Елеватор

На початку заготівельної кампанії елеваторам важливо перевірити свою готовність до роботи в новому сезоні

Дрібниць не буває

Дрібниць не буває

На початку заготівельної кампанії елеваторам важливо перевірити свою готовність до роботи в новому сезоні.

Новий зерновий сезон уже розпочався. Елеватори південних областей активно приймають пшеницю і ячмінь нового врожаю, тоді як зберігальні підприємства на Півночі і Заході України пришвидшеними темпами завершують роботи з підготовки до заготівельної кампанії. Проводити таку підготовку цього року елеваторникам було складніше, ніж зазвичай. Профілактику й ремонт технологічного обладнання, зачищення сховищ простіше й зручніше виконувати тоді, коли все зерно з них уже вивезено. Та минулий сезон став найбагатшим в історії за врожаєм пізніх культур, тож, незважаючи на другу половину літа, на багатьох елеваторах ще й досі зберігаються залишки тогорічної кукурудзи, соняшнику й сої. В плані проведення регламентних робіт це означало необхідність переміщення зерна з одних силосів чи підлогових сховищ в інші, залучення резервних транспортних маршрутів разом із паралельною роботою з відвантаження зерна, від якої ніхто нікого не звільняв. Тому на багатьох елеваторах, доки одну частину потужностей приводили до ладу, інша — працювала, аби згодом помінятися з першою місцями. Таким чином, підготовка до роботи в новому сезоні на підприємствах зі зберігання зерна цього року потребувала більших зусиль і тривала трохи більше часу. 

Утім, керівникові будь-якого елеватора завжди здається, що його готувати можна і рік, і два, але все одно всього запланованого виконати не встигнеш. Тож входження в сезон за умов, коли на елеваторі ще щось не зроблено, — звичайне явище. Проте є обов’язкові заходи, які до початку заготівельної кампанії обов’язково мають бути завершені, і виконання яких є свідченням готовності підприємства до роботи в новому сезоні. 

У кожного своя специфіка 

Хочу відразу зауважити, що оскільки всі елеватори різні й двох схожих на аграрній мапі не знайти, то кожен із них матиме свої критерії готовності. Залежно від регіону розташування, віку підприємства, технічного обладнання, потужності зберігання, переліку основних культур, з якими воно працює, фінансового забезпечення й багато чого іншого заходи підготовки мають бути сплановані з урахуванням усіх цих особливостей. Наприклад, якщо говорити про лінійні елеватори південного регіону, де вже розпочалася заготівля, то їм підготуватися завжди трохи простіше, ніж підприємствам з північних і західних областей. Адже на півдні працюють в основному з ранніми культурами і соняшником, через місцеві кліматичні умови їх практично не потрібно сушити, тому зерносушарки тут на елеваторах або малопотужні, або зовсім їх немає. Тим часом у лісостеповій зоні та на Поліссі у великій кількості вирощують кукурудзу, яка найчастіше надходить із полів з високим умістом вологи. Для підприємств зберігання це означає не лише необхідність сушіння великих обсягів зерна, а й збільшену кількість технологічних операцій із ним — ретельно почистити, подати на сушарку і тільки потім засипати в силоси.

Утім, незважаючи на те, Південь країни це чи Північ, підготовка елеваторів до роботи в новому сезоні практично всюди проводиться за недостатньої забезпеченості коштами, в умовах обмеженого людського і професійного ресурсу, а також у вкрай стислі строки, бо тримати навіть частину елеватора «вхолосту» жодному власнику — не цікаво. 

Щоб найефективніше розпорядитися наявним часом і засобами, ще до початку проведення профілактичних і ремонтних робіт потрібно оцінити працездатність як окремих вузлів, дільниць, так і елеватора загалом, що дозволить скласти план першочергових і бажаних заходів. Наступним кроком слід переконатися в надійності постачання підприємства енергоресурсами. Для підприємств, які вантажать зерно на  експорт, дуже важливо провести регламентні процедури із сертифікації виробництва, а також акредитації виробничо-технічної лабораторії, подовження дозвільної документації. Не мені пояснювати значення завчасного якісного й професійного обслуговування основних метрологічних і вимірювальних засобів на елеваторі з подальшою обов’язковою їх перевіркою у відповідних органах. Від себе я б додав, що особливу увагу також варто приділити ще й кадровій політиці. Якщо підприємство націлено працювати стабільно, без аварій і збоїв, треба забезпечити його кваліфікованим кадровим ресурсом, організувати професійне навчання та курси підвищення кваліфікацій як для постійного персоналу, так і для тимчасових працівників (сушильних майстрів особливо). 

Зі старими сховищами — дорожче й складніше 

Зберігальні підприємства з обмеженими фінансовими можливостями проводять підготовку з метою насамперед зберегти робочими технологічні споруди й обладнання, і тільки зрідка — для модернізації та заміни основних фондів. Їхнє основне завдання — відпрацювати сезон із мінімальними витратами на ліквідацію аварій і непередбачені ремонти. 

Підготовка ХПП, КХП та елеваторів старого типу до роботи в рази складніша, дорожча й потребує більших трудовитрат, а отже, і витрат часу. Старі підприємства переважно представлені складами підлогового зберігання, які вимагають особливої уваги навіть з огляду тільки на велику площу дахів і фундаментів. Обслуговування зерносховищ із бетонними силосами согового типу теж доволі недешеве задоволення. Утримання робочим такого елеватора потребує дбайливого догляду в сенсі проведення своєчасних і якісних ремонтів согових з’єднань, покрівлі, фундаментів. Здебільшого це вартісні висотні роботи й дорогі ремонтні матеріали. 

Є два варіанти підготовки застарілих елеваторів. Перший — це коли просто роблять красиву «картинку» й витрачають і без того обмежений бюджет на фарби, побілку, можливо, нову покрівлю тощо, але не вкладають у технології доробки та зберігання. За другого варіанта на зовнішній вигляд уваги майже не звертають, натомість цілеспрямовано займаються забезпеченням надійності, енергоефективності, пришвидшенням відвантаження й приймання, підвищенням безпеки як для персоналу, так і для зерна. Витрати на утримання й обслуговування в такому разі великі, а головне — зростатимуть і надалі. Місткість зберігання на старому елеваторі залишається незмінно малою, а собівартість зберігання — надмірною через високі експлуатаційні витрати. 

Та найчастіше старі ХПП і КХП з невеликими обсягами зберігання (до 30 тис. тонн) не здатні забезпечити зростання добових показників із приймання, сушіння, відвантаження без проведення суттєвої модернізації, а виконати її за власні кошти практично нереально — тільки із залученням сторонніх інвестицій або банківських кредитів. Тому підготовка до роботи підприємств старого типу істотно відрізняється від підготовки сучасних елеваторів. Утім, уважаю за потрібне розвіяти міф про те, що новозбудовані технологічні елеватори практично не потребують обслуговування й ремонтів — навіть дуже потребують. 

Головна увага — силосам 

Підготовка сучасного елеватора полягає в обслуговуванні внутрішніх і зовнішніх інженерних мереж, обов’язковому обстеженні фундаментів і конструкцій силосів із метою своєчасного виявлення їх осадів чи ухилів (кренів). Для цього потрібно проводити відповідні точні заміри, тому краще цю роботу довірити фаховим спеціалістам. Фундаменти силосів схильні до морозної деструкції (морозобій), тому їх потрібно додатково зачищати до твердої основи й обробляти ремонтними розчинами, метою чого є створення захисного шару арматури та забезпечення надійного анкерного кріплення. Окремим завданням є ретельне обстеження металевих силосів для виявлення зірваних болтів, корозії, щілин у примиканні нижніх листів до основи, розгерметизації покрівлі. 

Не лише на нових, а й на всіх елеваторах належна підготовка до роботи зерносушарки є вкрай важливим процесом, що потребує знання справи. Головне правило — щоб цю підготовку виконували люди, які й будуть на ній працювати. В сушарці необхідно не лише ліквідувати розсипи зерна внаслідок спрацювання й стирання конструктивних частин, а й усунути втрати сушильного агента, які виникають через нещільності в з’єднанні секцій сушарки, дверних прорізів, зернопроводів. Витікання сушильного агента не через зерно не лише підвищує витрати палива, а й зменшує продуктивність і якість сушіння. Для належної підготовки сушарки важливо зачистити пальник і камеру змішування повітряних мас, очистити крильчатки лопатей вентиляторів, щоб у них не виникало дисбалансу і, як наслідок, не розбивало підшипники. Також слід відновити робочі органи сушарки, розподільні шнеки, дозатори, оскільки спрацьований вивантажний і розподільний шнек досить серйозно травмує зерно. Уваги потребує і газове обладнання, зокрема, регулятори подачі газу на пальник, адже часто механічне сміття з трубопроводів забиває їх, потрапляючи під робочий орган — мембрану. Надалі це призводить до некоректної роботи пальника й неможливості підтримання температури в заданому режимі. Незважаючи на те, що ці регламентні роботи є обов’язковими перед пуском газу, не варто до них ставитися як до формальностей. 

Обслуговування та комплектування зернових сепараторів — також важливий процес у підготовці елеваторів до нового сезону. Кліматичні зони зміщуються, у зв’язку з чим на полях швидко поширюються бур’яни, їхнє насіння потрапляє в зерно, тому важливо перед закладанням на зберігання його ретельно очистити від усіх сторонніх домішок. Також не варто забувати про давно відомі, але не менш важливі заходи в підготовці до приймання нового врожаю — зачищення й обробка сховищ від можливих шкідників і пожеж. Не зайвим буде потурбуватись і про якість дорожнього покриття до елеватора, адже від цього залежить автомобільний трафік, що безпосередньо впливає на оборотність. Як казав класик, тут дрібниць немає. І якщо всі їх урахувати, а найкритичніші недоліки усунути, то елеватор цілком готовий до роботи в новому сезоні. 

Усім високих оборотів і здійснення намічених планів! 

Сергій Щербань, директор Білозаводського елеватора

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ