Техніка

Інновації, важливі оновлення та перевірені рішення: що показав CLAAS на Agritechnica 2023

CLAAS: потужність інновацій

CLAAS: потужність інновацій

Інновації, важливі оновлення та перевірені рішення: що показав CLAAS на Agritechnica 2023.  

На цьогорічній міжнародній виставці Agritechnica у компанії CLAAS було чимало приводів для святкування, зокрема — презентація нової цифрової платформи CLAAS connect, нагорода «Трактор року» для новітнього XERION 12.650 TERRA TRAC та дві нагороди Farm Machine 2024. Перша — у категорії потужний трактор для модельного ряду тракторів XERION 12-ї серії та друга — у категорії точне землеробство і робототехніка для спільної розробки CLAAS, AgXeed і Amazone. Окрім того, на період виставки припала ще одна визначна подія — виповнилося 50 років від початку виробництва кормозбиральних комбайнів JAGUAR. Уже пів століття компанія CLAAS є лідером у виробництві високоякісної та надійної самохідної кормозбиральної техніки. Утіленням цього є саме кормозбиральний комбайн JAGUAR. 

Віталій Бортун

Так, за словами керівника департаменту продукт-менеджменту ТОВ «КЛААС Україна» Віталія Бортуна, представлена на виставці модель кормозбирального комбайна JAGUAR 990 TERRA TRAC є не просто технічно досконалою, а ще й справді символічною. 

«CLAAS має досить давню традицію, яка полягає в тому, що кожна ювілейна машина та кілька наступних за нею машин отримують спеціальну кольорову схему. Саме тому представлений на виставці JAGUAR 990 TERRA TRAC має такі оригінальні кольори. Цей кормозбиральний комбайн — своєрідний підсумок 50-річного досвіду та глибокої експертизи CLAAS у галузі. Він показує, як зростала потужність і продуктивність таких машин завдяки передовим інженерним рішенням, і як ці рішення ставали еталонними в машинобудуванні», — розповідає пан Віталій. 

JAGUAR 990 це дуже потужний 925-сильний кормозбиральний комбайн, завантажити який зможе не кожен, тому найчастіше їх можна побачити в тих країнах, які мають надзвичайно великі обсяги із заготівлі кукурудзяного силосу, зокрема на біогаз. Щодо України, то для підприємств із розвиненою логістикою та значними обсягами закладання силосу ми рекомендуємо JAGUAR 960 з потужністю 653 к. с. До речі, поряд з іншими двома моделями JAGUAR 850 та 870 ця модель є дуже успішною на українському ринку. 

Одна база — одна система 

CLAAS connect — нова цифрова платформа, що невдовзі поєднає не лише дані від техніки CLAAS в одну мережу, а й іншу інформацію, яка безпосередньо пов’язана з цією технікою та її власником, зокрема, каталог запасних частин, інструкції з експлуатації, витратні матеріали тощо. Наприклад, установивши мобільний застосунок CLAAS connect, можна буде в будь-який день цілодобово знайти потрібні запасні частини й замовити в один клік. І навіть більше: завдяки окремим інтегрованим програмним рішенням можна оптимізувати роботу свого зернозбирального комбайна або ж оцінити якість механічної обробки зерна кукурудзи корн-крекером  кормозбирального комбайна за допомогою ШІ буквально з поля. 

«Якість кукурудзяного силосу є дуже важливою, адже це вагома складова раціону корів. Саме кукурудзяний силос є основою раціону. Аби правильно оцінити якість силосу та якість подрібнення й плющення зерна кукурудзи є спеціальні критерії. Хороший показник становить від 70% і вище. Наразі для користувачів кормозбиральної техніки CLAAS, зокрема самохідних кормозбиральних комбайнів, було презентовано спеціальний застосунок, який буде частиною CLAAS connect і дозволятиме оцінювати кукурудзяний силос. Якщо якісний показник становить 70–75% — це чудово. Якщо показник буде на рівні 50–60%, то це буде однозначним сигналом, що треба звертати увагу й змінювати налаштування техніки. Це дуже доречне рішення, бо зазвичай, щоб зробити таке оцінювання, треба надсилати зразок силосу в лабораторію, а дослідження можуть тривати від кількох днів», — каже Віталій Бортун. 

Із застосунком від CLAAS можна буквально відразу й на місці оцінити якість силосу з прийнятною точністю. Для українських фермерів — майбутніх власників JAGUAR ця функція стане доступною за кілька сезонів. CLAAS connect об’єднуватиме різноманітні цікаві рішення, як от спосіб оцінювання якості силосу чи застосунок для оптимізації зернозбирального комбайна — CEMOS Advisor. Застосунок CEMOS Advisor буде доступним для комбайнів модельних рядів LEXION, TRION, TUCANO, EVION та AVERO. Він дає рекомендації щодо оптимізації налаштувань комбайна в режимі діалогу. 

Нова генерація LEXION 

За словами керівника департаменту продукт-менеджменту ТОВ «КЛААС Україна», сьогодні в Україні рейтинг першості німецького виробника очолюють машини серії LEXION. Головні причини — продуктивність та економність. 

«Наразі ми бачимо, що в Україні дуже великий попит мають LEXION, зокрема клавішні LEXION 6700 та 6800. Це проста й ефективна в експлуатації машина. Легка в налаштуванні та надзвичайно економна. Коли ми перейшли на нову систему обмолоту, комбайн продемонстрував просто дивовижні результати в ефективності навіть по кукурудзі. З LEXION нової генерації ми бачимо, що ця машина дає хороший результат. Так відбувається, тому що тепер у системі обмолоту також інтегровано додатковий барабан сепарації відразу за молотильним барабаном. Це дозволяє інтенсифікувати процес сепарації», — зазначає фахівець. 

Усе більшої популярності серед українських фермерів набуває модель TRION 730, адже завдяки своїй універсальності й надзвичайній адаптивності ця машина може закрити величезний спектр культур. 

Наступного сезону також розшириться сегмент найпродуктивніших зернозбиральних комбайнів LEXION 8000. До вже добре відомого нашим аграріям LEXION 8700 буде додана ще потужніша модель — LEXION 8800 на 700 к. с.

Також були представлені трактори CLAAS з установленою системою підкачування шин CTIC. Нагадаємо, що системи накачування шин CLAAS CTIC та CTIC 2800 є опціонально доступними для тракторів AXION 800 та 900. Ними можна керувати за допомогою сенсорного термінала, змінюючи тиск у шинах залежно від параметрів конкретного поля, лугу чи дороги. 

Найкращий серед надпотужних 

Машина CLAAS XERION 12.650 TERRA TRAC на виставці була представлена двома моделями 12.650 та 12.590 з відповідними рівнями потужності: на 653 та на 585 к. с. Обидві машини можуть бути доступними українським аграріям як на гусеничному рушії, так і на колісному, але є нюанс: доведеться почекати презентації в Україні не менше як за рік через підвищений попит. На цьогорічній Agritechnica 2023 саме ця машина отримала почесне звання «Трактор року». 

Юрій Філатов

«В Україні ми очікуємо на цю модель, починаючи з 2025 року. Є так звані слоти виробництва, і станом на тепер попит на цю модель перевищує виробничі можливості. Звісно, що і до України дійде своя черга, а наші аграрії отримають доступ до цієї техніки. Люди вже чекають і цікавляться моделлю. Це саме та машина, що потрібна агрохолдингам. Це потужність і надійність», — повідомив Юрій Філатов, продукт-менеджер ТОВ «КЛААС Україна».

 Висока ефективність реалізації тягового зусилля, комфорт під час роботи, широкі можливості щодо агрегатування та взаємодії, зокрема інформаційної, а також надійність і раціональність конструкції: ці вагомі аргументи стали визначальними для міжнародного журі конкурсу на звання «Трактор року». 

«Серцем» машини став низькообертовий концепт 2.0 — ідеальний синтез ефективного двигуна Mercedes-Benz із великим робочим об’ємом 15,6 л і оптимально скоординованої безступеневої трансмісії CMATIC, доповнений високопродуктивною гідравлічною системою, що працює на низьких обертах і має найвищу на ринку гідравлічну продуктивність до 537 л/хв. 

«Незважаючи на величезну потужність і разючі габарити, XERION дуже простий у керуванні завдяки останньому поколінню автоматичної безступеневої трансмісії CMATIC і самонавчальної системи допомоги операторові CEMOS з можливістю ручного введення параметрів для оптимізації роботи трансмісії, реалізації тягового зусилля й оптимального баластування трактора. Ці машини мають значні експлуатаційні переваги в продуктивності та витраті пального», — саме так прокоментували своє рішення в журі конкурсу. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ