Елеватор

Обробка зерна інсектицидами робить елеваторний бізнес більш керованим і прогнозованим

Додатковий захист

Додатковий захист

Обробка зерна інсектицидами робить елеваторний бізнес більш керованим і прогнозованим.

У сучасних умовах ефективність роботи елеватора визначається як кількісними, так і якісними показниками. І якщо для більшості зерно приймальних підприємств зайві 0,5% домішок уже є проблемою, то загроза зараження шкідниками взагалі розглядається як потенційна шкода значних масштабів. У деяких регіонах України втрати від комах-шкідників сягають 5%, що неприпустимо в умовах доволі жорсткої конкуренції. 

Залежно від того, у яких кондиціях закладають зерно на зберігання (вологість, температура, чистота) можуть утворитися сприятливі умови для інтенсивного розмноження комах. Подекуди наслідки такого поширення комах у зерновому масиві можуть бути катастрофічними. В результаті елеватор не може нормально працювати, втрачається якість зерна, неможливо швидко його відвантажувати. Таким чином, для забезпечення ефективної роботи підприємства слід подбати про захист від комах. 

Рис. Кількісно-якісні та логістичні втрати зерна, пов’язані із зараженням під час зберігання та відвантаження

Способи боротьби з комахами 

Є два способи боротьби з комахами в умовах елеватора: фізичний і хімічний. Перший спосіб складається з охолодження, вентиляції і сепарації. Він досить просто реалізується, але проблему загалом не вирішує і тільки відтерміновує настання критичної ситуації. Хімічний спосіб також складається з двох варіантів: обробка газом і обробка рідкими інсектицидами. Обробка газом хоч і досить ефективна, але має низку технічних обмежень, пов’язаних із герметизацією зерносховища, дотриманням певних температурних умов, рівня вологості тощо. Також треба на два тижні залишити зерно в газовому середовищі без можливості з ним працювати. 

Обробка рідкими інсектицидами дає змогу уникнути цих обмежень. Існують інсектициди у вигляді концентрованої емульсії, а також препаратів, готових до застосування. Концентрованими емульсіями обробляють порожні приміщення. Для обробки зерна слід готувати робочий розчин, однак цей процес залежить від кваліфікації персоналу й вимагає дотримання певних умов (температури повітря тощо). Також можуть виникнути труднощі з рівномірним розподілом діючої речовини й неможливістю застосування цієї технології на елеваторах із великою потужністю транспортного обладнання. 

Більш технологічною вважається обробка зерна готовими препаратами, які на вітчизняному ринку пропонує французька компанія Sojam. Цей виробник має 50-річний досвід саме в боротьбі з комахами в зернових сховищах, і на сьогодні пропонує комплексні рішення для подолання проблеми зараження. В Україні препаратами від Sojam користуються вже 6 років. Ефективність препарату така висока, що на 100 т зерна достатньо від 4 до 6 л — знищуються всі відомі амбарні шкідники. 

Процес обробки зерна досить простий. В головку норії монтується форсунка, крізь яку подається препарат і стиснене повітря. Всередині норії утворюється аерозоль із розміром краплі до 20 мікронів, що дозволяє ефективно розподіляти надзвичайно малу кількість препарату у великій масі зерна. Одразу після обробки зерно спрямовують на зберігання або відвантаження. 

Плюси технології 

Переваги цієї технології — неможливість перевищення гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин. Щойно оброблене зерно вже є безпечним для людини і довкілля. Зерно можна відвантажувати на переробку — на борошно, солод, комбікорм. Технологія обробки не залежить від погодних і температурних умов — її можна здійснювати навіть у мороз. Крім того, зерно не затримується, бо обробка виконується власними силами елеватора — немає потреби залучати сторонніх спеціалістів. 

В Україні є технічна служба підтримки, склад, відвантаження відбувається протягом доби — від каністри до кубового контейнера. 

Дозування (термін зберігання)1000 л200 л25 л
4 л/100 т (3 міс.)25 0005000625
6 л/100 т (6–9 міс.)16 7003333417
8 л/100 т (до 12 міс.)12 5002500313
Таблиця. Обсяги зерна, які можна обробити залежно від дозування Пірігрен 50, ХТ®

Коли застосовувати препарат 

Застосування препарату можливе як із метою профілактики, так і в разі виявлення зараження, коли «припекло». Тобто якщо зерно надходить із поля в нормальному стані, але планується його тривале зберігання, потрібно його обробити. Препарат має залишкову дію, тому в процесі зберігання в силосі нічого не заведеться, навіть якщо попередня обробка приміщення засобами захисту не виконувалася. Також препарат можна застосовувати для оздоровчої дії, коли в певній партії зерна виявлено зараження, і його треба усунути. 

Щоб не зашкодити здоров’ю елеватора 

Елеватор має заробляти гроші, тому він повинен постійно мати можливість приймати й відвантажувати зерно. Зупинка для виконання профілактичних або оздоровчих процесів зменшує можливості для заробітку. Однак обробляти все зерно також немає сенсу, бо це збільшує витрати. Керівник підприємства повинен виходити з певних параметрів, коли ухвалює рішення про обробку зерна. Це можуть бути фізичні, технічні, економічні або стратегічні чинники. 

Наприклад, коли зерно надходить безпосередньо з поля, вважається, що воно не має осередків зараження. Однак, якщо це зерно зберігатиметься щонайменше три місяці в очікуванні ціни, вагонів або рішення трейдерів, краще його обробити та бути впевненим, що з ним нічого не станеться. До того ж відвантажувати оброблене зерно можна без затримок. 

Є підприємства, які обробляють усю ранню групу зернових, що надходить на зберігання. Інші обробляють тільки те зерно, у якому в процесі зберігання виявлено зараження шкідниками (на основі термометрії або відбору зразків). Від того, коли планується обробляти зерно, обирають місце для встановлення відповідного обладнання — на прийманні чи на відвантаженні. Є елеватори, які прагнуть досягти максимальних обсягів перевалки. У цьому разі приймання і відвантаження виконують дуже швидко, і навіть якщо певна партія заражена, треба бути готовим під час приймання її оперативно «підлікувати» й не заразити елеватор. Тоді зберігаються лояльні відносини з клієнтами, збільшуються обсяги перевалки та заробітки. Також є елеватори, що обробляють зерно тільки під час відвантаження — компанія Sojam пропонує й таке спеціальне обладнання. 

Технологія дозволяє застосовувати дозування в розмірі від 4 до 8 л на 100 т зерна, що забезпечує захист протягом 3–12 місяців. Якщо обробляти під час відвантаження, потрібна мінімальна доза, яка «прибиває» зараження й забезпечує безперешкодне приймання в точці призначення. Якщо ж зерно планується зберігати довго, слід дати максимальну дозу й бути впевненим у якості навіть через 12 місяців. 

Також слід зважати на поточний стан самого зерна. Якщо виявлено сильне зараження (другий ступінь або вище), дається максимальна доза. Якщо зерно чисте або є тільки рідкі осередки зараження, мінімальна доза позбавить проблеми. 

Якщо на елеватор привозять здорове зерно, ніхто його не обробляє. Якщо ж приймається зерно від фермера, у якого воно лежало кілька місяців, то навіть за умови негайної відправки потрібно на вході зробити мінімальну обробку, завантажити у вагони та зі спокійною душею відправити в порт. Той самий принцип обробки застосовують і за відвантаження. Якщо зерно не заражене, його обробляти непотрібно. Якщо ж заражене — треба обробити. Борошномельні підприємства, які намагаються закуповувати зерно за мінімальною ціною і потім зберігають його тривалий час, також змушені обробляти зерно, щоб не втратити якість. 

Разом із препаратом компанія Sojam виготовляє й обладнання для його застосування. Українське представництво надає послуги з монтажу, налаштування, обслуговування та консультації. Пропонується обладнання різної продуктивності — як для невеликих фермерських елеваторів і ХПП з підлоговим зберіганням, так і для потужних підприємств зі значними обсягами перевалки. На сьогодні вже є досвід застосування обладнання Sojam на великих припортових елеваторах із потужним транспортним обладнанням (до 500 т/год). Обладнання дуже просте у використанні, працює в умовах забруднення, з некваліфікованим персоналом і стабільно забезпечує високу якість обробок. 

Михайло Косюхно, директор ТОВ «Сожам Україна»

журнал The Ukrainian Farmer, вересень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ