Техніка

Диференційне внесення стає простим

Диференційне внесення стає простим

Компанія Yara заснувала проект atFarm для створення карт диференційного внесення азотних добрив відповідно до вегетативного стану культур

Проект atFarm є одним із програмних рішень Yara Digital, мета якого — зробити диференційне внесення добрив легким і простим. Це інструмент, створений завдяки багаторічному досвіду Yara в застосуванні добрив, для оптимізації азотного живлення та можливості його коригування шляхом використання супутникових знімків. Його можна порівняти з іншими програмними рішеннями, що використовують NDVI, але насправді atFarm працює дещо інакше. Різниця полягає в алгоритмах обробки інформації, які є значно точнішими. Якщо порівняти з іншими програмами, побачити різницю дуже легко. Отже, проект atFarm є одним із найкращих інструментів для розрахунку азотного живлення рослин, використовуючи супутникові знімки. Фермер може легко створити карту диференційного внесення добрив й отримати чудовий результат завдяки зменшенню витрат шляхом оптимізації використання добрив і збільшенню врожайності та якості продукції. До того ж для створення карт не потрібні знімки великої роздільної здатності.

Створення карт диференційного внесення добрив спочатку мало на меті зменшення строкатості йй забезпечення однорідності поля за якісними показниками культури. Це дає фермеру певні переваги: рівномірне достигання культури, менші втрати через вилягання та падалицю. Збирати можна відразу по всій площі та не втрачати на окремих неоднорідних ділянках. До речі, в середині квітня вийшло оновлення, яке враховує побажання українських фермерів — суть якого не «вирівнювати» поле, а максимально збільшувати його продуктивність. Тобто розраховувати карту внесення не для вирівнювання потенціалу поля, а для досягнення максимального результату на його окремих, сильніших ділянках. Тобто давати більше добрив не на слабкі ділянки, а, навпаки, на потужні, там, де потенціал росту вищий і можна отримати більший урожай.

Порівнюючи знімки зі звичайним NDVI-аналізом й аналізом, зробленим за допомогою програмного забезпечення atFarm , видно велику різницю. В першому випадку отримуємо поле тільки з кількома неоднорідностями. В другому — поле розділене на велику кількість зон. До того ж за першою стратегією (вирівнювання потенціалу поля) отримуємо одну карту, а за другою (більше азоту на ділянки з високою біомасою) — карта інша, але далеко не дзеркальна. Це свідчить про те, що програма враховує велику кількість особливостей і може визначити реальний потенціал поля.

Звичайний індекс NDVI не бачить різницю при вищих фазах росту, тоді як програмний комплекс atFarm чітко виділяє різні зони. Як вже зазначалося, така різниця досягається використанням «розумних» алгоритмів обрахунку. Компанія Yara вже 20 років удосконалює N-Sensor, який визначає вміст азоту в рослинах у режимі реального часу. За цей час накопичилася велика кількість статистичних і дослідницьких даних, які дали змогу створити продукт для визначення реального стану поля навіть за супутниковими знімками не найкращої деталізації. У свою чергу, NDVI почали широко використовувати на території України тільки років десять тому, і досвід його застосування значно менший. Відповідно, й можливості для аналізу тут значно менші.

Перші відгуки показують, що фермери отримують чудові результати. Єдиною перешкодою для роботи є хмарність. Наприклад, у країнах Скандинавії, де хмарна погода є чи не постійним явищем, компанія Yara широко застосовує N-Sensor. Супутники не встигають сфотографувати поля й вчасно надати знімки. В Україні в деяких регіонах теж іноді спостерігаються не зовсім зручні умови для проекту atFarm , однак на більшості територій вистачає безхмарних днів для вчасного фотографування.

 
 

Практичне застосування проекту atFarm значно простіше для будь-якого фермера. Якщо той самий N-Sensor коштує кілька десятків тисяч євро, то для випробування хоча б на одному полі треба вкласти значну суму коштів. А для того, щоб спробувати ефективність проекту atFarm , потрібно витрати всього 2 долари на гектар. Тобто два поля по 150 га обійдуться власнику господарства всього у 600 дол. Тому не дивно, що на теперішній день в продукті atFarm створено полів на площу понад 80 тис. гектарів (дані лише по Україні).

Необхідними технічними засобами є механізми для диференційного внесення добрив. Для компаній, які не мають обладнання для диференційного внесення добрив, розроблено додаток для смартфона або планшета, у який завантажується карта-завдання та завдається норма внесення, яку видає розкидач на певній швидкості руху. Коли трактор із розкидачем заходить у поле, додаток показує, з якою швидкістю треба рухатися для досягнення зазначеної на карті норми.

З такими інструментами будь-яке господарство може досягти чудових результатів. І що головне — для цього не потрібні масштабні інвестиції. Коли ж фермер переконається в ефективності такого підходу до азотного живлення, існує два шляхи — придбати N-Sensor або розширити застосування atFarm до меж усього земельного банку, що має підприємство.

Враховуючи запити від багатьох сервісних компаній в проекті atFarm планують розробити функцію інтеграції продуктів з безпілотними технологіями (БПЛА), які мають широке розповсюдження в Україні. Наприклад, стануть доступними автоматичне завантаження фотографій та інші функції.

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, травень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ