Агромаркет

Ціна питання

Ціна питання

Фальсифікат на українському ринку насіння кукурудзи й соняшнику: 20% аграріїв купують його свідомо, а 30% — через такі підробки зазнають збитків.

 

Наявність фальсифікованої продукції в будь-якому сегменті аграрного ринку дається взнаки всій галузі. Мова про порушення прав інтелектуальної власності, зниження прибутку сільгоспвиробника, якість продовольчих ресурсів і не тільки. Серед найгостріших проблем — фальсифікація посівного матеріалу. Як подолати її — питання відкрите. Причому не останню роль відіграє ставлення самих аграріїв до «чорного ринку» насіння.

  

Про це, зокрема, свідчать результати дослідження «Фальсифікат на українському ринку посівного матеріалу кукурудзи й соняшнику», яке минулого місяця в партнерстві з Насіннєвою асоціацією України провела агенція «АПК-Інформ». На питання щодо фальсифікованого посівного матеріалу відповідали керівники й головні агрономи підприємств, що вирощують кукурудзу (150 респондентів) і соняшник (150 респондентів). Серед них, зокрема, сільгосппідприємства з посівною площею від 100 га — до агрохолдингів. Безумовно, вказана вибірка не може вважатися репрезентативною й не екстраполювалася, разом із тим, аналізуючи отримані дані, аналітики агентства визначили загальні тенденції й причини використання аграріями фальсифікату. 

 
 

Понад 20% респондентів зазначили, що торік усвідомлено купували не оригінальний посівний матеріал, розуміючи, що ризики використання такої продукції достатньо великі. Головною причиною купівлі фальсифікованого насіння була його низька вартість і прийнятна форма розрахунків, зокрема й бартерні. Втім, більшості аграріїв, котрі скористалися недоброякісним насінням, така вигода коштувала досить дорого. Розповідаючи про ті проблеми, з якими зіткнулися, багато учасників опитування не могли стримати емоцій: урятувати ситуацію не вдалося ні якісними добривами, ні своєчасною обробкою ЗЗР.

 

Головна причина усвідомленого використання фальсифікованого насіння, за даними дослідження, — питання ціни. Відтак найчастіше недорогу продукцію купували дрібні сільгоспвиробники. Підприємства, що обробляють до 5000 га посівних площ, були готові придбати насіння соняшнику в діапазоні 1–4 тис. грн /п. од. Щоправда, 20% таких респондентів витрачали на насіння, яке дорожче за 5 тис. грн / п. од. Водночас більшість сільгоспвиробників, котрі обробляють понад 10 тис. гектарів посівних площ, зазначали, що за купівлі посівного матеріалу орієнтовані на ціну від 3 тис. грн / п. од. Слід зазначити, що все ж таки більша частина операцій становила близько 4–5 тис. грн / п. од.

 
 

З купівлею посівного матеріалу кукурудзи ситуація багато в чому схожа. Агрогосподарства, що обробляють до 5000 га посівних площ, зазначили про готовність придбати насіння за 1–4 тис. грн /п. од. Вбачають доцільність купівлі насіння, що дорожче за 4 тис. грн / п. од., підприємства, що обробляють понад 10 000 га посівних площ.

 

Отримані результати дослідження виявили низку важливих акцентів, на яких вибудували свої висновки аналітики «АПК-Інформ». Передусім дрібні сільгоспвиробники потребують більшої лояльності з боку компаній — виробників посівного матеріалу. Крім того, ринок потребує ширшого інформування (приміром, під час освітніх заходів) щодо того, як розрізнити оригінальне насіння й підробку, і чому так важливо співпрацювати з офіційними представниками знаних торгових марок. Окрім тих аграріїв, що свідомо купували фальсифікат, практично кожен третій учасник опитування зізнавався, що зазнав збитків, бо був ошуканий продавцями підробок.

 

Олександрина Овдієнко,

керівник служби Call Center «АПК-Інформ»

газета “АгроМаркет”, березень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ