Тваринництво

Ефект «швидкої допомоги»

Існує препарат, що є надійним помічником для надання швидкої допомоги в лікуванні тварин

У процесі вирощування тварин і їх продуктивного використання, що відрізняється від природних умов, тваринники часто бачать порушення травлення на різних етапах вирощування тварин і виробництва тваринницької продукції. Найчастіше такі порушення трапляються у так звані перехідні періоди, коли тварини схильні до стресів, коли відбуваються зміни в гормональному стані й обміні речовин, перебудова органів і систем у процесі росту, а також унаслідок порушень енергетичнопротеїнового та вуглеводно-ліпідного обмінів. Часто лікування направлене на стримування або нівелювання симптомів замість знешкодження причин і кардинального впливу на розвиток порушень травлення.

Спеціалісти компанії LIVISTO діяли за принципом кардинального впливу на виникнення й розвиток порушень травлення. У результаті проведених досліджень було винайдено препарат Менбутил, що регулює розвиток порушень травлення на етапі їх виникнення й кардинально змінює їхній перебіг і зупиняє патологічні процеси для поліпшення стану тварин і виграшу часу для подальшої підтримувальної терапії. Це так звана «швидка допомога» за будь-яких порушень травлення. Унікальність цього препарату під час використання практично для всіх видів тварин (окрім родини котячих) — швидка його дія, швидке відновлення організму та відсутність періоду очікування — дає Менбутилу перевагу над іншими препаратами в лікуванні порушень травлення.

Менбутил із діючою речовиною менбутон стимулює функцію шлунково-кишкового тракту. Впливаючи на шлунок, збільшує секрецію пепсиногену, що веде до швидшого розщеплення протеїнів на пептиди. Подальша дія на підшлункову залозу призводить до збільшення секреції трипсиногену, який забезпечує розщеплення пептидів на амінокислоти й пропорційне розщеплення ліпідів і вуглеводів під дією панкреатичних ензимів. Вплив на печінку та жовчний міхур полягає у збільшенні секреції жовчі в кількісному вираженні та у якісному складі, що, своєю чергою, веде до підвищення метаболізму та виведення токсичних продуктів обміну. Збільшення виділення жовчі у дванадцятипалу кишку позитивно впливає на емульгацію жирів й активацію харчових ліпаз. Характерною особливістю дії менбутилу є вплив на розвиток патології, а не маскування наслідків. Звісно, застосування цього препарату не є своєрідною панацеєю, але є надійним помічником для швидкої допомоги в лікуванні тварин.

Застосування Менбутилу на різних видах тварин уже показало свої результати. Так, його застосування під час кетозу ВРХ дозволяє швидко знизити рівень кетонових тіл у крові тварин, підвищити апетит і стимулювати власні сили організму, виправити порушення обміну речовин.

Для телят застосування Менбутилу в періоди зміни корму, перехідного періоду з молозива та молока на ЗНМ та грубі корми стимулюватиме жовчовиведення, збільшуватиме перетравність корму, покращуватиме засвоєння жиророзчинних вітамінів тощо. Всі ці чинники позитивно впливають на рівномірність процесів в організмі телят, пришвидшують ріст і розвиток усього організму.

Поліпшення травлення дає свої результати в комплексному лікуванні будь-яких розладів травлення, токсемій, кетозів, відсутності апетиту й гіпотоній передшлунків, печінковій недостатності та дисфункції підшлункової залози.

У вирощуванні та виробничому використанні кіз та овець Менбутил гостро необхідний за будь-яких токсемій, зокрема токсемії під час вагітності, печінкової недостатності та порушень травлення, що часто виникають у козенят і ягнят.

Прояви кетозів у свиноматок, а також часті порушення апетиту й травлення взагалі в поросят трапляються в кожному свинарському господарстві, де немає можливості забезпечити індивідуальний підхід до годівлі й утримання кожної тварини різних вікових і продуктивних груп. Практичний досвід застосування Менбутилу у свиней показав відновлення апетиту у свиноматок і поліпшення стану поросят уже за 30–40 хв після застосування.

У промисловому та спортивному конярстві багато проблем завдають кишкові кольки, пов’язані з перегодовуванням коней, напуванням водою неналежної температури після фізичних навантажень, інтоксикації внаслідок кормових отруєнь й інфекційних захворювань. Тому першочергово слід застосовувати Менбутил у комплексному лікуванні цих захворювань. Слід пам’ятати, що Менбутил не діятиме в разі ниркових кольок і проблем, пов’язаних з іншими системами, крім травної.

У спортивному, племінному собаківництві також застосовують Менбутил для лікування порушень апетиту, в комплексному лікуванні печінкової недостатності, дисфункції підшлункової залози, запорів, відсутності апетиту, інтоксикацій, пов’язаних із неправильним вуглеводно-ліпідним обміном.

Якщо коротко підсумувати, то препарат Менбутил має бути в аптечці швидкої ветеринарної допомоги в будь-якому тваринницькому господарстві, конефермі, племінних господарствах із конярства, собаківництва й козівництва, оскільки вартість племінних тварин і їх використання потребують особливого бережного ставлення для максимального подовження їхньої племінної та господарської цінності.

Дмитро Новаковський, лікар ветеринарної медицини, департамент технічної підтримки LIVISTO

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ