Агромаркет

Дорогою ціною

Дорогою ціною

Що сіятимуть нинішньої весни та яким викликам готуються давати раду аграрії.

 

Українські фермери вже практично на низькому старті перед початком посівної. Хтось саме розмитнює нову техніку, привезену з-за кордону, інший прицінюється до нових гібридів, які зарекомендували себе на полях у сусіда, ще в когось на часі придбання корпоративних прав чи переоформлення договорів оренди з пайовиками. У кожного свої клопоти. А втім, чи не найбільше нині сільгоспвиробники переймаються пошуком шляхів до виживання у складних економічних реаліях.

 

Ціни на світових сировинних ринках не додають оптимізму. За підсумками 2016 року, зниження значення індексу продовольчих цін ФАО триває п’ятий рік поспіль (на 1,5% нижче за рівень 2015-го). Свої запаси пшениці, що нетипово для цього періоду, й далі реалізує Росія — основний конкурент України в Чорноморському басейні. «У другій половині маркетингового року на ринок зі своїми зерновими виходять Бразилія й Аргентина, які пропонують значно нижчі ціни, ніж українські виробники, тому росту цін на кукурудзу очікувати навряд чи варто», — пояснює експерт зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко.

 

Низька ліквідність — ще та проблема для будь-якого бізнесу. В аграрному, та ще й напередодні посівної, — це реальний форс-мажор. Про дешеві кредити сільгоспвиробники навіть не мріють. Відтак статус аграрія нинішнього сезону — вельми дороге задоволення: вартість ЗЗР, насіння й добрив прив’язана до валютного курсу. Можливе, приміром, підвищення цін на карбамід і КАС через введення мит на російські добрива цих груп від 4,19 до 31,84% залежно від виробника. «Вже наприкінці 2016 року ціни на аміачну селітру, карбамід і КАС виросли на 21, 31 і 35% відповідно й далі зростають», — зазначають аналітики УКАБ. Додаймо до цього посилення податкового навантаження та підвищення мінімальної заробітної плати – і виклики, як мовиться, очевидні. «Найбільшим ризиком для нас є відсутність попиту через зміну структури посівних площ чи низьку ліквідність агропідприємств і коливання валютних курсів», — зізнається й керівник агробізнесу компанії BASF в Україні, Молдові та країнах Кавказу Тіберіу Діма.

 

Кожного аграрія впродовж зими, навіть в перші весняні місяці, турбує проблема стану озимих, а відтак — потенційної можливості їх пересівання навесні. Втім, нині ситуація контрольована. Як повідомляє Укргідрометцентр, загрози вимерзання озимини немає, культури отримали достатню кількість вологи й перебувають в непоганому стані. Лише 5% посівів не дали сходи, але разом із тим 1,1 млн га посівів слабкі та зрідженні. Якщо сніговий покрив не зміниться, експерти не очікують великого відсотка вимерзання озимого ріпаку — до 10%. А це означає відсутність вивільнених площ і рівень посівів, як у 2015 році. Про загальну структуру посівних площ поки що говорити рано.

 

Проте, як припускають експерти, через цінову кон’юнктуру площі під кукурудзою можуть скоротитися. Крім того, далі нема куди рости соняшнику: його площі й урожай були рекордними у 2016-му. «Площі під цією культурою лімітуватимуться можливістю постачання насіння сучасних професійних гібридів, які наявні на ринку в досить обмеженій кількості», — зауважує Сергій Резніченко, керівник відділу маркетингу «DuPont Pioneer Україна». На його думку, торішнього рекорду олійна може й не досягнути. Натомість цілком імовірне незначне зростання посівних площ під ярим ячменем і соєю. Можуть збільшити свої площі й такі нішеві культури, як гречка, горох, сорго, просо. Проте на загальний розподіл орної землі це вплине не дуже помітно.

 

Нехай там які виклики і проблеми постають перед агробізнесом, весняно-польові роботи розпочнуться за будь-яких обставин. Власне, й сільгоспвиробники з посівною впораються. Інше питання — якою ціною…

 

 

Оксана Пирожок

газета “АгроМаркет”, лютий 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ