Агрономія

Досконалість без обмежень!

Досконалість без обмежень!

Пшениця озима посідає гідне місце у структурі посівних площ господарств нашої держави. За даними Держстату, у 2018 році посівні площі становили 6,4 млн гектарів, за середньої врожайності 42,2 ц/га. Лідерами урожайності були Хмельницька (57,5 ц/га), Тернопільська (54 ц/га), Вінницька (53,8 ц/га), та Сумська (52,1 ц/га) області, хоча сезон зернових 2018-го і мав деякі свої особливості. З одного боку, були висока врожайність і ціна на якісне зерно. З іншого — ринок відчував його дефіцит: затяжні липневі дощі не дали вчасно зібрати врожай і спричинили проблеми з проростанням зерна в колосі та значне ураження зерна хворобами. Глобально ж, за прогнозами ФАО, у сезоні 2018/19 року ринок зерна пшениці не зазнаватиме великих змін, тобто слід очікувати більш-менш стабільної цінової політики. А тому площі під урожай 2019 року щодо минулого в Україні майже не змінилися — засіяно 6,5 млн гектарів. Кількість опадів була достатня для отримання дружних сходів. Традиційно найбільші посівні площі під культурою засіяли в південних областях: Одеській (0,55 млн га), Запорізькій (0,66 млн) і Дніпропетровській (0,51 млн). За даними обстежень, 86% посівів у доброму та задовільному стані, що є передумовою для успішної перезимівлі, кількість зимових опадів поки що достатня, особливо в західних і північно-східних регіонах.

 

 
Рис. Кількість опадів за грудень (за даними ФАО)

 

Проте досвід останніх років показує, що не слід очікувати сприятливих метеорологічних умов навесні. Минулий рік показав, як унаслідок швидкого підвищення температур (через два тижні після ВВВ температура повітря сягала +25 °C) ґрунтова волога швидко вивітрювалася, посіви пшениці озимої швидше переходили до наступного етапу органогенезу. Разом із цим швидко з’являлися сходи бур’янів, і вони швидше переростали чутливі фази. Це не завжди дозволяло аграріям вчасно внести ЗЗР (особливо гормональні гербіциди), через що подекуди боротьба зі шкідливими організмами була неефективною, або культура зазнавала ще одного стресу. І така ситуація спостерігалася не вперше.

 

В Україні втрати від бур’янів у посівах зернових культур становлять 15–20% (1, с. 5). За підрахунками на 1 га в орному шарі ґрунту є до 800 млн насінин бур’янів. Це означає, що на одну зернину озимої пшениці приходиться 200 насінин різних видів і це ще без тих, що вегетативно розмножуються. Бур’яни набули властивостей, яких не мають культурні рослини, а отже, мають перед ними численні переваги. Вони відрізняються від культурних рослин посухостійкістю, морозостійкістю, великою плодючістю. А ще здатні проростати за +2 °С, насіння може зберігати схожість у ґрунті протягом років.

 

Тому, складаючи системи захисту, зокрема, пшениці озимої, у виборі препаратів захисту, а особливо гербіцидів, значну увагу потрібно приділити їх селективності до культури, тобто можливості застосування в пізніші фази розвитку культури без зниження врожайності та, звичайно, ефективності проти цільових об’єктів.

 

Усім цим вимогам якраз і відповідає гербіцид компанії FMC — Гранстар® Голд.

 

Гранстар® Голд (трибенурон-метил — 562,5 г/кг, тифенсульфурон-метил — 187,5 г/кг) — обидві діючі речовини належать до класу сульфонілсечовин. Механізм дії — АЛС-інгібітор.  

 

  • Висока селективність до культури, що приводить до збільшення кількості збереженого врожаю через відсутність фітотоксичності.
  • Гнучкість унесення (від 2–3 х листків до появи прапорцевого листка) — широке вікно застосування (актуально — не спрацювали восени, великі площі, нові хвилі бур’янів).
  • Ефективний від +5 °С — можливе внесення за значних коливань температури.
  • Не має обмежень у сівозміні.
  • Сумісність з іншими ЗЗР: інсектицидами (крім фосфорорганічних) і фунгіцидами, офіційно зареєстрованими на зернових культурах
  • Наявність двох діючих речовин розширює спектр контрольованих бур’янів, посилює ефективність і пришвидшує швидкість дії на окремі види. Наприклад, кращий контроль найпоширеніших і найпроблемніших видів бур’янів: лободи, гірчаків, амброзії та підмареника чіпкого (на ранніх стадіях розвитку), падалиці традиційного соняшнику й ріпаку поряд із відмінним контролем зимуючих бур’янів (мак дикий, грицики, кучерявець Софії й інші) та пригнічення видів фіалки й волошки.

Таблиця. Спектр контрольованих бур’янів 

 

За даними аналітичної компанії Kleffman, у 2018 році гербіцидом Гранстар® Голд було оброблено 600 тис. гектарів, або 9,3% площ, тобто кожен десятий гектар. Це свідчить про значну довіру до наших препаратів та їхню добру репутацію.

 

Досконалість без обмежень! Слоган обрано не випадково. Саме так у трьох словах можна схарактеризувати гербіцид компанії FMC — Гранстар® Голд.

 

Підсумовуючи, маємо зазначити таке: коли йдеться про гербіцидний захист зернових, не варто економити й обирати сумнівні чи недосконалі варіанти. Обирайте перевірені продукти та рішення, що дадуть вам більше переваг. Чи розв’язання конкретних проблем, характерних для поля, чи року, типу забур’янення тощо.

 

Пам’ятайте, що ваша інвестиція в Гранстар® Голд, перевірена нашими науковими здобутками та довготривалим практичним досвідом на українських полях, буде для Вас ефективною як з боку контролю бур’янів, так й отримання додаткового збереженого врожаю (а отже — і коштів). А також спокій і впевненість.

 

 

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2019 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ