткових модулів, як наприклад, у деяких конкурентів-виробників. DelPro така «просунута», що клієнти застосовують її можливості на близько 25% — їм цього достатньо для аналізу й керування фермою. Але оскільки немає меж для удосконалення роботи на фермі, завжди можна скористатися іншими функціями — наприклад, для удосконалення годівлі корів і телят. 

Балансування на грані 

Більшою мірою продуктивність корів залежить від умов утримання й годівлі. Залежно від фізіологічного стану корови (сухостій, отелення) змінюється крива молока. Після отелення вона зростає і на 90–100-й день виходить на максимум, деякій час перебуває на цьому рівні й знижується. 

Компанія DeLaval установила на фермі «Єрчики» чесалки для корів

«Мистецтво спеціалістів і технологів полягає в організації годівлю таким чином, щоб пік продуктивності піднявся максимально високо, як це дозволяє генетичний потенціал корови, а крива пішла вниз якомога пізніше, — коментує пан Едуард. — Тоді від отелення до запуску можна отримати максимальну кількість молока від корови. Проте важливо зберегти здоров’я тварини. А це — балансування на тонкій грані можливостей організму». Також майстерність технологів полягає ще у тому, щоб вчасно запліднити корову, аби наступна лактація була також продуктивна. Ці та інші технологічні нюанси — в руках спеціалістів, які працюють зі стадом. 

Не менш важливо забезпечити комфортні умови коровам. Зокрема, у корівнику «Єрчики» встановлено систему для відведення гною під землею, що сприяє підтриманню чистоти в приміщенні. Також компанія DeLaval установила на фермі «Єрчики» освітлення, забезпечила їх сучасними напувалками, чесалками, матрацами для корів За наявності всіх елементів, що потрібні для поліпшення технології утримання корів, можна розраховувати на отримання від кожної корови в середньому 35 л/добу та прагнути до позначки 40 л. 

Лариса Степанушко

журнал The Ukrainian Farmer, червень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ