Тваринництво

Програма керування стадом дає можливість будувати індивідуальні генетичні плани для господарств

Досягаємо результатів

Досягаємо результатів

Програма керування стадом дає можливість будувати індивідуальні генетичні плани для господарств. 

«Молочна ферма — це справа цілого життя!» — одного разу такою фразою директор сільгосппідприємства на Полтавщині схарактеризував ведення молочного бізнесу. Люди, які вирішили започаткувати молочне скотарство, знають, якою ціною даються навіть незначні позитивні зміни в результатах і яка ціна помилкових або несвоєчасних рішень. 

Аби молочний бізнес був ефективним, потрібна сукупність низки чинників: спеціальні приміщення для утримання/ годівлі/доїння тварин; кваліфікований персонал для роботи з поголів’ям; власне тварини, які даватимуть продукцію (молоко/м’ясо); кормова база тощо. 

До кожного з цих компонентів висувають певні вимоги та побажання. Отже, і рівень результатів буде формуватися залежно від того, чи відповідають ці чинники плановим рівням, закладеним у модель ферми. 

Тварини, які є механізмом виробництва продукції, відіграють надважливу роль у формуванні результатів. Просто утримувати будь-яких корів, годувати й доїти багато молока — на сьогодні не виходить. Тому все більше спеціалістів тваринництва України, формуючи високоефективне продуктивне стадо, прагнуть вивчити й користуватися знаннями світового надбання генетиків, щоб отримувати максимальну конверсію ресурсів та засобів у конкретних, часто індивідуальних умовах. 

То які ж етапи формування високоефективного стада? 

1. Оцінювання сучасних тварин — «яких тварин ми маємо?» 

2. Мета — «яких тварин ми хочемо мати?» 

3. Засоби — «яким чином і за який час зможемо отримати бажане?» 

Відповіді на ці запитання молочному бізнесу в Україні з 2016 року допомагають надавати представники найбільшої у світі приватної генетичної компанії Alta Genetics Inc. Нам знадобилося всього сім років роботи в Україні, щоб об’єднати в спільну команду понад 150 підприємств, які розвивають молочний бізнес. Завдяки злагодженій співпраці всі наші партнери відчули цінність участі спеціалістів «Альта Дженетикс Україна» в досягненні поставлених технологічних цілей. 

Для ефективного молочного бізнесу не достатньо придбати дорогий генетичний матеріал чи тварин із високим генетичним потенціалом. Фенотип тварин, яких ми фактично маємо, сформовано на 30% з генетики та на 70% з умов навколишнього середовища, у яких ми її реалізовуємо. Завдяки стабільному супроводу в питаннях відтворення та загального керування технологічними процесами молочних ферм, наші партнери мають розуміння поточної ситуації в генетиці та шляхів досягнення поставлених генетичних планів. 

Сучасне молочне скотарство вже понад пів століття послуговується програмами керування стадом як самостійними спеціалізованими інструментами, бо керування на папері (в журналах і блокнотах) давно не дає можливості робити це ефективно. У компанії «Альта Дженетикс» для розв’язання цих питань застосовують власну програму Alta GPS. Вона дає можливість будувати індивідуальні генетичні плани для господарств, порівнювати й відстежувати генетичний прогрес у часових інтервалах, створюючи закріплення найвідповідніших бугаїв індивідуально до тварин, для максимально швидкої реалізації генетичного плану. За час роботи в Україні сформувався достатньо широкий перелік господарств, які відчули переваги дотримання генетичного плану і впевнилися в правдивості розрахункових даних на основі продуктивності власних тварин. 

Згідно з періодичним формуванням звітів Herd female index ми наочно можемо спостерігати, як генетичний матеріал, який використовують у господарствах, наближає їх до поставленої в генетичному плані мети. 

Як це працює 

В Україні переважна більшість господарств уже тривалий період використовує генетичний матеріал плідників, що мають загальносвітову оцінку та відповідний рівень цінності за встановленим переліком критеріїв. Усіх їх поділяють на три блоки: ознаки й індекси зовнішнього вигляду (будова тіла, кінцівок, вимені), параметри продуктивності (надій, уміст жиру та білка), показники здоров’я (продуктивне довголіття, запліднювальна здатність, рівень соматичних клітин тощо). Принцип роботи нашого програмного забезпечення базується на аналізі параметрів батьків, дочки яких сьогодні знаходяться на МТФ. Далі спільно з працівниками господарства обговорюється і затверджується генетичний план, який допоможе максимально ефективно підбирати генетичний матеріал для досягнення поставлених генетичних цілей. 

Згідно з генетичним планом проводиться ранжування наявного поголів’я тварин відповідно до затверджених параметрів, і на фоні цього кожна тварина отримує індивідуальний індекс відповідності до погодженого генетичного плану. Наприклад, генетичний план передбачає 100% покращення за компонентністю молока (50% на жирність + 50% на вміст білка). Відповідно, найвищий індивідуальний індекс за цим генетичним планом матимуть тварини, батьки яких мали найвищі показники цих параметрів. На практиці ж господарства, як правило, використовують більше параметрів, а також обмежувальні чинники (ріст, ширина в крижах, довжина дійок, рівень соматики, легкість отелення тощо), які суттєво зменшують перелік бугаїв-плідників, що безпосередньо допомогли б досягнути основних цілей і параметрів, закладених у генетичному плані. Тому, підбираючи бугаїв-плідників, важливо зосереджуватися саме на основних параметрах, які безпосередньо відповідають генетичному плану. 

Програма AltaGPS має можливості формувати кілька типів звітів у вигляді списків (для роботи селекціонера) та графіків (краще підходить для презентацій власникам і візуалізації головним спеціалістам). Аналізуючи графіки, ми бачимо, що є тварини, яким присвоєно від’ємні індекси — зазвичай їх небагато. Що це означає? Такі тварини погані? Малопродуктивні? Підлягають вибракуванню на м’ясокомбінат? Однозначно — ні! Це тільки свідчить, що вони найменше відповідають саме вашому генетичному плану. Для якогось підприємства ці тварини можуть займати верхні позиції з високими індивідуальними індексами цінності, відповідно до напряму розвитку їх стада. На фоні цього спеціалісти часто ухвалюють рішення про продаж таких тварин як нетелей. Також є основна маса тварин, які мають високі індекси цінності, для осіменіння яких зазвичай використовують сексовану сперму від бугаїв із найвищими показниками. 

Також добре помітно, що з року в рік маємо позитивну динаміку слідування генетичному плану, внаслідок чого постійно покращуємо затверджені показники та наближаємось до отримання нашої ідеальної корови. Важливо усвідомлювати й періодично відстежувати генетичний прогрес у вашому стаді. Разом із цим розумінням і приходить задоволення від спільно проведеної роботи. Порівняння звітів, зроблених у різні періоди часу, дають чітке усвідомлення напряму, у якому розвивається й прогресує поголів’я. 

Create value — Build trust — Deliver results! (Створюємо цінності — Будуємо довіру — Досягаємо результатів!) — така філософія команди «Альта» у світі! 

Уже протягом семи років наші партнери в Україні мають можливість у цьому переконатися! Ви ще не з нами? Запрошуємо спробувати! 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ