Дослідники з Перу визначили вплив біостимуляторів на якість і врожайність ріпчастої цибулі торік
Цибуля по-перуанськи
Дослідники з Перу визначили вплив біостимуляторів на якість і врожайність ріпчастої цибулі торік.
Сучасне сільське господарство змінює старий підхід традиційного використання тільки добрив і стратегію поповнення поживних речовин у кожній компанії, додаючи біостимулятори.
Фермери та споживачі прагнуть зменшити використання хімічних речовин, таких як добрива та пестициди, щоб мінімізувати негативний вплив на здоров’я людини й навколишнє середовище. Дедалі популярнішою стає стратегія застосування біостимуляторів, що позначається на швидкому зростанні світового ринку та збільшенні кількості реєстрацій нових продуктів.
Біостимулятори не містять поживних речовин у своєму складі, але різні випробування показують, що вони стимулюють фізіологічні процеси, підвищують ефективність використання поживних речовин і стійкість до абіотичних стресів, а також покращують якість урожаю та продуктивність.
У липні-серпні 2023 року науковці з Перу провели дослідження впливу біостимуляторів на вирощування цибулі в долині Іка. Мета — поліпшити якість цибулин і врожайність цибулі позакореневим внесенням біостимуляторів.
ЯК ПРОВОДИЛИ
Під час збирання врожаю на площі 0,2 га цибулини, що відповідають кожній дослідній одиниці, відокремлювали в мішки, які зважували. Взяли по п’ять мішків на кожну дослідну одиницю й вилучили по чотири цибулини з кожного мішка, щоб отримати загальний зразок із 20 цибулин.
Кожна обробка складалася з чотирьох експериментальних одиниць, що давало 80 цибулин на обробку. Їх зважували окремо за допомогою прецизійних ваг, калібр кожної цибулини вимірювали цифровим верньєром, а загальну кількість розчинних твердих речовин (Brix) — рефрактометром.
Протокол тестування 20 цибулин (по 5 для кожної дослідної одиниці) складали за п’ятьма параметрами:
• сухий матеріал: кожен зразок із початковою вагою 5 г поміщали на папір, щоб зберегти ізольованим, а після обробки — у конверт і відправляли в сушильну піч на 72 год за температури 70 °С. Застосовували контрольований процес зневоднення для отримання точних результатів щодо вмісту сухої речовини в цибулинах;
• урожайність із гектара: під час збирання врожаю всі цибулини кожної дослідної одиниці (85,17 м.) зважили та перерахували на 10 тис. м., щоб отримати врожайність із гектара;
• твердість цибулини вимірювали плодовим пенетрометром;
• форму цибулини вимірювали візуальною шкалою та класифікували;
• гострота: кожну цибулину розрізали навпіл, інтенсивність характерного запаху аналізували нюховим шляхом.
ЩО ОТРИМАЛИ
З боку морфологічних ознак за результатами досліджень науковці дійшли таких висновків. У замірах маси цибулини та їхнього екваторіального діаметра статистич но виділяються обробки Citobloom + Auxamin, Nutripro Brassinal та Regoplant, у замірах полярного діаметра виділяються обробки Nutripro Brassinal та Regoplant.
Оцінюючи форми плодів, помітили, що обробка Algachem має тенденцію до утворення округлих плодів, Stimpo та Nutripro Brassinal — до утворення кулястих плодів.
Фізико-хімічні показники виявилися такими. В оцінюванні твердості плодів виділяються обробки Nutripro Brassinal, Algachem і Citobloom + Auxamin, а за часткою сухої речовини — обробка Nutripro Brassinal. Обидві оцінки мають прямий зв’язок зі строком зберігання після збирання врожаю. Можна дійти висновку, що Nutripro Brassinal має більший вплив на строк зберігання після збирання врожаю.
У замірах Brix виділяється обробка Alga chem і Citobloom + Auxamin, що вказує на більшу кількість цукру в цибулинах. Нарешті щодо гостроти, то обробки Nutripro Brassinal і Regoplant мають однакову помірну гостроту, тоді як обробки Algachem, Stimpo та Citobloom + Auxamin — збалансовану м’яку та середню.
Nikolae Euler Quispe Torres, Agricultural Engineer, R&D Manager, South zone, Peru
О. В. Мельников, А. І. Медков, ДП МНТЦ «Агробіотех» НАН України та МОН України
Джерело: ДП МНТЦ Агробіотех НАН України та МОН України